Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (23)

  • Německý pilot „Pretty Boy“ (Lars van Riesen) si při komunikaci s kolegy drží před ústy kyslíkovou masku a mluví do ní, stejně jako to dělají američtí piloti. Avšak Němci byli vybaveni tzv. krčními mikrofony, které má ostatně „Pretty Boy“ připnuté. (Klot)
  • Při záběru na ruku „Pretty Boye“ (Lars van Riesen) ve scéně, když tiskne spoušť na kniplu, se nejedná o knipl KG13, kterými byly vybaveny Messerschmitty Bf109, ve kterém ovšem zrovna letí. (Klot)
  • Pokud by „Lightning“ (David Oyelowo) ve skutečnosti inkasoval při závěrečném čelním souboji s německým Me 206 byť jen jediný zásah, byl by roztrhán na kusy a pravděpodobně by okamžitě explodovalo celé letadlo. Me 262 byl vybaven čtyřmi 30mm kanony používajícími výbušné granáty - tři zásahy z této zbraně mohly zcela zničit celou létající pevnost. (Klot)
  • Před útokem na německé polní letiště můžete spatřit hrad Karlštejn. (sgatlantis)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama