Reklama

Reklama

VOD (1)

Na osamělé farmě uvízne sedm neznámých mužů a žen. Kanibalové, kteří se díky kosmickým jaderným pokusům proberou ze smrtelného spánku, vyrazí k neúprosnému a krutému útoku, při kterém zabíjejí (a pojídají) každého, kdo jim přijde do cesty. Nejnovější speciální efekty a současné triky dělají z tohoto filmu klasiku 90. let: živou, příšernou a děsivější než cokoliv jiného. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (215)

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Skrz naskrz výborný remake ! To je tak, když se předělávky nedělají jenom pro prachy, ale jako převyprávění kultu, vzdání pocty, navíc ve spolupráci s duchovním otcem Romerem. Tony Todd byla dobrá volba, stejně jako obsazení i změna charakteru Barbary. Savinimu se povedlo dost přesně navodit stejně ponurou a děsivou atmosféru jako o dvacet let dřív jeho mentorovi. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na úvod bych ráda podotkla, že v době, kdy jsem tuto Noc oživlých mrtvol viděla, mě hororové filmy s tématikou zombíků příliš nelákaly a tudíž jsem je ani nevyhledávala. Ale pak jsem si řekla, že bych měla vidět alespoň nějakou klasiku. Jako první jsem zhlédla tento remake, který se mi hodně zalíbil. Úvodní sekvence přijíždějícího vozu je velmi zdařilá, stejně tak jako vtipné dialogy v ní pronášené. Nemrtví občané jsou velmi věrohodně a docela i "vkusně" zpracováni a celý snímek se nese v napínavém duchu, aniž by se v něm objevilo větší množství brutality a hnusu, jak je tomu u spousty současných zombie filmů. A jako třešnička na dortu je zde Tony Todd. Ten se snad pro role v hororových filmech narodil. ()

Reklama

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Romerov originál je veľmi strašidelný a veľmi depresívny. Pohrebná hudba, čiernobiely obraz, hromady minút bez jediného slovíčka, žiadny humor (ani čierny, ani biely), až divadelne perfektné herectvo hlavných postáv, úplne uveriteľní nemŕtvi (Romero uvážlivo používa tak tri dni "odležané" mŕtvoly). Saviniho remake takú jedinečnú atmosféru nedosahuje a tí, ktorí si originál pozrú neskôr mi dozaista dajú za pravdu. Savini je menej filmový a viac konzumný. Romero je viac kultivovaný a menej zábavný. Vyberte si. Napriek tomu, že k remakom mám obrovskú averziu, zvlášť ak scenáre sú takmer totožné (a Saviniho film je práve ten príklad), tento je naozaj báječný. Je tu síce dosť vecí, ktoré vadia (mŕtvoly vyzerajú skôr ako po exhumácii, farba paradoxne znižuje dojem autenticity, hudba vyšumí z hlavy do 24 hodín, veľa rečí, priveľa čierneho humoru, skutočne dobre hrá iba Tony Todd (Patricia Tallman bola neporovnateľne lepšia v párminútovom šteku ako "possessed witch" v Evil Dead 3), na druhej strane oceňujem úctu, s akou sa pristupovalo k divákom originálu, stratégiu prekvapiť a šokovať tam, kde to najmenej čaká (chovanie úplne prvej nemŕtvoly, identita úplne poslednej obete atď.). S potešením ďalej konštatujem, že nemŕtvoly sú pomerne pasívne a niekedy priam apatické ("matka"), čo len zodpovedá ich skutočnému fyzickému stavu (dekompozícia). Klasik povedal, že "mŕtvi cválajú rýchlo", nie "mŕtvi kráčajú rýchlo" (však, pán Snyder :-) Ak Romerov film bol "správou" o Vietname, Saviniho (kto by to čakal :-) znepokojuje stav ľudskej civilizácie a charakter ľudskej povahy (scéna s obesenými-neobesenými). A že vraj horory nezdeľujú nič relevantné! ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Pokud máte úchylku na poslech zatloukání hřebíků, přijdete si na své. Tady vás nebudou šetřit a dostanete cca hodinku intenzivního zatloukání s nulovým efektem. Říkám si, že kdybych prožívala extázi při tomhle zvuku, jsem zrovna velice šťastná Lyli. Bohužel, takovou úchylkou netrpím, proto mohu pochválit hlavně hudbu a děsivost zomboušků. Rada dne? Když to přijde, rozhodně se nepotulujte kolem hřbitovů. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tam kde kdysi George A. Romero položil základní kámen, tam se pokusil Tom Savini postavit vilku. No a celkem se mu to podařilo. V moderním svižném hávu, už v barvě a hlavně se skvělými vizuálními efekty (jak by taky ne když je na ně Savini takovej machr) je Noc oživlých mrtvol hororem první kategorie. I přes svou leckdy značnou béčkovitost se dokáže pokaždé přenést a i v okamžicích, kdy děj stagnuje nestrácí na své napínavosti. Ovšem pár mezer scénář má, hlavně závěr, kdy místo pořádného souboje se zombíky hlavní hrdinka jen kličkuje jako při slalomu a ten do té doby agilní čenoušek se zabarikáduje ve sklepě. Tam to chtělo drobátko přitlačit na pilu a mohla to být ještě lepší podívaná. Ale i tak, režijně velmi dobré, herecky slušné, vizuálně jak sem již zmiňoval výborné jen kultovnost je kdesi v tahu. Čtyři hvězdičky a s tím spojené doporučení všem zombíkomilovným jedincům. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (40)

  • Tom Savini popisuje skúsenosť s réžiou tohto filmu ako "nočnú moru". Štúdio do jeho práce údajne často zasahovalo a mnohokrát bol "skutočný boj" dosiahnuť niečo, čo chcel. (tXtX)
  • Barbara (Patricia Tallman) ve filmu používá opakovací pušku "henryovku" model Henry 1860. Poté, co ji zbraň ukradne Harry Cooper (Tom Towles), používá Barbara policejní revolver Smith & Wesson Model 10, který vzala mrtvole policisty. Tom (William Butler) má pak ve filmu zbraň Stoeger/IGA Coach. (Kirman)

Reklama

Reklama