Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 5
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 5

Recenze (1 424)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nova trilogie ma bohuzel sestupnou kvalitu. Zatimco sedma epizoda byla fajn, i kdyz to mohlo bejt i natesenim po delsi pauze od trojky, osmicka uz byla krapet o nicem a devitka jde v tomhle jeste dal. Ano, mame tu spoustu epickejch bitek, klasickou perfektni hudbu, vymazleny triky, souboje na mece, souboje ve vesmiru, proste vsechno, co k Star Wars patri, ale to je proste vsechno. Nova particka je tezce nezajimava a i kdyby jim tam trhaly streva nebo si to tam spolu rozdavali, bude vam to burt. Starejch postav nam tu uz moc nezustalo, rozlouceni Carrie je vylozene trapny a Billy Dee v podstate zbytecnej. Ale na to, ze me postavy uz nijak zvlast nezajimaj, jsem si uz vicemene zvyknul, tady je nejhorsi problem naprosto vymastenej scenar. Je mi jasny, ze se tam tvurci pokouseli narvat co nejvic, vsechno douzavrit, sem tam mrknout na letity fandy, ale vysledek je proste nesmyslnej chaos, kde obcas je to jen blby, obcas smesny, ale vetsinu casu to kolikrat proste nedava smysl, at uz dej nebo jednani postav. No a ocekavany epicky finale je zaprvy predvidatelny a za druhy lehce trapny. Jako jo, porad je to jedno z mala zabavnejch sci-fi poslednich let, nuda opravdu nehrozi a klidne na to nekdy znova kouknu, ale se starejma Star Wars to uz moc spolecnyho nema, za me zklamani, i kdyz v podstate ocekavany. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(Budou spoilery.) Sestra mi před mým odchodem do kina říkala, že mám zakázáno si na Štědrý den stěžovat na Star Wars, že mi potom stanovíme nějaký počet minut, kdy budu moct, a potom dost, abych nekazila vánoční atmosféru, a tak nás všechny šokovalo, když jsem po návratu z promítání blaženě oznámila, že se mi to docela líbilo a že žádná stěžovačka nebude. Samozřejmě je tam spousta prkotin, které pramení zejména z toho, že 1. Disney jsou dementi, co si nejsou schopni pohlídat koncepci a dramaturgii a takové ty věci, co mají filmaři dělat, a že 2. už na začátku udělali chybné rozhodnutí, že hlavními postavami nebude jenom Rey (a Kylo), ale že Finn a Poe jim mají být v úrovni důležitosti rovni, což vede ke spoustě rozmělňování vedlejšími linkami, které jsou vesměs uspěchané a o ničem, a hlavně kvůli tomu celý nosný příběh této trilogie, tzn. světlo vs. tma, Rey vs. Kylo, Jedi vs. Sith (a vzájemné splývání, muhahaha), působí taky plytce a uspěchaně a nedostatečně propracovaně, protože na něj prostě mezi všemi těmi blbostmi není pořádně čas. To, na co mi přijde, že si lidé nejvíc stěžují, a totiž problém "hlavního záporáka", mi nevadí, ale teď zpětně je mi opravdu líto, že se tam ti Knights of Ren jen tak mihli, aniž by kromě cool vizuálu měli šanci působit jako opravdová hrozba, a že s nimi třeba ani Rey nezměřila síly, vždyť už i jen ti Snokovi bezejmenní červení ninja bodyguardi dostali víc prostoru. Je to první film v celé trilogii, kde mi nevadila Daisy Ridley a kde jsem schopná akceptovat Rey jako postavu, jejíž osud mě zajímá a líbí se mi sledovat, co a jak se vyvrbí. (Adam Driver je přirozeně bůh, ovšem tato informace je axiomatická.) Další věc, na kterou všichni plivou, je to slavné "force healing", což je třeba jedna z těch věcí, které mi přijdou super. Když jej Rey použije poprvé, tak využívá svoje schopnosti k osobitému řešení vzniklého problému a bez jediného slůvka neobratného dialogového vysvětlování ukazuje, že se je schopná oprostit od chyb svých učitelů a předchozích generací a že není marné do ní vkládat tu všude omílanou naději. Když jej použije podruhé, tak opět názorně, ne dialogem, ukazuje svému protivníkovi Kylovi/Benovi, že mohou existovat cesty, kterých si ve svém černobílém vidění světa nemusel všimnout, a že můžou v klidu "let the past die" a dělat si doslova, co chtějí, protože už je nikdo neovládá a oni jsou sami svými pány. A když ho potřetí použije už Ben, tak tím ukazuje, že se něčemu naučil, že něco pochopil, že přijal zodpovědnost za své minulé činy a že je ochoten obětovat cokoliv, aby je pomohl alespoň symbolicky odčinit. Osobně musím říct, že takový level vypravěčské komunikace bych v popkornovém stroji na miliardy vůbec nečekala, a že právě přesně tyhle tři momenty (a pár dalších, ale asi je celkem zbytečné je tady popisovat) zaručují, že filmu takzvaně odpustím vše ostatní, a odcházím prostě s tím blaženým úsměvem. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak jako už se žádný divák na této planetě nedozví jak by dopadla tahle trilogie kdyby vývoj jejího děje a postav neposrala producentská nekompetence a snaha dvou režisérů s úplně odlišným přístupem vymazat práci toho druhého, tak slovutná ČSFD už se nikdy nedozví jak vypadal můj původní komentář k tomuhle filmu psaný těsně po návratu z kina. Měl jsem po nějaké době zase nakročeno ke slušné lingvistické exhibici kterou jsem si, ale těsně před jejím dokončením nechtěně odjebal, takže znova už to ze sebe nevybleju a tak budu stručný. Pan Změna Johnson byl odvelen. Po něm nastoupil pan Jistota Abrams aby vymazal předchozí film a vrátil všechno do starých kolejí a podle toho výsledný produkt i vypadá. Nicméně ta vlna nenávisti není úplně na místě. Když si odmyslím ty kritické věci, tak pořád je to dostatečně nabitá sci-fi akční jízda u který jsem se nenudil. Akorát, že Abrams jede až brutálně na jistotu a tak tu absolutně nic nemůže překvapit. Ve zkratce za vším hledej Palpatina. Zlo je poraženo dobro vítězí všichni se objímají a líbají. Zazvonil zvonec a pohádky je konec.75% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na sérii Star Wars je zajímavé to, že mě samostatně vůbec nebaví, ale pokud výjde spin off ( Solo) či seriál (Mandalorian), tak jsem vyloženě nadšený, což je poměrně zvláštní. Opět mě to vůbec nebavilo, postavy mě nezajímaly, akce se mi nelíbila ani ty praktické efekty, takže jsem klasicky trpěl a prožíval dvou hodinové martýrium. Příběh**, Akce**, Humor*, Násilí>Ne, Zábavnost*, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra**, Napětí*. 2/10. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Snad si ani nevybavím jiný film, kde bych co pět minut byl nadšený a pak otrávený. Na každý dobrý nápad přijde scéna, která je na hraně debility. Jeden by skoro řekl, že si Abrams jen tak pro srandu vzal k ruce jako pomocného režiséra Uwe Bolla. Ale ve výsledku to splnilo svůj účel, je dobojováno a necítil jsem se nijak okradený nebo znechucený (ale je pravdou, že jsem nikdy nebyl extra fanda Star Wars). V mých očích každopádně bude Vzestup Skywalkera Dark Phoenixem Star Wars ságy - koncepčně naprosto nezvládnutý bordel s pár silnými momenty a celkem důstojným finále. Na číslo 9 cajk. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (60)

  • Mezi rebely můžeme vidět příslušníka rasy Mon Calamari, která sehrála významnou roli v povstání proti Impériu. Jedná se o Aftaba Ackbara, syna Admirála Giala Ackbara, který padl v předchozím díle. Jelikož to byla velmi oblíbená postava a jeho smrt nenaplňovala představy fanoušků, je to od J.J. Abramse jeden z mnoha pokusů o "fan service" - jak se fanouškům zavděčit. (Sidarius)
  • Postavu Nambi Ghima si zahrál Kiran Shah, ale namluvila ji Debra Wilson, která se již objevila jako Cere Junda ve videohře „Star Wars Jedi: Fallen Order“. (Mikahu)
  • Chewbacca (Joonas Suotamo) je jednou z mála hlavních postav, které v kánonu potkal příznivější osud než v Expandovaném univerzu (Legendách), tam totiž zahynul v knize „Prvotní vektor“, prvním dílu série "Nový Řád Jedi", který napsal Robert Anthony Salvatore. Yuuzhan Vongové v této knize shodili na planetu Sernpidal její měsíc (pomocí dovin basalů – tvorů schopných manipulovat gravitací) a Chewbacca se nedokázal včas dostat na palubu Millenium Falcona, když zachraňoval Hanova (Harrison Ford) syna Anakina (který později zahynul při misi na Myrkr v další knize z této série „Hvězda po Hvězdě“ od Troye Denninga). K tomuto rozhodnutí došlo, protože autoři knih došli k závěru, že fanoušci už jejich díla neberou vážně, neboť vědí, že hlavním postavám víceméně nic nehrozí, a tak zaslali Georgi Lucasovi seznam postav s žádostí o povolení je ve svých dílech zabít. Lucas jim poslal seznam postav, které za žádných okolností zabít nemají. Chewbacca na něm nebyl. Salvatore se po Chewbaccově smrti stal cílem nenávisti fanoušků a dokonce obdržel i výhrůžky smrtí. Možná i proto už prakticky žádnou další knihu z univerza Star Wars nenapsal, vyjma knižní adaptace filmu Klony útočí (2002). (vojtaruzek)

Související novinky

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

08.03.2023

Ačkoli mají nejnovější informace z prostředí společnosti Lucasfilm a světa Star Wars daleko k oficiálním oznámením, lze je v současnosti považovat za velice pravděpodobné. Server Variety totiž… (více)

Reklama

Reklama