Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2027: nejmladší člověk planety právě zemřel ve věku 18 let a lidstvu hrozí naléhavé nebezpečí vlastního vyhynutí. Společnost je zmítána násilím a jednotlivé skupiny obyvatel mezi sebou válčí. V takových podmínkách žije i Theo (Clive Owen), ze kterého se má brzy stát ten nejméně pravděpodobný spasitel lidstva. Poslední nadějí lidí je totiž jediná žijící žena - a když je její bezpečí ohroženo, přichází právě Theo, aby ji ochránil. Zneklidňující akční thriller o budoucnosti, jakou byste nečekali, natočil s Julianne Moore a Michaelem Cainem na Oscara nominovaný režisér Alfonso Cuarón. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 544)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Sci-fi? Potomkovia sú mixom všetkého možného počnúc drámou, končiac vojnovým filmom, k sci-fi majú atmosfericky rozhodne najďalej a zasadenie do blízkej a pochmúrnej budúcnosti evokuje skôr mierne apokalyptický snímok. Inak vizuálna nádhera so zaujímavou myšlienkou, Cuaronov ťažký štýl však neumožníi ihneď vpadnúť do deja. A aj keď sa to zásluhou niektorých fantasticky nasnímaných scén podarí, chladný prístup k divákovi sa veľmi nezmení. Záverečný 9 minútový neprerušovaný/nestrihaný záver podporený dokumentárnou kamerou je tiež skvelý ale... na film roka to ani náhodou nestačí. Zároveň by ale bola chyba, úplne ho odpísať, istými neodškriepiteľnými kvalitami totiž disponuje. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film odehrávající se v blízké budoucnosti mě většinou vůbec ničím nenadchne . Potomci lidí mě přitáhli do kina především díky dvou jménům : Alfonso Cuarón a Clive Owen . Oba tito pánové přesvědčili, že umí. Clive Oven zahrál všechny své emoce, chování a skutky tak důvěryhodně, že jsme měl pocit, že přišel z té budoucnosti ukázat co si tam prožil . Alfonso Cuarón uděla další skvělou vizuální práci. Je něco mimořádného vytvořit tak depresivní amtsféru a nebo sledovat ,,jen,,uhyby před kulkami . Donutit lidi, aby během sledování filmu zasyčeli jak hadi když voják vlítně do autobsu k těhotné ženě a rozmachuje se, vyžaduje opravdu dobrého řežiséra . Když si do toho připočtu emoce z filmu stejně tak jako jeho obsah dostávám se jednoznačně k označení majstrštyk !! ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Největšími machry tohoto počinu jsou především kameraman a střihač. I když by se dalo o střihači polemizovat. On totiž tolik toho ve filmu neudělal. Všimněte si, že za celý film dojde možná ke třem, možná čtyřem střihům. Ale vlastně, méně někdy znamená více a v tomto filmu tuplem více. Mezi nejzajímavější patří samozřejmě scéna z auta a vlastně i úvodní scéna. Vše se tak odehráva v jednom záběru, že člověk úplně zapomene, že sleduje film. Jaksi ho to vtáhne do dění. Kromě této výborně stylizované kamery a promyšlené synchronizace všech zůčastněných se jedná o hutné sci-fi ze světa, kde se již nerodí děti. Něco podobného lze rovněž nalézt v románu Waltera Tevise Zpěv drozda. Potomci lidí bych bez okolků zařadil mezi top ten sci-fi filmů všech dob. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený sci-fi thriller. Má veľmi dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch blízkej budúcnosti, keď sa už devätnásť rokov nenarodilo žiadne dieťa a tak je spoločnosť rozvrátená a plná násilia a zločinu, jedine Veľká Británia sa za pomoci veľmi prísnych opatrení ešte dokáže celkom držať nad vodou. Ale keď sa muž s kontaktmi na vyšších miestach dozvie od svojej bývalej priateľky, že jedna tehotná žena predsa len je, musí urobiť všetko preto, aby jej pomohol dostať sa až k pobrežiu, kde sa jej môže venovať schopná vedecká skupina. Spracovanie je celkom slušné, ešte spočiatku sa dej pomalšie rozbieha, ale keď sa už hlavný hrdina dozvie o tehotnej, tak sa je už po príbehovej stránke stále na čo pozerať. Síce sa tu nájde niekoľko slabších miest, ale vynahradzuje to celková atmosféra tejto rozpadajúcej sa spoločnosti s pocitom nebezpečenstva, keďže problémy čakajú na každom kroku. Spokojný som aj po akčnej stránke, toto samozrejme nie je akčný film a tak sa tu nejaká klasická akcia čakať nedá, ale aj tak sa tu nájde viacero napínavých naháňačiek, obzvlášť výborná s motorkárom natočená na jeden záber, skvelá záverečná vojnová časť a viacero slušných momentov. Herecké obsadenie je na tom dobre, Clive Owen v hlavnej úlohe, potešia aj Michael Caine a Julianne Moore vo vedľajších, ale nesklame ani zvyšok. Réžia a technická stránka sú veľmi dobré, film má pôsobivú atmosféru, výborné kulisy a zaujme plno dlhých scén bez strihov. Potomkovia ľudí nie je práve film, z ktorého by som cítil potrebu ho vidieť znovu, k tomu by potreboval trochu dynamickejší dej, ale aj napriek tomu som s ním nadmieru spokojný, príbeh, obsadenie, vizuál, atmosféra, všetko funguje tak ako má. Objektívna kvalita filmu- 82%, film sa páči mne na 75%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak to bychom měli. Ty tři hvězdy rozhodně nejsou způsobeny nadměrným očekáváním, na to už jsem opatrný. Ani to neznamená, že je film špatný. Prostě jen není zas nijak excelentní, což je škoda. Výchozí myšlenka a precizní technické zpracování (ty dvě dlouhé scény bez střihu opravdu stojí zato) si přímo říkají o chirurgicky precizní scénář a propracovaný děj. A to je kámen úrazu. Zaprvé ta údajně silně totalitní společnost není až na pár detailů (všudypřítomná varování před zločiny, závory a ploty) nijak přesvědčivě zpodobněna. Přitom při vší té totalitě z lidí celkem nevyzařuje žádný pocit ohrožení, nadvláda i odboj se se vlastně točí jedině kolem imigrantů (a říkám si jestli by je spíš v takový situaci nepotřebovali), Ryby a jejich velitelka si po Londýně vykračujou jak na pikniku, žijou si vesele na statku u silnice a tak vůbec. A zadruhé. Motivy postav a jejich reakce byly někdy velmi, řekněme podivné a nelogické. Například když Kee jen tak Theodorovi uvěří, že jí chtejí Ryby zneužít a dítě jí sebrat. A celá ta cesta za nějakým Human Projectem, o kterém vlastně nikdo nic neví, byla jen takovou berličkou na to, jak protáhnout diváka zajímavými lokacemi. Navíc přestože se děj a akce snaží tvářit ultrarealisticky, stejně se zas našlo místečko si uprostřed hvízajících kulek vylévat své dojmy. A když bylo to dítě pro všechny tak důležité, jak to, že je ti vojáci při tom dojemném odchodu z bojiště nesebrali? Všechno to by se dalo ovšem přejít, kdyby následovala nějaká opravdu dobrá pointa nebo prostě působivý konec, což bohužel nenásleduje, naopak konec je nemastný neslaný, jak píše Gimp, tedy až na dětské hlasy v titulcích. Vzato kol a kolem, Potomci lidí jsou výbornou vizuálně technickou pastvou s velkým potenciálem, ale bohužel silně nedotaženým scénářem. ()

Galerie (153)

Zajímavosti (59)

  • Píseň, kterou Kee (Clare-Hope Ashitey) zpívá svému dítěti, je ukolébavka z Ghany zvaná „Kaa fo“, což znamená „děťátko, neplač“. (HellFire)
  • Marichka (Oana Pellea) má být Romka a je ztvárněná herečkou rumunského původu. Marichka je přitom ruské jméno a v domě si můžeme všimnout i medaile s podobiznou Lenina. Všechny její dialogy jsou v rumunštině. (Pavlínka9)
  • Ve filmu se objeví také nafukovací poletující prase, což je pocta skupině Pink Floyd, která stejný motiv použila na obalu desky "Animals". (don corleone)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

12.11.2015

41. ročník Mezinárodního festivalu filmů o životním prostředí se poprvé koná v Brně a nabídne i novou ambiciózní dramaturgii. Kromě významných zahraničních a domácích hostů představí i velmi kvalitní… (více)

Alfonso Cuarón ve vesmíru

Alfonso Cuarón ve vesmíru

01.03.2010

Potomky lidí udělal většině sci-fi fanoušků (ale nejen jim) radost, takže je rozhodně fajn, že se vrací k žánru. Se svým synem Jonásem napsal scénář sci-fi thrilleru Gravity, o který už projevilo… (více)

Reklama

Reklama