Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (701)

nunka 

všechny recenze uživatele

Vo "Vianočnej kolege" okrem rolničiek, zasneženej krajiny a pekného vianočného príbehu 3D vizuálizácia pracuje ako samostatný jav. Sugestívne zachytáva nálady, obrysy, farby... postavy a efekty kmitajú mimo projekčnú plochu, na tvárach postavičiek vidno aj tú najmenšiu vrásku...čím živší vizuál, tým lepší zážitok. Vianočná koleda rozhodne v 3D! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Vánoční koledu jsem jednou koukal v létě a po druhé o Vánocích. Už tenkrát jsem tvrdil, že duch Vánoc by s filmem mohl udělat divy a po shlédnutí filmu právě o Vánocích se musím omluvit všem vánočním filmům, které jsem neviděl na Vánoce, protože jsem jim musel určitě hodně křivdit. Stejně jako tomuhle filmu. Není totiž obyčejný, právě naopak. Je strašidelný, pro děti snad ještě strašidelnější než poslední Harry Potter, ale ve výsledku s obrovským ponaučením, které by v hlavě měl nosit každý z nás minimálně během Vánočních svátků, kdy je duch Vánoc nejintenzivnější. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať že po prvom zhliadnutí tohto filmu ma snímka veľmi nezaujala. Dovtedy som ju nepoznal, i keď príbeh je to už starý a má množstvo predchodcov. Dal som tomu neskôr ale druhú šancu a musím uznať, že ma to po druhý krát úplne dostalo. Vnímal som Vianočnú atmosféru navôkol, hlavného hrdinu som si pomaly obľuboval a hlavne som sa kochal jednou z najkrajších animácií vôbec. Je to taký oddychový film, perfektne sa hodiaci k Vianočnému obdobiu. Nijako nenáročný dej, proste oddychovka. Aj keď už mám pomaly 26 rokov, nieje hanba, že si (počítačovo) animované filmy vždy rád pozriem a teší ma, keď sa chystajú nové a nové. Tento animovaný film som sa dokonca rozhodol zakúpiť, aby som ho mal pekne medzi svojou zbierkou obľúbených filmov. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vánoční kolega patří k nejoblíbenějším adaptovaným dílům Charlese Dickense. Dějově není nijak složitá a daří se jí docela dobře vykreslovat vánoční atmosféru včetně veškerého nadpřirozena a dobrosrdečné nálady. Díky své snadné uchopitelnosti jsme se dočkali různých adaptací, moderních variací, animovaných verzí (dokonce i v Disney, Barbie, Šmoulovským či Looney Tunes obsazení) a doslovných převodů. Robert Zemeckis se rozhodl podobně jako Vánoční expres předvést Vánoční koledu v motion capture verzi. Na jedné straně se mu díky tomu daří dodat příběhu na vlastní imaginaci a vykreslit Dickensem načrtnutý svět. Na straně druhé vánoční atmosféru dokresluje jen pomocí jiskřiček, zvonků a sněhu. Snímek jako by neměl žádnou duši. Rychle se žene vpřed, atrakce střídá atrakci, ale civilnější momenty, které jsou v tomto příběhu tím nejdůležitějším, se stávají jen přítěží. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

A mohlo by to být i za víc, kdyby ovšem Zemeckisovi nevnutili disneyáci pár povinných taškařic pro celou rodinu, které z celého filmu trčí jak pěst na oko. Přitom scéna se stínem je až krásně hororová a celé to má v sobě Dickense víc než většina hraných adaptací. Jen škoda, že jsem to viděl až po vánocích. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Jim Carrey, který hraje starého vetchého Vydřigroše, je o 16 měsíců mladší než Colin Firth, který hraje jeho synovce, statného Freda. (HappySmile)
  • Kvôli propagácii filmu sa produkčná spoločnosť Disney spojila s americkou vlakovou spoločnosťou Amtrak. Spoločne vypravili vlak, ktorý jazdil po celej krajine, pričom pasažierom spríjemňovalo cestovanie premietanie rôznych scénok zo snímky. (misterz)
  • Tato verze je velice věrná Dickensově knižní předloze, přesto se zde najde i pár odlišností: V knize strávíme více času v přítomnosti - hlavně v domech Vydřigrošova (zde Jim Carrey) zaměstnance a synovce. Kniha nám také ukazuje, jaké sváry se dějí po celé zeměkouli (v jeskyních a na lodích), které jsou díky vánočnímu veselí usmířeny. A také celá scéna s budoucností, v níž je Vydřigroš honěn koněm, a potom se zmenší, není vůbec součástí knihy. Ve skutečnosti se v knize Duch příštích Vánoc skoro nehýbe, jen ukazuje prstem. (HappySmile)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama