Reklama

Reklama

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

  • USA The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (více)
Trailer 1

V dávných dobách byl vykován kouzelný prsten, který vlastnil pán Mordoru Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z Temné věže, aby prsten našli a přinesli svému pánovi Sauronovi. Do Roklinky je svolána velká porada lidí a elfů, která rozhodne, že prsten musí být zničen. To je možné pouze tam, kde byl prsten zrozen, v ohni Hory osudu. Odvážný Frodo se nabídne, že tam prsten odnese. Nebezpečí je však příliš veliké, a tak se mu, jako jeho ochránci, postaví po bok čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Zrodí se Společenstvo Prstenu, které se vydává na nebezpečnou cestu plnou nástrah a nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (2 000)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Společenstvo prstenu je dokonalým úvodem do nejúžasnější fantasy ságy všech dob. Jackson představí historii Středozemě i všechny důležité postavy, aby následně mohla začít výprava přes kouzelná místa, jenž kdysi stvořil mistr Tolkien. Zásadní složkou jsou originální hudební motivy, které ještě umocňují celkový prožitek. Kvůli rozsahu předlohy jel Jackson hlavně u Společenstva ve zrychleném módu, ovšem nic důležitého nechybí a film má neskutečné tempo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nech len prídu. Zistia, že v Morii ešte jeden trpaslík žije.“ Keď to šlo do kín, bol som tým ako posadnutý a to paradoxne napriek tomu, že knižky som čítal až potom. Keď nastala dlhé mesiace očakávaná hodina H a ja som vyrazil do kina, celé tri hodiny som sa v sále triasol ako kebyže mám zimnicu a s otvorenými ústami som hltal každú scénu, každú postavu. Tucet pasáží ma dostali do nemého úžasu a mohol som ich vidieť desaťkrát, dvadsaťkrát, tridsaťkrát (diabolské prenasledovanie v Morii alebo tragické finále s Boromirovým rohom, zúfalo sa nesúcim naprieč lesmi). K tomu dokonalá hudba a presný kasting, aký sa vidí len málokedy. S odstupom rokov to samozrejme jemne zostarlo, niektoré triky sú slabšie, niektoré veci horšie, občas to menej odsýpa atď. Ale stále je to film, aký tu dovtedy ešte nebol. V neposlednom rade nechýba silné (a nečakane nepatetické) posolstvo o láske, priateľstve, odvahe, zbabelosti a slabosti (ktoré k odvahe patria viac, než by sa mohlo zdať). Niečo takéto vidí filmový fanúšik trikrát za život. Kino Považan NMnV 2002 ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tohle není jen nejlepší fantasy film, co jsem kdy viděl, je to zároveň jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl. Tvůrci by měli nutit autory Harry Pottera povinně sledovat tento film zas a znovu. Speciální efekty jsou nádherné, scénář a režie dokonalé. Film nesleduje knižní děj a to je jen dobře. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Svět se změnil ... Opravdu. Po Pánu Prstenů už nikdy nebude to, co býval dřív. První slova vás doslova vtáhnou do děje, a než se nadějete, uslyšíte May It Be a budete chtít víc. To je přesně ten pocit, který jsem měla poprvé v kině, podruhé v kině a potom ještě mnohokrát u televize a DVD. Tenhle film se hned tak neokouká a to proto, že je opravdu skoro perfektní. Nevím, co mám vyzdvihnout dřív - hudbu (Oscar pro Howarda Shorea), herecké obsazení, triky, úchvatné Novozélandské scenérie nebo Petera Jacksona v roli scénáristy, producenta a režiséra. Ale hlavně musím říct jedno - díky, pane Tolkiene, za vaší úchvatnou knihu, bez které by nic z tohohle nikdy nevzniklo. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, úžasná ukázka poctivé adaptace knižní předlohy, z níž bylo vypouštěno, přesto zůstává plnohodnotným filmem. HODNOCENÍ SE: V rámci maratonu jsem si dal všechny tři díly Pána prstenů, v rozšířených verzích (dohromady 698 minut materiálu) na jeden zátah. Po 9 letech od shlédnutí původní verze v kině jsem tak měl konečně možnost porovnat nejenom rozdíly oproti kinoverzi, ale také celkovou komplexnost díla jako jednoho skoro 12 hodinového celku. Společenstvo prstenu je úžasné tím, jak ve svých rozšířených nebo přidaných scénách rozvíjí svět Středozemě. Dozvíme se o Hobitech, mnohem více prostoru dostane Lorien... Velmi mnoho prostoru dostane psychologie postav, ovlivňující to, proč se posléze Frodo chová ke Glumovi tak, jak se k němu chová. Gandalf vynikne jako postava zarputilá, avšak ještě slabá, nerozhodná a chybující... A nakonec, je fascinující, jakým způsobem byli střihači kinoverze schopni vyhodit prakticky celou scénu, kromě začátku a konce a přitom je navázat tak, že výsledek dával absolutní smysl. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (409)

  • V scéne, keď Aragorm hádže jablko a trafí Pipina, tak sa Pipin ani nezohne po jablko a má ho už v ruke. (Budisovie)
  • Hobitín je součástí soukromé farmy nedaleko města Matamata. Vše je tak skutečné a pravé, výjimku tvoří pouze ikonický strom nad domem Froda Pytlíka (Elijah Wood), který je umělý. Protože se Peteru Jacksonovi nelíbila původně vytvořená barva listí tohoto stromu, oslovil studenty a ti jednotlivé lístky přebarvili. (Pepinec)
  • Sauron (Sala Baker), úhlavní nepřítel svobodných národů Středozemě a zdroj veškerého zla příběhové trilogie, byl původně andělské povahy. Jeho příčina přidání se k temné straně byla, že Sauron nade vše miloval pořádek a toužil naprosto totálně ovládat veškerý život i dění ve Středozemi. Jeho cílem nebylo vyhlazení konkrétního národa. Pokud by ale uspěl ve svých snahách, připravil by národy ve Středozemi o svobodnou vůli a pokryl celý kontinent mocí, proti které by nebylo možné se vzepřít. Tolkienovo dílo „Pán prstenů“ je tedy i dílem, ve kterém je zdůrazňována důležitost boje za svobodu. (Nick321)

Související novinky

Nový Pán prstenů na cestě?

Nový Pán prstenů na cestě?

24.02.2023

Poté, co se koncem minulého roku podařilo švédské korporaci Embracer pořídit veškerá zbývající práva na značku Pána prstenů (seriálová koupil předtím za nemalé peníze Amazon), uzavřela nyní studia… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Reklama

Reklama