Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (95)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

První cca 4 série jsem to, s jistýma výhradama, žral.. Potom ale začal být stále výraznější ten telenoveloidní pattern kdy už scénáristi vaří přiblble absurdní zápletky z osolené vody.. Ono to už od startu mělo dost daleko k nějakému realistickému (nedej bože hyperrealistickému-jak tady někteří slaboduší píší) popisu chodu věznice, ale to co si tvůrci cucají z prstu někdy od půlky čtvrté série, to už si fakt nezadá s peckama typu Tak jde čas, nebo Divoký anděl :D . Jak jindy "panikařím" když nějaký seriál dokoukávám, tak tady jsem se modlil ať už to konečně skončí... Já úplně chápu, že v mnoha ohledech to byl milník v seriálové tvorbě, ale z dnešního pohledu je to už zastaralé...Ale abych jen nehanil: Herci jsou ale prvotřídní.. Tklivá trumpeta v pozadí tvoří krásně nervní atmošku.. Některé dějové linky jsou silné.. A i kdyby to bylo realistické jen z 50%, pořád je zde důvod vážně se zamyslet jestli v tom USA jailsystému není něco čirou náhodou špatně. ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

OooooZ. Oswaldova věznice s nejvyšší ostrahou, Smaragdové město má svá pravidla, dodržovat denní rutinu, poslouchat kdy spát, kdy jíst, kdy chcát, žádné řvaní, žádné bitky a žádné mrdání. Neskutečně natočený seriál. Opravdu se jedná o brutální počin. Objevilo se tu do detailu všechno, co byste chtěli ve vězení vidět. Výroba zbraní, samotky, tresty smrti, pašování všeho možného, návštěvy, podplácení bachařů, různé sportovní aktivity, rasovou nenávist atd. Hned od začátku seriálu je vypravěč, který vám říká o tom, jak se v Oz žije. Detailně ukazuje to, za co je každý vězeň odsouzen, kdy může být na podmínku propuštěn a občas podá i nějakou zajímavost ze světa. Tenhle styl vypravování se povedl na jedničku. Jinak nejvíc mě zaujala atmosféra. Téměř celé je to skutečně natočené pod jednou velkou střechou. Nejdřív jsem se strašně bál 4:3 zobrazení a staré VHS kvality, ale nakonec to tomu dalo tu perfektní atmošku. Jako by byl celý seriál opravdu stísnění a nebezpečný. Když se někdy objeví záběr z venku, tak mi občas naběhla husina. Místy to má taky skvělý humor. Třeba když byl kanibal u zubaře, to bylo parádní. Všechny postavy jsou naprosto precizní. Každý se tam hodí. Neukázal se snad nikdo, kdo by mi vyloženě překážel. Možná kromě jedné nepříjemné a ultrahnusné bachařky. Nejdůležitější tu jsou určitě války gangů. Je vážně super sledovat, jak jdou po sobě všichni dohromady. Jsou tu mafiáni, muslimové, negři, nacisti, motorkáři, mexikánci atd. Krásná ještě doba, kdy se tohle mohlo bez problému natočit. Za zmínku stojí i zaměstnanci věznice, je to skoro jedna velká rodina. Co mi krapet vadilo, tak mi někdy přišlo přehnané, jakou vězni mají volnost. Můžou mít své oblečení, starat se o poštu, chodit sem a tam, tohle mi nepřišlo úplně věrohodné. Jasný, od toho je experiment Smaragdového města, ale i tak. Potom mi tu chyběl soundtrack. Hudební motiv jako bubnování k tomu dost sedí, ale časem se to omrzí. A poslední věc, tak první tři série jsou naprosto výborné, pak už mi to pomalu začalo v něčem dosti vadit, hlavně co se týče vývoje postav, nebudu říkat konkrétně co. Ale i tak to nadále bylo suprově sledovatelné. Ještě jedna menší věc, tak připravit se na to, že je tu skutečně moc buzerantů. Mnohokrát šlo vážně jen o kokoty sem kokoty tam, ale neberu to samozřejmě jako mínus, jenom zajímavost. Naštěstí to maličko vynahrazuje televizní pořad prsaté slečny Sally a jedné půvabné vražedkyně. 90/100 ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Slibovali mi vyhrocenou atmosféru, složité postavy a dějové veletoče. A dostal jsem z toho jen slabý odvar. Vše je takové nedomrlé. Děj je šokující možná první dva díly, pak se mi ty neustálé vězeňské půtky zevšedněly. Scény psychického týrání jsou stěží naznačené a nijak zvlášť dobře zahrané, takže ani z této strany se nedá čekat žádný zázrak. O hloubce jednotlivých postav bych si dovolil pochybovat. Hajzlové jsou všichni a nefandím nikomu. Nikdo se zatím nezměnil ani v nejmenším. Pokud se někdy dostane do situace kdy mu jde o život, nebo jeho zájmy přesáhnou zdi vězení, tak se dočasně "polidští". Jakmile tyto okolnosti pominou, okamžitě se vrací se zpátky do normálu. Scenáristé tomu říkají propracovaná psychologie, já tomu říkám nevyužitý potenciál. Co se zápletky týče, ta se pohybuje ve stále stejných kruzích. Drogy, sem tam nějaká rvačka, konflikt mezi skupinkami, občas vražda. Všichni intrikují proti všem, situace se víc a víc zamotává a nakonec vše zůstává při starém. Skoro jako v nějaké telenovele. Hodně se probírá víra v Boha (Alláha), často se skloňuje rasismus. A ze všeho je cítit hluboké pokrytectví. Systém může za vše, všichni jsou bez viny. Vězni jsou sebestřední egoisté bez kouska empatie a sebereflexe, protože tak je vychovalo prostředí. Že v tom nezbývá prostor na pochyby a onu slibovanou vyhrocenost, je jasné. K ní bych napsal asi tolik - kdybych se potřeboval uklidnit po Lutherovi, tak bych si pustil díl OZ. Od čtvrté série dál scenáristům zřejmě definitivně hráblo. Objevují se šáhlí fanatici posedlí ďáblem, popálený kněz vraždí pomocí hypnózy a personál vězení zabíjí na požádání. Tenhle projekt měl skončit po prvních deseti dílech. ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

Husté. Nářez. Nie pre citlivé povahy a ľudí, ktorí sa topia v depkách :-). Keď som videl prvé časti Prison Breaku, povedal som si, uff, tak toto sa tvorcom podarilo. No iba do momentu, kým som nezhliadol OZ. Až som mal niekedy pocit, že sa tu niekto niečím nechal inšpirovať... Drsné, provokujúce, šokujúce, tvrdé - čo iné by ste chceli z väzenia, kde máte pohromade vrahov, náckov, nadopovaných čiernych, agresívnych žltých, uhladených ale o to nebezpečnejších taliánov, buzny, transvestitov... a príbehy takejto lúzy vytvárajú jeden z najlepších seriálov, aký som kedy videl.. a zachvíľu si ho s chuťou pozriem opäť. PS: Vynikajúcim príkladom toho, čo sa môže stať z človeka za múrmi väzenia, je právnik Tobias Beecher... ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Majstrovské dielo, dej sa v každom dieli posúva dopredu, nenájdete tu epizódy slúžiace iba na vyplnenie času. Väzni prichádzajú a odchádzajú a drsné prostredie pôsobí viacmenej realisticky. Nie je tu vyslovene kladná postava a v podstate si len môžete vybrať svojho hrdinu a dúfať, že život v base prežije bez ujmy. Oz nemá hlavnú dejovú líniu, ale o to lepšie pôsobí ako celok, kde sledujete rôzne príbehy, ktoré sa občas spájajú, potom rozchádzajú alebo končia. Kvalita sa drží vysoko, obľúbenú sériu nemám. Prvá je trochu slabšia, možno aj preto, že nikoho nepoznáte, ale potom ide kvalita hore a už neklesá. Herci sú výborní a veril som im každé slovo. Dojem umocňuje takmer úplná absencia happyendov. 100 % ()

Galerie (65)

Zajímavosti (21)

  • Craig muMs Grant, představitel Arnolda 'Poety' Jacksona, si napsal všechny básně, které v seriálu četl, sám. (Vikess)
  • Lee Tergesen, představitel Tobiase Beechera, při natáčení scény v první epizodě, kdy buší na stěnu cely, přišel o cit v obou ukazováčcích. (Blz2g)
  • Úplné znění jména vězení Oz bylo Oswald Maximum Security Penitentiary. Později byl název změněn na Oswald State Correctional Facility, Level 4. (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama