Reklama

Reklama

Jak básníkům chutná život

  • angličtina How Poets Are Enjoying Their Lives (více)
TV spot
Československo, 1987, 102 min

Režie:

Dušan Klein

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Zdeněk Marat

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský, Míla Myslíková, Joseph Dielle, Karel Roden, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvná studentská léta skončila a Štěpán se seznamuje s novým životem a prostředím. S přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy narazí a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady se musí v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také s odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni. Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, nyní delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se s dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka. Zamiluje se do ní, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má život naplánovaný do nejmenších podrobností. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi přednost před Hájkem, i když než se tak stane, musí překonat ještě spoustu překážek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (279)

Disk 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl původní trilogie vznikl v roce 1987, tedy v době perestrojky. Na filmu je to znát. Silný individualista Štěpán Šafránek bojuje s pokryteckou morálkou reálného socialismu 80. let. Silně nahořklá a depresivní výpověď o době, kdy lidi byli nuceni k všelijakým kompromisům, aby neměli nějaké problémy. Nevím, proč je to bráno jako lidová komedie. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl původní trilogie je sice o něco slabší, ale stále je jejím důstojným zakončením. Štěpán nám dospěl, ale zůstal básnicky naivní, což je nasměrovalo do pozice venkovského obvoďáka, kde si začíná ochutnávat život. Třetí díl vhodně oživily nové postavy v podání Tomáše Töpfera a Jany Hlaváčové, která minimálně v některých scénách film táhne. Také třetí láska (Eva Vejmělková) byla velmi sympatická a já mohu nechat s klidným svědomím tři hvězdy. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zo školy do praxe je všade poriadny šok a medicíny sa to bude týkať asi dvojnásobne. Odsunutie niekde do prdelákova, kde sa nelieči, ale razítkuje, na sebavedomí nepridá. Ale je tam niekde zámok so svojou krásnou pani a táto romantická kombinácia priam vyzýva k básneniu. Čo som si z filmu odniesol? Nikdy neplánuj život na desať rokov dopredu, aj tak sa vyvinie úplne iným smerom. Atmosféra je taká akási trochu temnejšia, alebo smutnejšia, čo korešponduje s presunom deja zo strednej a vysokej školy do života. A romantická línia funguje v (dovtedy) trilógii najlepšie. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl básnické pentalogie. Bezdíkov je víska zaslíbená a Štěpána Šafránka zde čekají jeho nejvtipnější patálie. Vedlejších postav je mnoho a většina z nich nemá nejmeší chybičku. Eva Vejmělková je nejkrásnější „šafránekgirl“. Konec dílu vypadá jako původně plánované zakončení celé série a je škoda, že to tak nezůstalo, protože další dva díly nesahají původním socialistickým třem ani po kotníky. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

„Byl jsi na vojně?” - „Byl.” - „To je zvláštní... krok ses naučil držet, ale hubu ne.” Závěr trilogie o Básníkách. Šafránek musí pocítit jaké to je, rozletět se do světa a za svojí první prací. To víš kamaráde, prachy se samy nevydělají a po studiu zkrátka přichází práce. Nechybí samozřejmě třetí můza a Bezdíkov. Štěpán si tak uvědomuje, že i když někdo studoval stejnou školu, tak se má v životě o poznání jinak. Tak to holt v životě chodí. Tvrdá osud s realitou funguje i do třetíce a Básníci to ukázali velmi dobře. Ještě do třetice poukazují jak to v životě holt chodí. Ne všechno je veselé. Závěr je konečně pozitivní, však aby taky ne. Je to závěr trilogie a mohl to být i krásný konec série... (75 %) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • Na SPZ Šafránkova auta lze spatřit písmena HD, odkazující na filmové okresní městečko Hradiště. Kód SPZ je zcela smyšlený, v Československu ani v ČR nebyl nikdy používán. (Foxhound#1)
  • V tomto díle je ve scéně příchodu na hon na Konopišti vidět jméno Kendyho na průkazce, kterou se prokazuje u vstupu. V celé trilogii jeho jméno nikde nepadne. Kendy se jmenuje Leoš Marek. (lonedog)
  • V čase 01:02:41 zazní věta: „Když v roce 1771 projížděl za své druhé návštěvy Čech a Moravy císař Josef II. krajem, zastavil se i zde v Bezdíkově u hraběte Matyáše a okouzlen zdejší krajinou, rozhodl se zde přenocovat.“ Jen v roce 1771 byla císařovna Marie Terezie, Josef II. se stal císařem až v roce 1780. (budivoj)

Reklama

Reklama