Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se představuje v roli prominentního právníka Martina Vaila, který se rozhodne bezplatně hájit kentuckého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), obviněného z vraždy chicagského arcibiskupa. Zkrvavený Aaron byl zajat po zběsilé honičce odvysílané v přímém televizním přenosu. Vail proto cítí, že by tento zdánlivě jednoznačný případ mohl přispět k jeho prestiži. Obžalobu zastupuje asistentka státního návladního Janet Venableová (Laura Linneyová), Vailova bývalá přítelkyně. Vailův případ se navzdory jeho očekávání zkomplikuje poté, co psychiatrička Molly Arringtonová (Frances McDormandová) dospěje k závěru, že Stampler trpí mnohočetnou poruchou osobnosti. Vail také odhalí důkazy o tom, že byl arcibiskup zapleten do spekulací s pozemky a zneužíval mladé ministranty. Cynický a prospěchářský právník tak čelí skličující vyhlídce, že si jeho klient skutečně zaslouží tu nejlepší obhajobu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (609)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Jak už tu hodněkrát padlo, výborně obsazený a zahraný hlavně ze strany Nortona. Ten zahrál rozdvojenou osobnost s naprostým přehledem, že mě ani na chvíli nenapadlo, že by to mohl hrát - že prostě takový je. A pak tady máme oskary, vyhrál to Cuba Gooding Jr za Jerry Maguire, který zahrál také skvěle ale o hvězdu méně, což je podstatný rozdíl. Každopádně na omluvu komise - Prvotní strach nejspíše cítila komise u Oscarů, jelikož to byl teprve druhý a u Cuby Goodinga Jr to byl asi 15 film. Myslím, že ale mají čeho litovat, protože Edward ukázal, že umí a umí mnohem lépe než sposta ostatních. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní snímek. Přestože člověk může tak nějak tušit, jak to celo skončí, stejně ho to ale překvapí. Richard Gere a Edward Norton tu podávají neskutečné výkony. Norton je jako narušený jedinec obviněný z vraždy arcibiskupa a Gere ho má zastupovat. Snaží se do celého případu proniknout a pochopit jeho osobnost. Pohledná Laura Linney stojí na straně obžaloby a snaží se ho dostat na křeslo. Postupně začnou vyplouvat na povrch další skutečnosti a celý případ se zkomplikuje. Napětí se místy dá krájet. Určitě stojí za vidění. "Ty děvko, zabiju tě!" ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No co si budem namlouvat, ackoliv hodnoceni vypada hodne libove, ve vysledku je to jen x-ta variace na soudni thriller s mnohokrat omletym pribehem, kde mame nejakyho toho vychcanyho pravnika. Ale precejen film neni tuctovka, jsou tu hned dva dulezity prvky. Jednak to je perfektne napinave natoceny, takze si to ty dve hodiny dokaze udrzet pozornost a hlavne tu je famozni Norton, kterej celej film posouva o tridu vejs. Cimz nijak nekritizuju ostatni, Gere hraje nadprumerne a stejne tak jsou fajn Linney a McDormand, ale proste nebejt toho Nortona, tak by to asi ty lepsi 4* nedalo. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Teda mě tam ten Gere ani moc nevadil. Možná kvůli tomu, že jsem se v podstatě neustále soustředil na Nortona? :-) Je to sakra dobrej herec, to se musí nechat, jeden z nejlepších. Dokonce jsem chtěl dát i pět hvězdiček, ale díky zápletce počestnost vs. sexuální šokantnost, která mi už z mnoha jiných filmů připadá trapně jednoduchá, přímočará a ohraná, dávám za čtyři. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Díky Nortonovým fascinujícím výstupům solidní podívaná, která ale zklamává ve všech ostatních ohledech. Gereho rozhovory na téma čest jsou jalové stejně jako výstupy u soudu a Laura Linney dozrála do charismatické a zároveň sympatické ženy až o několik let později. Naštěstí finále chytne v posledním dechu drive a dojede do takového konce, jaký jsem očekával a jaký jsem si přál. Bez moralistických průpovídek fajn jednohubka, takhle zbytečně zapomenutelná. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (14)

  • Prvotním strachem je myšlen strach ze smrti, který si každý více či méně vědomě v sobě neseme jako celoživotní trauma a které nás činí nesvobodnými. Přírodní civilizace si tohoto Kainova znamení byly vědomé, a proto měly rituály smrti, které jim pomáhali strach ze smrti transformovat. (sator)
  • Hned na začátku filmu ve 20. minutě zavazuje sekretářka Naomi (Maura Tierney) motýlka Martinovi (Richard Gere) a zapomene mu vytáhnout cípy límce. Martin odchází za roh, avšak když po vteřině nakoukne zpět, cípy límce jsou v pořádku. (J.A.K.)
  • Edward Norton dostal za svoji roli 50 000 amerických dolarů. [Zdroj: časopis TV Max] (SONY_)

Reklama

Reklama