Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (309)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie o středoškolských studentech, dnes již legendární dvojce Štěpán - Kendy, kteří vymyslí projekt, jímž rozehrají příběh o životě na malém městě, jejich postavách a postavičkách, vztazích, prvních láskách, radostech i strastech těchto obyčejných lidí. Spousta skvělých hlášek, vynikající herci i v menších rolích (Kopřiva, Filipovský, Kodet, Somr) a hezký příběh jako ze života, učinili tento film dnes již téměř klasickým dílem naší kinematografie. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Počátek “Básnické ságy“ je velice příjemný film. Film o radostech i strastech studentů pobaví, poučí a příjemně pohladí. Spousta příjemných postav a situací vás zaručeně strhne. Všechno to ještě vylepšuje úžasný výběr titulního songu a hlavně naprosto geniální herecká sestava a vyváženost postav. Úplná filmová elita to není, ale přesto velmi pohodový filmeček, 4 hvězdy. ()

Reklama

Ducharme 

všechny recenze uživatele

První a rozhodně nejkvalitnější "díl" serie, která nikdy neměla mít tolik pokračování, kolik má - svět měl prostě jednou pro vždy přijít o básníky a už never more. To, co bylo ze začátku alespoň místy vtipné, bylo stokrát vykradeno a opakováno a to, co vtipné nebylo bohužel taky. 2 za Ulicí nezpustošeného Pavla Kříže. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Série nesmrtelného humoru v neopakovatelném balení ilustrací Stanislava Holého. Co scénka, to perla. Co nápad, to zlatý fond typického českého absurdistánu. Ono taky narvat do jednoho filmu perlícího Filipovského, Somra, Císlera a Navrátila ve větších rolích a vždycky ty jejich etudky dotvořit něčím tak automaticky trefným jako je přítomnost Kořínkové, Kretschmerové nebo Štěpánové... to už by pokazit byl zkrátka hřích. Naštěstí to ale celé kočíruje duo Klein-Pecháček, které vytěžilo z původního nápadu Amatérů zdařilou hexalogii. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

"Žák, který myslí je pro studium efektivně ztracen." Dlouho jsem se při komedii nenasmál a dlouho mě nic, tak dobře nepobavilo. Perfektní dialogy, vtip, co člověka rozesměje, a herci, kteří si celé natáčení vyloženě užívali (Somr, Císler, Kříž, Filipovský, Kostelka). Hodně jsem se ztotožňoval s Křížem. S ženskýma je to těžké, o tom snad každý chlap ví svoje. A práce na divadle není vůbec jednoduchá (hlavně, když má člověk sepsaný scénář divadla a režíruje to někdo jiný, než on sám. Z vlastní zkušenosti.) "Sex na jedničku ovládá Pán Bůh, na dvojku já, na trojku... hergot to musíš pořád číst?" ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Když jsou Štěpán (Pavel Kříž) a Kendy (David Matásek) v hospodě s panem Valeriánem, ten mluví o Bezrukém Frantíkovi, jenž nohama psal, maloval i si stříhal nehty. Jednalo se o spisovatele Františka Filipa, jenž se narodil v roce 1904 jako tělesně postižený a svou houževnatostí a pílí se mj. naučil i sám se holit, nasadit si límec, řídit auto, plést košíky či psát na stroji. Napsal několik knih, stal se populárním svými vystoupeními. Po roce 1948 mu však bylo komunisty zakázáno vystupovat a za devět let zemřel v necelých 53 letech. (VN85)
  • Dušan Klein našiel pri písaní scenára dosť inšpirácie u svojich dvoch synov, vtedy takisto stredoškolákov. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama