Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se představuje v roli prominentního právníka Martina Vaila, který se rozhodne bezplatně hájit kentuckého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), obviněného z vraždy chicagského arcibiskupa. Zkrvavený Aaron byl zajat po zběsilé honičce odvysílané v přímém televizním přenosu. Vail proto cítí, že by tento zdánlivě jednoznačný případ mohl přispět k jeho prestiži. Obžalobu zastupuje asistentka státního návladního Janet Venableová (Laura Linneyová), Vailova bývalá přítelkyně. Vailův případ se navzdory jeho očekávání zkomplikuje poté, co psychiatrička Molly Arringtonová (Frances McDormandová) dospěje k závěru, že Stampler trpí mnohočetnou poruchou osobnosti. Vail také odhalí důkazy o tom, že byl arcibiskup zapleten do spekulací s pozemky a zneužíval mladé ministranty. Cynický a prospěchářský právník tak čelí skličující vyhlídce, že si jeho klient skutečně zaslouží tu nejlepší obhajobu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (609)

H34D 

všechny recenze uživatele

Tyhle klasické krimi/právnické filmy mám velmi rád... Pokud jsou podařené. Prvotní strach od počátku nasadí laťku vyššího standardu a tu má trošku problém během dvou hodin překročit. Důkazy však přibývají s železnou pravidelností a závěrečná odhalení již konečně s diváckým zážitkem pořádně zatřesou. Škoda, že atmosféra nebyla v určitých částech více temná, nicméně výrazněji vytknout filmu nelze nic. Naopak herecké výkony všech tří protagonistů, jmenovitě Edwarda Nortona, patří ke špičce. Zkrátka kvalitní právnický film s chytlavými scénami ze soudní síně. 8/10 ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Edward Norton si opět utvrdil pozici v mé topce – už při jedné z jeho prvních rolí dokázal podat naprosto fenomenální výkon. Výborné soudní drama ze staré školy, jaké se dnes už (bohužel) netočí. Příběh se dal sice poněkud předvídat (což ale způsobily především podobné katolické skandály z posledních 5 let), přesto dokázal celé dvě hodiny udržet v napětí. ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Mě se tento film velice zamlouval co do obsahu i konečné scény s ústředním psychopatem, který hrál velice vysokou hru a vyhrál nad příliš úzkoprsým a panovačným právníkem, jež viděl ve svém klientovi jediné, další případ, který musí vyhrát a vyhrál, žel v tomto případě k neprospěchu společnosti!!! Jedná se o velice inteligentní zápletku, která spočívá v morálních zásadách advokátů, jejich ochotě říkat pravdu a jejich přístupu k spravedlnosti, měl by shlédnout každý začínající právník.....a zamyslet se! Mravní kodex by měl existovat nejen u lékařů!!!! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvotný strach má tak predvídateľnú pointu, že ani nemusíte byť sklamaní tým, že na ňu prídete v polovici. Dôvodom je to, že sa môžete sústrediť na iné veci, ako na hercov, na ich súdne opletačky a súperenie, na príčiny spáchaného zločinu a rozmýšlaním nad tým, kto je tu skutočne vinník. Kde sa dvaja bijú, víťazí tretí. No a nebudem písať, že prekvapil aj Gere, mne totiž nikdy nevadil. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní amerického snímku "Prvotný strach" (Primal Fear) som mal rozporuplné pocity. Na jednej strane som bol unesený perfektne natočeným justičným thrillerom a výbornými hereckými výkonmi zvučných hollywoodskych hviezd. Na strane druhej som však bol zhnusený precízne zakomponovanou anti-kresťanskou propagandou a so zarputilou obhajobou chudáčika schizofrenického vraha. Óóó jak liberálne, óóó jak progresívne. Avšak úplný záver filmu, to nečakané precitnutie, vytiahlo moje hodnotenie predsa len na štyri hviezdičky. **** ()

Galerie (34)

Zajímavosti (14)

  • Natáčelo se od 28. dubna do 12. července 1995 ve státech USA – Západní Virginie, Illinois a Kalifornie. (Varan)
  • Hned na začátku filmu ve 20. minutě zavazuje sekretářka Naomi (Maura Tierney) motýlka Martinovi (Richard Gere) a zapomene mu vytáhnout cípy límce. Martin odchází za roh, avšak když po vteřině nakoukne zpět, cípy límce jsou v pořádku. (J.A.K.)
  • Edward Norton dostal za svoji roli 50 000 amerických dolarů. [Zdroj: časopis TV Max] (SONY_)

Reklama

Reklama