Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Leone si odpykává svůj trest ve vězení za ublížení na zdraví a za dobré chování je pouštěn i na vycházky. Jednou v noci je ale Frank převezen do věznice Getaway, kde je správcem Warden Drumgoole. Ten má s Frankem nevyřízené účty, a tak tam Frank zažívá týrání od správce i od dozorců. Ti se snaží Franka psychickým i fyzickým trýzněním vyprovokovat, ale Frank se statečně drží a týrání snáší... Drumgoole je sadista a Frank kdysi utekl z vězení, kde byl tehdy Drumgoole správcem. Frank na Drumgooleův sadismus upozornil a byl poté umístěn do mírnějšího vězení. Zato Drumgoole byl potrestán převelením do věznice Getaway, která je jednou z nejhorších. Frankovi ale hrozí nebezpečí i od spoluvězňů Webera a jeho lidí, kteří jdou správci na ruku a jakmile mají příležitost, snaží se Franka také vyprovokovat... Franka si všimne vězeň Eclipse, který vede dílnu, kde se opravují auta, a Frank získává další spřízněnou duši. Začne pracovat v dílně společně s Eclipsem, Erniem a Dallasem. Drumgoole nařídí Weberovi, aby přitvrdil. Drsný Weber se svými lidmi, kteří s ničím nedělají okolky, Ernieho zabije. To už je na Franka moc – a pustí se s Weberem do rvačky, ale nezabije ho. Jiný spoluvězeň nakonec Franka bodne do zad nožem... Frankovi zbývají do propuštění tři týdny, zotavuje se ve vězeňské ošetřovně. Když se vrátí do cely, je mu sděleno, že jeho přítelkyně Melissa má být znásilněna. Frank požádá Dallase o pomoc s útěkem, ale ten ho zavede do nastražené pasti... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (331)

teutates 

všechny recenze uživatele

A pak, že kde se zrodila idea Michala Skofielda, ten teplouš viděl v útlém dětství Kriminál-ku se Stallonem alias Franky Leonem a bylo. Tož tak lehké to bylo a ne tam pokérovaná mapa po celým těle a co díl to nějaké tajemství, ach jo. Stallone se pořád řídí heslem "já jsem zákon", co pochytal v Dreddovi (či Dredd byl pozdějc?) a přešpekulovaně se snažil ojebat Wardena, na oko se zdálo, že se to Frankovi nedaří... no kdo by to byl řekl, jak to vykoumají v tom 89. roce. Musím uznat, dobré to bylo. 7/10 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Hergothiml to byl nářez. Během závěrečných pětadvaceti minut jsem několikrát málem dostal infarkt a vůbec se nedivím lidem, kteří Kriminál řadí k nejlepším Stalloneho věcem. V tom filmu je všechno - včetně naprosto primitivního příběhu, což ale vůbec není na škodu. Kriminál je i tak (nebo právě proto) dost, dost napínavá věc s hrajícím Slyem, dusnou atmosférou, která si například v samotkové scéně nezadá s tím nejlepším (tedy s Motýlkem), excelentním Donaldem Sutherlandem, několika dobrými vtipy pro odlehčení a s přesně padnoucí Contiho hudbou. Jak už jsem řekl - finální rvačka na mě zapůsobila tak, že jsem samým fanděním málem roztrhl křeslo. A to se mi dlouho nestalo. Proto jsem filmu rád odpustil všechno, co bych mu jindy vytýkal. Že nemá logiku, například.__P.S. Výborný dabing Rímský - Brabec. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Stallone ve své ranější tvorbě představuje spíše ustrašeného Mickey Mause, než obrněný transportér na pochodu severním Vietnamem nebo Afghánistánem. Zkrátka hodný, i když vzpurný, chlapík v nejlepších letech, který křesťansky nastavuje druhou tvář a chce sekat latinu, aby si spravedlivě odkroutil, co má. Jenže, život je pes, a tak i jeho Frank Leone, dostane řádně přes prdel. Ve své době lepší akční film s přidanou hodnotou lehkého moralizovaní a vězeňského drama. Vlastně, co si víc přát? Dnes už takový film málokdo ocení, či dovede sledovat se stejným zanícením, jako tehdy my, když jsme byli kluky. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Někde tady si Donald Sutherland nacvičil "prezidentský výraz" sadistické svině, který se mu tak hodil v Hunger Games jedna až dvacetčtyři. Sylvester Stallone si tady zase střihl roli, ve které se nehláškovalo a nestřílelo, ale "šlo o cosi vážnějšího" - ale ne zas o tolik;) Není to takový výstřel do tmy jako byla pohádka o hledání vztahu se synem za zvuků páky Over The Top, ale jde v zásadě o vězeňské béčko s nějakým tím klišé a očekávatelným koncem. Faktem je, že výkony Johna Amose a Toma Sizemorea akcie Kriminálu zvedají, ale pořád mě to nedokáže přesvědčit, že bych si z něj měl něco pamatovat. 60% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Pohodová žánrovka z komornější a mírumilovnější linie Slyovy tvorby, kde místo ikonických supermanů, co střílejí záporáky po stovkách, hrál obyčejné chlápky (KOČIČÍ ZLATO, DO ÚTOKU) nebo si střílel sám ze sebe (TANGO A CASH). Sympatické kladné postavy, dobré záporácké duo Sutherland-Landham, pěkně vygradovaný konflikt a pár zapamatováníhodných scén (fotbalový zápas v bahně, který byl k vidění i v pozdějších SPÁČÍCH, opravování a provětrání auta, finále s elektrickým křeslem). ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • V roce 1990 časopis Dublin popsal film jako "109 minut macho z odpadních vod." (JORDY)
  • Ve fotbalové scéně, kde dávali vězni Leonemu (Sylvester Stallone) pořádně do těla, se jednalo o skutečné karamboly v plné síle. Samotný Stallone si právě takto natáčení přál a sám přiznal, že si při jednom z nárazů téměř skoro zlomil nohu. (tnp101)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama