Reklama

Reklama

Profesor George Falconer (Colin Firth) je vyschlou řekou. Po smrti svého dlouholetého partnera (Matthew Goode) nemůže přijít životu na chuť. Nezvedá telefony, zůstává v kontaktu pouze s jedinou kamarádkou (Julianne Moore) a svět se pro něj stal jen nepříjemnou rutinou. Každý den začíná s jedním cílem: nějak jej protrpět do dalšího. Dnešní den ale bude jiný. Všechno to skončí a nebo znovu ucítí smysl a chuť do života. Single Man režiséra Toma Forda, původně módního návrháře stojícím za oživením značek Gucci a Yves Saint Laurent, je příběhem o lásce a osamění, zdánlivě bezejmenných okamžicích a záblescích smyslu života. Filmově nádherné zpracování „padne“ jako na míru šitý oblek. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (550)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Single Man není film o homosexualitě (i když toto téma se prolíná celým příběhem), je především o lidské osamělosti, o tom, že když patříte mezi ty, kteří se trochu odlišují či pohlíží na život trochu jinak (a příliš přemýšlejí), cítíte se zbyteční a osamělí. A to celé je zabaleno do strhující filmové podoby, kterou ještě umocňuje krásná hudba a úžasný herecký výkon Colina Firtha. Single Man je krásný film o životě, a boji, který svádíme s našimi vnitřními démony. Pokud budete vnímaví, okouzlí vás snímek natolik, že se možná stane vaší "novou" srdeční záležitostí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Téměř k dokonalosti vytříbený vizuální zážitek, kterým velmi vybraně debutuje Pán Stylu (a zosobněná výkladní skříň úspěšných gayů) Tom Ford. Jistá "estetická" ruka a velká spousta nápadů však téměř způsobily, že vynikající Colin Firth byl utlumen luxusními dobovými kulisami, rekvizitami a doplňky. Nebýt jedné scény bez zvuku a jedné scény s tancem a následným křikem, hrálo by nitro profesora Falconera (o které ve filmu jde) bezvýhradně druhé housle a duší filmu by se stala jeho stylizace. Říkám rozhodně ano, takovýchto filmů je také třeba, ale má-li pan Ford dál točit a má-li takto nastavený svůj rukopis, asi se nebudeme setkávat příliš nadšeně (byť zájem PODÍVAT SE určitě mít budu...otázka je, zda to bude stačit, protože film pro mě není jen o obrazech). Pokud je forma Single Mana dána tím, že bylo třeba nějak uchopit velmi niternou předlohu - kterou jsem nečetl - pak je rozhodně třeba před režisérem smeknout, i když cestou k cíli tak nějak učinil sám sebe nejvýraznějším prvkem svého díla a... ne snad promrhal možnosti nabízené mu extrémně schopnou hereckou sestavou, ale rozhodně způsobil, že si herecké představitele můžete velmi snadno zapamatovat jen jako prosté protagonisty působivé reklamy na eleganci šedesátých let. Překvapivě ne úplně jistých 80%. PS: Vypadat na kraji padesátky tak jako Colin Firth zde, začnu se tím živit...navzdory orientaci jím hraného hrdiny jde o jednoznačný slintací objekt pro dámské publikum. PPS: Rozhovor se španělským Jamesem Deanem na kapotě Mercedesu v západu slunce před obřím plakátem filmu Psycho je nezapomenutelný;) ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tom Ford si vybral pro mě dost neatraktivní téma. Přece jenom příběh o truchlícím homosexuálovi jsem si nedokázal zamilovat. Na druhou stranu režisér předvedl docela zajímavé vize a herecké výkony rozhodně k zahození nejsou. V Colinu Firthovi třímal už tady oscarový potenciál. Čas od času se k podobnému filmu dokáži prokousat a to že se do něj pustím považuju osobně za úspěch. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Režisér Tom Ford se ve svém režijním debutu věnuje tématu homosexuality. Colin Firth ztvárňuje vysokoškolského profesora literatury, který se vyrovnává se smrtí svého přítele. Je například zajímavé nakolik se snaží film homosexualitu skrze jeho postavu potlačit a přesto její přítomnost stále latentně zaznamenávat. Vedle explicitních zobrazení či jasně definovaných homosexuálních hodnot se zde bisexuální povaha hlavního hrdiny charakterizuje už samotným designem snímku – jeho vizuální uhlazeností, pečlivě komponovanými saturovanými záběry, využitím kostýmů i dekorací. Místy to však působí až jako módní přehlídka určitého životního stylu, která neustále klouzá po povrchu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film ma dostal hlavne svojou formou. Námet je síce zaujímavý, ale v konečnom dôsledku príbeh toho veľa neponúkne. Nie je ani tak o homosexualite ako skôr o samote, o budúcnosti, o strachu, o smrti... Ale je to podané neskutočne krásnou a smutnou formou, ktorá dokázala vo mne vzbudiť veľkú vlnu emócií. A to nepočítam vynikajúceho C. Firtha a záver, ktorý mi tam zapasoval ako riť na šerbeľ. Tiež by sa tu našlo pár zaujímavých myšlienok, nad ktorými sa oplatí popremýšľať, napr. komu sa nepáči prítomnosť, nebude sa mu páčiť ani budúcnosť a pod. Jasný nadpriemer. 80/100 ()

Galerie (88)

Zajímavosti (22)

  • V ďakovnej reči pri preberaní ceny BAFTA pre najlepšieho herca 21. februára 2010 Colin Firth spomenul, že sa ocitol v bode, keď chcel odmietnuť rolu a mal aj na odoslanie pripravený e-mail pre režiséra Toma Forda. Potom mu však prišiel remesleník opraviť chladničku a Firth znova prehodnotil svoj postoj. V prejave poďakoval práve tomuto opravárovi. (jofffo1)
  • Původní propagační plakát k filmu obsahoval záběr na Colina Firtha a Julianne Moore ležící vedle sebe. To vedlo ke spekulacím, že homosexuální téma knihy bylo ve filmu upozaděno, aby se zvýšila šance zaujmout mainstreamové diváky. Byl vydán nový plakát, na kterém je Julianne v pozadí. Další pozdvižení vzbudila změna upoutávky. Anglická verze představila gay romanci, ale americký trailer vyvolával dojem romantického drama mezi Firthem a Moore. Tom Ford k tomu poznamenal: „Žijeme v divné době. Na HBO můžeme vidět mužskou plnočelnou nahotu, ale v kině nesmíte ukázat holý zadek. Nemůžete ukázat líbající se muže, aniž by to nebylo označeno za obsah pro dospělé. Proto jsme upoutávku do široké distribuce museli upravit, nebyl to však úmysl potlačit gay story.“
    Podle některých byl trailer „odhomosexualizován“ ve snaze zvýšit šance nominovat film na Oscary. (kenny.h)
  • Tom Ford nútil Colina Firtha používať pri natáčaní vôňu Creed Bois du Portugal aftershave, pretože veril, že mu to pomôže dostať sa do postavy Georga Falconera. (jofffo1)

Reklama

Reklama