Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (564)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sklepáky mám moc rád, ale nemůžu se zbavit dojmu, že jediný člověk schopný přenést jejich humor na plátno je Tomáš Vorel. Marhoul natočil cosi, co v první části funguje jako vtipný soubor divadelních skečů a ne jako film, v té druhé zase něco, co funguje jako film, ale nefunguje jako soubor vtipných skečů. Prostě ani ryba, ani rak. Ani věčně škrobený Hanák už mi nekonvenuje tak jako v Cestě z města a nebýt několika opravdových hereckých výkonů, mohlo to skončit jako hodně velký propadák. Holt, Dobeška je Dobeška... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zajímavé zpracování, pár vtipných momentů, tanec a zpěv... Marhoulova komedie odehrávající se ve třicátých letech však kromě tohoto nic víc nenabízí. Přes skutečně hvězdné obsazení (povětšinou Sklepáků) film skřípal, humor (dialogy) byl nucený a zkrátka to nebylo ono. Trochu mi to připadalo, jako by si to hoši udělali pro sebe a diváku je tak trochu trapně, jako když kouká na něčí home video. Asi nejíce se mi z toho celého líbila kreace poldů Kidů Slovák - Vávra i s jejich kidama. Tohle mi prostě úplně nesedlo a ikdyž to vpohodě člověk dokouká, na závěr zjistí, že se ani vlastně moc nesmál. Průměr. * * * ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Tomáš Hanák sice umí bravurní vnitřní hlas, ale co je mu to platné, když mu ho někdo neumí napsat. Číší z něj sice jakýsi náznak parodie, ale k smíchu to moc není. Vizuální dojem z Tomáše Hanáka je perfektní. Jakoby se už narodil s kloboukem na hlavě. Bohužel se to nedá říct o jeho hereckém výkonu (mimo již zmíněný vnitřní hlas). Obsazení je jinak výtečné: opět výborná Vilma Cibulková, konečně netypický Pavel Liška, Macháčkova široká mafiánská čelist nemá chybu („Chceš taky kovovou plombu do tykve, bobane?“) a skvěle šílený Milan Šteindler je jednoznačně nejlegračnější figurkou (i scénkou) filmu, i když zrovna zde nejde snad o žádnou konkrétní parodii. Mám pocit, že kdyby Mazaný Filip zůstal „pouze“ u komedie a nezahrával si s tak ošidným žánrem, jakým je bezesporu parodie, pak by byl jistě daleko lepším filmem. Limonádový Joe to bohužel není. Atmosféru má dobrou, kulisy navodí patřičně parodijní dojem a hudba to vše doplní, ale když potom spousta fórků vyloženě vyšumí, pak se není čemu smát, což je u parodie trochu zádrhel. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Na jednu stranu to dávalo smysl… na druhou stranu už to smysl nedávalo..“ Humor suchý jak hrdlo Humphreyho Bogarta při posezení v mléčném baru, Smutného hry se světlem, stíny a líným cigaretovým kouřem, přehlídka vymazlených rekvizit a šance pro Hanáka vypustit z láhve svého Paula Newmana. Od Phila Marhoula láskyplná pocta žánrům hardboiled i parodie s místy opravdu nepřenosným českým nátěrem. Schytal to z několika stran, ale že případ dotáhl přes rozmanité překážky do přijatelného konce, to mu nelze upřít. A to říkám s vědomím toho, že o tom, co nevím o filmu, by se určitě dala popsat celá knihovna.. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

"Všichni tam nasávali jako tepláky hozený do potoka..." Co na to říct? Místy tak absurdní, až je to opravdu vtipné. A mnoho suše podaných bizarních hlášek fungovalo zrovnatak. Ale z mého pohledu se z toho dalo vytěžit více. Často měl film náběh na opravdu humornou scénu, ale jakoby to zůstalo na půl cesty. Někdy jsem proto spíš jen kroutila hlavou. Tenhle bizár asi nesedne každému, takže se těžko hodnotí. Jako hravá a místy vtipná mysteriózní krimi-komedie to ale poměrně funguje, takže proč ne. ~(3,3)~ ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Celý film byl natočen jen ve studiových podmínkách (konkrétně v ateliérech v pražské Hostivaři).. (hippyman)
  • Natáčení trvalo od 12. května do 19. června 2003. (hippyman)

Reklama

Reklama