Reklama

Reklama

John Oliver: Co týden dal a vzal

(pořad)
  • USA Last Week Tonight with John Oliver
Trailer 1
Komedie / Talk-show
USA, (2014–2024), 162 h 54 min (Minutáž: 22–45 min)

Tvůrci:

John Oliver

Kamera:

Russell Swanson

Hudba:

Bob Golden

Účinkují:

John Oliver (moderátor), David Kaye, Chen Drachman, Stephen Hawking, George R.R. Martin, Steve Buscemi, Ashley Blankenship, Patrick Stewart (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(310)

Obsahy(1)

Jedna z nejzábavnějších a nejpříjemnějších osobností americké televizní scény za poslední roky - muž, jehož působení v The Daily Show s Jonem Stewartem v roce 2013 získalo chválu kritiků, diváků i Stewarta samotného - John Oliver přichází na HBO se zcela novou talk show. Aktuální pohled na týden v novinkách, politice a aktuálních událostech - v tomto půlhodinovém pořadu bude mít John Oliver unikátní platformu, aby nabídl své osobité stanovisko a výrazný hlas k jakékoliv sociální, politické či existenciální záležitosti, které čelí Amerika a celý svět. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (118)

figliar 

všechny recenze uživatele

Nejedná sa o klasickú talk-show, pretože John Oliver si nepozýva každý diel hostí a nevedie s nimi rozhovory, ale to nemení nič na tom, že Last Week Tonight je skvelé, náučné a výstižné. Každý týždeň na HBO príjemne zhŕňa aktuálne dianie a John aj ako rodený Angličan vie bez servítky povedať, to čo si myslí o USA. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Oliver možná není tak jedinečně charismatický komik, jakým je jeho (pseudo)mentor Jon Stewart, ale má agendu, páru a hlavně - oproti Stewartovi - má v zádech HBO, kde si opravdu nemusí brát s nikým a ničím servítky. A taky si je nebere - s gustem zapřísáhlého agresivního liberála šije do politiků, institucí, témat jako korupce, smrt žurnalistiky v médiích, lidská blbost atd. Jde o upřímně přiznanou opinion show, kde je Oliverův osobní pohled na věc stejně důležitý jako téma, které právě řeší - své názory však prezentuje s takovou fazónou, tak vyargumentovaně, trefně a vtipně, že mu vždycky dáte rádi za pravdu - nebo taky ne, v tom případě velice rychle zjistíte, že to není show pro vás. Já se na tuhle půlhodinku těším každý týden jak na tlačenku s cibulí. 80% ()

Reklama

Toyotomi 

všechny recenze uživatele

Tohle je u mě numero uno na seznamu oblíbených pořadů. Jedna z nejlepších věcí tady je, že John a jeho scenáristický tým umí vysvětlit nějaký problém, který se například týká čistě jen USA a o kterém našinec v životě neslyšel a to takovým způsobem, že mu porozumím a dokážu se zasmát vtipům k tématu. Samozřejmě, geniální herecké schopnosti a entuziasmus průvodce pořadem Johna Olivera jsou divácky velmi přitažlivé a díky nim má celá show neuvěřitelnou energii. Já osobně Last Week Tonight with John Oliver za nejlepší žurnalistický pořad, což je trošku paradoxní, protože sám John několikrát řekl, že je to koncipované jako entertainment. Tak to berme jako "žurnalistický entertainment pořad" - člověk se zasměje a poučí - což je super. ()

Inferio 

všechny recenze uživatele

100 % - být Američan, tak dám 110 %, občas se holt najdou témata, která nejsou pro Evropany úplně nejzajímavější. Nicméně to nic nemění na tom, že John Oliver je podle mě absolutně to nejlepší, co se dá v televizi kdekoli na světě najít. Nejde jen o to, že se u toho směju víc, než u jakéhokoliv komediálního seriálu. Tvůrci pořadu se snaží zvedat ta nejpalčivější témata a HBO jim povoluje i ta, která by na většině ostatních televizí asi neprošla. Prostě naprosto ideální forma k distribuci důležitých problémů do povědomí širší veřejnosti. Týden začínající pondělím bez Olivera si zkrátka už moc nedokážu představit. ()

krauset 

všechny recenze uživatele

John Oliver, to je taková anglická, extrémně chytrá verze Draxe ze Strážců galaxie. Jeho schopnost brát vážně různé řečnické obraty a klišé a chytat se jich, jakmile mu sviští kolem hlavy, nemá mezí. Fantasticky se to projevuje v mém skoro nejoblíbenějším segmentu, kde jsou vybírány absurdnosti z různých amerických show (nastřádané za dlouhou dobu) a v nichž Oliver poukazuje nedovtipnost moderátorů a autorit. Jak dokáže vyhmátnout tu absurdnost? Bere je doslova a tím ukazuje mnohoznačnost jazyka, jako třeba u věty konzervativních komentátorů stěžujících si na sexuální výchovu na školách slovy: „sexuální výchova má být vyučována u vás doma“. Připomíná, že většina z nás pronáší v zásadě v jednom kuse absurdity.... V čem byla jeho show opravdu revoluční, to je v tom množství videí a známých osobností, které na nich spolupracují. HBO v tomto směru skutečně nešetří. A Oliver umí pracovat s virálním potenciálem: ať už jde o koupi webových stránek, vymyšlení nového maskota Marlboro, reklamy s katetrovým kovbojem vysílaných ve vysílacím čase, kdy na Fox kouká Donald Trump, a můj nejoblíbenější – dětská kniha o králíčkovi jménem Marlon Bundo, která je parodií na knihu Mika Pence, viceprezidenta USA, o jeho králíkovi. Oliverův Bundo je gay, což je úžasně vtipné hlavně protož, že Pence je konzervativní homofob. A ano, Oliverova kniha se prodávala lépe než Pencova. A ano, Marlona Bunda mám zakoupeného i já. Telemarketing zjevně funguje i na mileniály. A tím to zdaleka nekončí. Jeho přetextování hymny Evropské unie, písnička o filibusteringu nebo Eat Shit, Bob směřovaný uhelnému magnátovi jsou všechno parádní kousky. Kdo by řekl, že muzikálová čísla mohou ostřit už tak fantasticky ostré pointy. Last Week Tonight má také dar vizuální zkratky: jako třeba když Oliver pozve na debatu o změně klimatu ne jednoho vědce pro a jednoho proti, ale jejich správný poměr, čímž se dostáváme do přečíslení několika desítek na jednoho. A i když bych se nezlobil, kdyby Oliver místy ubral na penis jokes, pravda je, že se mu povedlo dát dohromady naprosto mimořádný politický pořad té nejvyšší kvality. ()

Galerie (139)

Zajímavosti (2)

  • Úvodní znělka pořadu je začátkem písně "Go" americké powerpopové skupiny Valley Lodge. (mikiqex)
  • John Oliver podle většiny fanoušků pořadu vypadá jako papoušek. V jednom díle na to dokonce naráží v reakci na komentáře diváků a sám jej posléze napodobuje. Po této epizodě začali fanoušci moderátora také přezdívat "papoušek". (P. J. D.)

Související novinky

Emmy 2022 opět v režii HBO

Emmy 2022 opět v režii HBO

13.09.2022

Zatímco v loňském roce ceny Emmy ovládl zcela Netflix, letošní 74. ročník kabelovka HBO mocně vrátila úder. Díky jasným vítězstvím seriálů Boj o moc a Bílý lotos toho zkrátka na streamovacího giganta… (více)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (více)

Reklama

Reklama