Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Iva Janžurová ve své životní roli (přesněji řečeno dvojroli) ztělesňuje dvě povahově zcela rozdílné sestry. Zatímco jedna je vlídná a dobrá, druhá představuje ztělesněné zlo, chorobnou nenávist a závist. Zlá sestra se rozhodne odstranit svůj sourozenecký protějšek, ve kterém není schopna snést vlastnosti, jež právě sama postrádá. Její zrůdnost však záhy překvapí ji samotnou, když nabyde nečekaných rozměrů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (183)

misterz 

všechny recenze uživatele

Nádherná vizuálna stránka (hlavne kostýmy a interiér/exteriér) spolu s perfektnou hudbou a výbornou I. Janžurovou robia v rámci československej produkcie z tohto filmu jedinečnú záležitosť. V čom snímok málinko stráca je príbeh samotný. Ten ma neudržal v napätí a atmosferickom opojení po celý čas, miestami mi dovolil trocha vydýchnuť. Ale aj tak ide o fantastickú vec! 85/100 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Morgiana nepatrí k často reprízovaným filmom v programe našich staníc, preto som sa k jej opakovanému zhliadnutiu dostal až po viac ako tridsiatich rokoch. Mal som obavy, aby ma nesklamal tak, ako mnohé filmy z obdobia mojej mladosti. Našťastie Herzova voľná adaptácia Grinovej novely má čo ponúknuť aj dnes. Starostlivá výprava, kostýmy Ester Krumbachovej, atmosférická hudba, nápaditá kamera a najmä strhujúci výkon Ivy Janžurovej v dvojúlohe vytvárajú dielo, pri ktorom sa divák nenudí, napriek pomerne jednoduchému príbehu. Ako v minulosti, tak i dnes som mal pocit, že sledujem strašidelný romantický príbeh z anglického prostredia. A pôvodné štyri hviezdičky ostali nedotknuté. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Že je Iva Janžurová vynikající herečka ve všech směrech vím už od útlého mládí,že dokáže zahrát jakoukoliv roli,komickou,dramatickou,to je bez debat.Že je charismatická,krásná,to je prostě daný.Krátký výčet rolí,které zahrála,at už dramatických-Kočár do Vídně,Čest a sláva,Petrolejové lampy,Morgiana,nebo komediálních-Kam slunce nechodí,Svatba jako řemen,Zítra to roztočíme drahoušku,Marečku podejte mi pero,Páni kluci,Což takhle dát si špenát - to mluví za vše.V Morgianě si s velkou chutí střihla hned dvojroli-hezkou a hodnou Kláru a zlou a démonickou Viktorii,která se chce své krásné sestry zbavit.Nesmírně nádherná je stilizace celého příběhu,od krásného přímořského pobřeží až po klasicky parádní kostýmy Ester Krumbachové.U tohoto filmu jsem zkrátka shledal jenom samé klady,at už je to skvělá kamera Jaroslava Kučery,nebo opět jak jinak geniální hudba Luboše Fišera,při které se vám bud krásou svírá srdce nebo naopak navozuje pocit strachu.Občas film vyznívá hodně halucinogenně,to,když Klára má ty svoje haluze a to je sakra pěkný psycho!Film Morgiana natočil Juraj Herz podle novely ruského spisovatele Alexandra Grina-Jessie a Morgiana.Každopádně,kdo vlastní originál dvd,tak se v bonusech mimo jiné může dozvědět,že Juraj Herz měl připravený jiný scénář,při kterém konec nynějšího filmu by podle jeho původního scénáře přišel už v druhé čtvrtině a pak by se rozvíjel totálně halucinogenní příběh!!!Jenomže samozřejmě tehdejší vedení mu oznámilo jestli se nezbláznil a kategoricky mu to zamítli,což je obrovská škoda a myslím,že to měl Juraj stejně natočit,sice by film skončil v trezoru jako mnoho jiných v tehdejší době,ale byl by to myslím ted total kult!!!Ikdyž i tak je Morgiana vysoce kvalitním filmem a právem patří do Zlatého fondu České kinematografie.Film získal dokonce v roce 1972 na IX.MFF v Chicagu hlavní cenu festivalu-Zlatého Huga!!Nesmím ještě zapomenout v poslední části filmu na skvělou postavu ožungra v podání Josefa Somra!!Vzdávám hold všem tehdejším pracovníkům,kteří na filmu pracovali,je vidět opravdu pořádný kus filmařského řemesla!! ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Ivy Janžurové, typické prvky Juraje Herze, obstojná atmosféra a napětí. Nejen kostýmy tolik podobné Petrolejovým lampám, lehce hororovou atmosférou blízké třeba Spalovači mrtvol. Vrchol režisérovy kariéry? Takže: vizuál nádherný, atmosféra děsivá, Janžurová brilantní, hudba taky skvělá... Ale. Zkoumání ženského psyché a lidské povahy mě překvapivě nebavilo až tak, jak jsem si původně myslela. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Obsazení jedinečné Ivy Janžurové do obou rolí protikladných sester považuji za jeden z nejlepších nápadů českého filmu. Proč jedna má všechny nápadníky a druhá žádného, když jsou stejné? Protože se lépe chová? Lépe splňuje ideál čisté blondýny? A proč je divákovi vlastně sympatičtější ta druhá, ta zlá? Chytrý film, u kterého se můžete bavit v detailech („Ten průvan mě jednou zabije.“) a psát eseje na téma, proč se jmenuje podle kočky. Na rozdíl od některých zde hodnotících se mi velmi líbil i „zrychlený“ konec. Hodinu a půl sledujeme příběh rozvíjející se v klidném tempu, a náhle je asi během tří vteřin řečeno všechno. Bum průvan, bum kočka, bum mrtvá sestra, živá sestra, bum alkohol! Konec! Jaký to krásný šok! ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Vedení Barrandova Morgianu označilo jako "sadomasochistický film" a Juraj Herz dostal na dva roky zákaz režírovat. Herzovi pomohli paradoxně Rusové. Herz vypráví, "Do Prahy tehdy přijela delegace sovětských režisérů, kterou prováděla novinářka Jana Klusáková. Soudruzi z Moskvy se jí ptali, co by měli v Praze vidět za filmy, a ona jim doporučila, ať si řeknou na Barrandově o Morgianu. Pak s nimi dělala rozhovor do novin, a když padla otázka, co se jim u nás nejvíc líbilo, unisono odpověděli, že Morgiana. Když to ředitel Barrandova četl černé na bílém, přišel za mnou, že bych vlastně už mohl zase točit." (BoredSeal)
  • Juraji Herzovi se výsledný film nelíbil a využil ho hlavně jako příležitost zkoušet filmové triky ve scénách, kde se setkávají obě sestry. (Olík)
  • 21.6.2019 měl v Německu světovou premiéru blu-ray s restaurovanou verzí filmu. Film existuje na samostatném blu-ray (limitováno na 999 ks), nebo je součástí trojdisku Juraj Herz Edition (limitováno na 399 ks), kde najdeme dále filmy Panna a Netvor (1978) a Upír z Feratu (1981) obojí v restaurovaných verzích. Všechny disky obsahují kromě německé i českou audiostopu. (lexa.k)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama