Reklama

Reklama

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

  • USA The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (více)
Trailer 1

V dávných dobách byl vykován kouzelný prsten, který vlastnil pán Mordoru Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z Temné věže, aby prsten našli a přinesli svému pánovi Sauronovi. Do Roklinky je svolána velká porada lidí a elfů, která rozhodne, že prsten musí být zničen. To je možné pouze tam, kde byl prsten zrozen, v ohni Hory osudu. Odvážný Frodo se nabídne, že tam prsten odnese. Nebezpečí je však příliš veliké, a tak se mu, jako jeho ochránci, postaví po bok čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Zrodí se Společenstvo Prstenu, které se vydává na nebezpečnou cestu plnou nástrah a nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 993)

Boss321 

všechny recenze uživatele

První a pro mě i nejlepší film z celé triologie Pán prstenu. Ačkoliv je vše oproti ostatním dvěma pokračováním podstatně komornější (spíše ne tak velkolepé), tak příběhově mě první část oslovila nejvíce. Asi nikdo, včetně Petera Jacksona, nečekal, že snímek bude mít takový úspěch i u zastánců knižní předlohy (bohužel neptařím mezi ty co ji četli :)). Prakticky nemám absolutně co vytknout: překrásná kamera, geniální hudba, výborné vizuální efekty, zvuk, výprava, herecké výkony a v první řadě režie Petera Jacksona, která pro mě nepochopitelně nebyla oceněna Oscarem (dle mého si ji zasloužil za první i třetí díl). I když tento díl není tak vyzdvihován jako megalomanská trojka, tak je minimálně na stejné úrovni. Jedno z kultovních děl nového tisíciletí, které by měl shlédnout každý bezrozdílu zda jste či nejste fanoušek Tolkienovy nejslavnějsí knihy...... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Začátek největší (zatim) trilogie... Perfektní představení světa Pána prstenu, které postrácí perfekcionismus knihy a všechen její obsah, ale to jí nelze vyčítat. Peter Jackson se rychlím tempem žene do konce série, která mu změnila život a producent, který ho před pár lety najmul na režii trilogie Pána prstenu se právě así cítí jako Bůh. Kvalitní obsah, o který vzhledem ke knize nemohla být nouze je však trochu zdlouhavý a natáhnutí na skoro 3 hodiny funguje ve výsledku jako protahování krásného a nastavováním důležitého. Co se herců týče nelze nic vytknout. Mládí kupředu a pořádně se zlepšovat, stáří kupředu a držet standard. Nelze nedat 5*, protože krása tohoto filmu se odvíjí na každém milimetru filmového pásku. Hurá do dalšího dílu. ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Čo napísať o filme, ktorý ma zasiahol tak hlboko ako len málo iných? Že to malo výborné efekty, výpravu, či kostýmy? To by nebolo na nič dobré - Pán prsteňov je o niečom o celkom inom. Je to o odkaze, odkaze pána Tolkiena, ktorý je skutočný Pán prsteňov. Pretože fantasy, to nemusí byť nutne len kravina pre menejcenných spoluobčanov, dobre napísané fantasy je ako opojná droga - prejde vám do krvi a ukáže vám svet inými očami. A to, že Pán prsteňov, rovnako ako jeho mladší súrodenec Hobit, je dobre napísané fantasy, je myslím každému jasné. Rovnako ako je každému jasné, že takýto knižný kolos sa do filmu jednoducho nedá celý prepísať - áno, priznávam, aj ja by som bol rád keby Jackson nevynechal Mohylové vrchy alebo Bombadila, ale s tým už nič nenarobíme. Takže namiesto neustále frflania buďme radi, že to bol práve Jackson, kto dostal do rúk sfilmovanie takejto komplikovanej látky. Ktovieako by to dopadlo, keby to začal režírovať taký Michael Bay - hrúza pomyslieť! Elfovia strieľajúci šípy do škretích makovíc za zvuku odrhovačky od Aerosmith... Aragorn oblečený do úzkych denimiek... Frodo Pytlík zabodávajúci Americkú vlajku pri vstupe do Mordoru... Ááá!!! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jeden z nemnoha filmů, kdy jsem si hlavní aktéry doslova zamiloval a prožíval s nimi vše dobré i zlé. Uvolněné herecké výkony všech zúčastněných mně utvrzují v tom, že natáčení muselo probíhat v bezvadné atmosféře a láska k předloze z filmu jenom pryští. To se potom na konečném výsledku musí projevit. Psát, jak je Pán prstenů vizuálně famózní je nošením dříví do lesa. Z hereckého hlediska jsem si vychutnával především Cate Blanchett, Iana McKellena a velice příjemně mně překvapil Sean Bean coby Boromir. Jeho kreace v závěru, kdy mámí prsten z Froda, patří k mým nejoblíbenějším. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Pro někoho (např. skalní příznivce knižní předlohy) může být zklamáním, že Pán prstenů se příliš nezaobírá fantasy prvky a zákonitostmi samotného světa, který všechny ty hobity, elfy a orky zplodil. Pán prstenů je pojat jako klasický velkofilm, kdy vypráví o jednom konkrétním dobrodružství, jedné cestě, ve světě plném možností, přičemž ona robustnost a enormní rozmanitost světa vyplývá z vyprávění jaksi "mimochodem". Má to jednu nesmírnou výhodu a to, že s tak bohatým a propracovaným dějovým podhoubím může jedna výprava trvat i 11 hodin (v případě tří po sobě jdoucích prodloužených verzí) a publikum se stále nebude cítit znuděno, manipulováno, ošáleno opakujícími se principy, či přesyceno. Jackson si toho byl vědom, a tak stejně jako dobrý spisovatel dává čtenáři prostor pro představivost, i on díky přeskakování mezi jednotlivými liniemi dává diváku prostor pro vstřebávání odboček, pozadí postav, některých menších osudů i samotné krajiny - tedy všech nedílných částí tohoto krásného fantasy světa, aby dotvořil mozaiku, jenž dělá Pána Prstenů epickým a úžasným filmem ještě víc, než samotná cesta za zničením prestenu. Pokračování -> ()

Galerie (156)

Zajímavosti (405)

  • Zvuky používané při davových scénách natáčel Peter Jackson často při zápasech All Blacks (Novozélandská ragbyová reprezentace). Snímal např. přestávkový šum hovořících diváků, jindy je zase vyzval ke spolupráci a celý stadion pak dupal jako při pochodování velké armády. (Pepinec)
  • Elfské jazyky v trilogii jsou quenijština a sindarština, přičemž v drtivé většině se jedná o sindarštinu. Quenijština, jakási elfí latina, zaznívá pouze při Sarumanově (Christopher Lee) zaklínání hor, při Gandalfově (Ian McKellen) šeptání u bran Morie, při Frodově (Elijah Wood) souboji s Odulou, při Elessarově (Viggo Mortensen) korunovaci a na soundtracku. Quenijsky je také Galadrielin (Cate Blanchett) pozdrav „namárië“. (L_O_U_S)
  • Protože domeček Froda Pytlíka (Elijah Wood) je ve skutečnosti obrácen na východ, natáčela se scéna, kdy Frodo pozoruje západ Slunce, obráceně. Kamera nasnímala východ ve čtyři hodiny ráno a pak se film pustil pozpátku. (Pepinec)

Související novinky

Nový Pán prstenů na cestě?

Nový Pán prstenů na cestě?

24.02.2023

Poté, co se koncem minulého roku podařilo švédské korporaci Embracer pořídit veškerá zbývající práva na značku Pána prstenů (seriálová koupil předtím za nemalé peníze Amazon), uzavřela nyní studia… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

20.10.2022

Někdo by měl nejspíš říct studiu Warner Bros., že NFT nebyly populární už loni, natož letos, a že celá kryptokomunita pomalu ale jistě umírá. Společnost totiž čerstvě oznámila, že hodlá prodávat… (více)

Reklama

Reklama