Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný „tříhvězdičkový” generál Eugene Irwin, jenž během své dlouholeté vojenské kariéry proslul jako vynikající vojenský taktik, byl odsouzen za čin, který ve skutečnosti nespáchal. Svůj trest si musí odpykat v pečlivě střežené vojenské věznici spravované nemilosrdným plukovníkem Winterem. Jeho drsné metody zavinily smrt již řady vězňů, ostatní žijí v každodenním a neustálém strachu. Irwin se brzy stává nepohodlným, protože se nehodlá smířit s Winterovým způsobem vedení věznice. Ačkoliv tomu nikdo nevěří, právě on se postaví do čela vězňů, odhodlaných vzdorovat ozbrojené přesile jen s holýma rukama… Vězeňské psychologické drama z trestaneckého prostředí natočil režisér Rod Lurie, který působivě rozehrává partii mezi dvěma povahově odlišnými muži a zároveň předkládá úvahu na téma zneužití moci. Generála Irwina si zahrál populární hollywoodský herec Robert Redford (Captain America: Návrat prvního Avengera, Brubaker, Zaříkávač koní, Jeremiah Johnson). V rolích jeho partnerů a protihráčů vystupují James Gandolfini (Rodina Sopranů, 8 MM), Delroy Lindo (60 sekund, Pravidla moštárny), Robin Wright Pennová (Wonder Woman, Blade Runner 2049) a Mark Ruffalo (Zodiac, Avengers). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

Radko 

všechny recenze uživatele

Takto si kvôli vztýčenej vlajke dodrbať dôchodok. No ale dobre. To sú americkí profesionálni vojaci, tí majú ideologicky inak napumpované myslenie. Do ktorého nevidím. Tiež salutovanie, stavanie múru a prenášanie žulvákov, ako symbolov vzdoru je riadne uletené. Ale zase obdobne typicky military vyšinuté, ako posadnutosť zástavou. Napriek tomu je klasický väzenský spor medzi tyranskou a prirodzenou autoritou rozohraný vcelku solídne. Poznámka: Zaujímavý postreh má v komentári k filmu dobytek, ktorého prekvapil rozpor medzi tyranským vylíčením dozorcov a sympaticky podanými väzňami. Ono sa to v amerických väzenských filmoch objavuje opakovane. Ide však o typický ideový zámer - schválne sa ukazuje paradox nahrávajúci zotrvávaniu tohto neľudského chovania sa dozorcov podprahovou myšlienkou: síce sa k väzňom správame násilne a kruto, ale pozrite akých sympatických baránkov tým účinne vychovávame z násilníkov, vrahov a lupičov. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Naprosto idiotský příběh, v kterém Redford hraje kladného zásadového generála, jenž se stane vůdcem povstání ve věznici pro vojáky/zločince. Film má samozřejmě patřičný americký nádech patriotismu a divákům ukazuje, že v každém, kdo prošel americkou armádou (včetně vojenských vězňů), zůstane za všech okolností v srdci hrdost, čest a morálka. Jakoby panu Luriemu přispěl do rozpočtu samotný Pentagon... Mrzí mě, že se na této kravině podílel poměrně slušným hereckým výkonem můj oblíbenec Gandolfini. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Repríza snímku mě po té opravdu dlouhé době příliš nepotěšila. Mám rád Roberta Redforda, takže mě netěší ubírat hvězdičku filmu, v němž účinkuje, ale nemohl jsem jinak. Narazil jsem totiž na vážný problém. Uvědomil jsem si, že je tento typ amerických vězeňských dramat natáčen podle jednoho mustru: hlavní hrdina je buď nespravedlivě nebo příliš přísně odsouzen; věznici řídí zakomplexovaný zmetek se sadistickými sklony; mladší spoluvězeň, který k hlavnímu hrdinovi s úctou vzhlíží jako ke svému vzoru, hyne na příkaz zakomplexovaného zmetka se sadistickými sklony; spravedlnost nakonec vítězí. S nechutí mi dnes došlo, že se tato záležitost od výše popsaného vzoru odlišovala jen tím, že šlo o věznici vojenskou, ale jinak zůstal postup zachován. A ani tato jediná odlišnost nakonec nebyla ku prospěchu věci, protože se kvůli ní dostalo nejen na očekávaný patos, ale i na nefalšovaný americký patriotismus, který se mi (velmi slušně řečeno) zajídá. Což je za těchto okolností vtipný výraz, protože kdybych to podal méně slušně, stáli bychom u přesně opačného konce trávící soustavy. Robert Redford zachránil filmu třetí hvězdičku, bez něj bych šel jen na dvě. / Poučení: Řídíš-li v boji jakýkoli létající prostředek, taranuj jako Sultan Amet-chan. Ale nezapomínej na hadovité přiblížení k cíli. 3*- ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Výstavba tohoto těžce vlastenetckého dramatu ničím nepřekvapuje. Přes počáteční seznámení s prostředím a místními pravidly až k finále, zužitkovávajícímu všechny dříve předvedené finty. Redford pateticko-generálsko-otcovskou roli obohacuje jen nepatrně, mnohem zajímavější je sledovat velmi umírněného a přesto děsbudícího Gandolfiniho. Co však filmu skutečně ubližuje a tudíž i ubírá body je finále, které se příliš podřizuje předem nalajnovanému válečnému vyústění. Na úkor logiky, přirozeně. Máte-li rádi vězeňská dramata a plápolající americkou vlajku na pozadí, zkuste to. Jinak není oč stát. 60% Zajímavé komentáře: Tsunami_X,ScreamJay, Torrance, silent cut ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tak to aby som išiel baliť.“ – „Tak to aby ste išli baliť.“ Klišé a stereotypná réžia je jedna vec, zaujímavo vyhrotený psychologický súboj dvoch hrdých, neústupčivých mužov druhá. A práve druhá vec (teda dominantné výkony skauta Roberta Redforda a zrejme už navždy nedocenenej hlavy rodiny Sopránovcov, Jamesa Gandolfiniho) robí z POSLEDNEJ PEVNOSTI pôsobivú väzenskú drámu. Pôsobivú, ale nie takú výbornú, ako FRAJER LUKE alebo nedajbože VYKÚPENIE Z VÄZNICE SHAWSHANK. Škoda béčkarského akčného riešenia problémov v druhej polovici (streľba, padanie helikoptér), oproti prvej (inteligentnej) polovičke je to predsa len dosť značný prepad smerom dole. Napriek tomu si dovolím tvrdiť "takmer výborné" a udeľujem 70%. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/index.php/vazenske-filmy/10-recenzia-posledna-pevnost-80- ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Věznice, ve které se film odehrává, je Tennessee State Prison. Je to tatáž věznice, kde se natáčela Zelená míle (1999). (Cetnik_42)
  • Mark Ruffalo (Yates) odmítl pro bojovou scénu ve vrtulníku kaskadéra a odehrál ji sám. (Karlos80)
  • Během natáčení scény, kde musí postava Irwina odnosit hromadu kamení, navrhli Redfordovi, aby místo skutečného přenášel pouze napodobeniny. Redford chtěl, aby scéna působila co nejrealističtěji, a proto odmítl. (Coldrex)

Související novinky

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (více)

Reklama

Reklama