Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (95)

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Uff..byla to dlouhá doba, odhaduji tak rok, rok a půl, než jsem tenhle diamant mezi seriály dokoukal. Oz totiž není ten typ seriálu, který byste zhltli za pár volných večerů - aspoň já to tak neměl. Někdy jsem měl i měsícovou pauzu, než jsem na něj "dostal chuť" jindy jsem zase dal 6 dílů za sebou. Sestra Peter Marie, Keller, Beecher, Busmalis, Reebadow, Shillinger, Adebisi, bratři O'Reilyové, McManus, Glyn a mnoho a mnoho dalších. Co postava, to v podstatě hlavní hrdina a skvělý herecký výkon. Když už jste si mysleli, že víte všechno a nemůžete nic očekávat, přišla nová postava, nový vězeň, dozorce. Když jste si mysleli, že někdo nepřežije ani den, vydržel třeba celou sérii a pak, když to čekáte nejméně.... Jedno překvapení za druhým. Perfektní psychologický rozvoj postav. A pokud jste se někdy ztráceli nebo potřebovali menší rekapitulaci, případně jen porozumět souvislostem v jednotlivých dílech, vždy tu pro vás byl Augustus Hill, tajemný "nevýrazný" vězeň na vozíku, který nás provázel díl co díl - to jsem velice ocenil. Jsem hrdý na to, že jsem měl možnost tenhle neobyčejný seriál vidět a lhal bych, kdybych řekl, že mne nepoznamenal. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nebojte, s čarodějem ze země Oz to nemá nic společnýho. První série a první nadšení. Žádný sraní se s klasickejma klišéma. Všichni jsou nějak zlí a to dodává seriálu na uvěřitelnosti. Žádnej kladnej hrdina. Vraždy, znásilnění, drogy, píchání prdelí, ponižování a povyšování, sex, to je v tomhle seriálu na denním pořádku. A to je to, co z něho dělá unikát. Mám ale takovej strach, že druhá sérka půjde k šípku... Nešla. Nešla k ní třetí, ani prodloužená čtvrtá. Z těch mi tam moc neseděla láska Beechera a Kellera a jejich vztah jak z nějaké telenovely, akorát trochu drsnější. Bylo vidět, že scénáristi postupně vyměkávají. Ale v páté se to docela posere - najednou je tam plno různejch programů pro vězně (zpívání, psi) a objevují se tam nesmyslné situace (výhra v loterii, zmizení popálenýho reverenda) a to dokáže docela naštvat, nemluvě o tom, že místo vypravěče vám v jednom dílu naservírujou zpívající muzikálové vložky jednotlivejch protagonistů. Prostě mi to přišlo, že scénáristům pomalu dochází dech. Bojim se, že mi začíná docházet, proč tenhle skvělej seriál skončil šestou sérií. V té se už neobjevují skoro žádné nové postavy a je to už dost stereotyp. Nic to ale nemění na tom, že to je jeden z nejlepších seriálů, které kdy byly natočeny... ()

Reklama

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Seriál zachytávajúci osud pokusného projektu Emerald city, koncentrujúceho to najhoršie, čo žije v americkej spoločnosti. Vypovedá o väzňoch najťažšej nápravno-výchovnej skupiny, ich pohľade na svet, vnútorných zmenách i rasovej neznášanlivosti. Prím tu hrá pritom (krutá) realita - nečakajte žiadne "šťastné" zmeny okolností ako v Prison Breaku. Seriál je presýtený násilím a korupciou do takej miery, až vám behá mráz po chrbte. Aj najťažších zločincov však vykresľuje ako cítiace ľudské bytosti, poukazujúc na nedostatok vzdelania a sociálne prostredie ako na hlavné príčiny anomálií v správaní vedúce až k brutálnym vraždám. Herecké obsadenie je skvelé, ani pri jednom aktérovi sa mi nestalo, že by som jeho úlohe neveril (mnoho hercov, najmä černochov, sa predstavilo neskôr v The Wire). S niektorými predstavenými charaktermi by som veru nechcel žiť v jednom meste, nie že v jednej miestnosti :). Po prvých troch sériách jednoznačne 5 hviezdičiek. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Co viac povedat k serialu, ktory ma drzal v kresle asi dva tyzdne v kuse, kedy som si pozrela komplet vsetkych sest serii takmer na jeden hlt? Myslim, ze jedine to, rozhodne si ho nenechajte ujst, pretoze to, co vam naservirovalo HBO len tak niekde neuvidite. Neuveritelne vykreslenie postav, ich premena pocas rokov, ktore stravia v Em City, co vsetko su ochotni urobit z roznych dovodov a hlavne vztahy, ktore tam vzniknu... Tabizovany vztah muz-muz, kedy sa kamera s nicim neserie, kedy vam tvorcovia ukazu viac, ako by vam mozno bolo mile a kedy im tak strasne fandite, ze ich pady a vzlety prezivate s nimi s vreckovkou v ruke, pretoze krajsi a bizarnejsi milostny pribeh ste este nevideli. Ano, mam na mysli Tobyho a Kellera a Ryana a Gloriu... Tu nejde len o drogy, znasilnovanie, vrazdy, tu ide o ludske povahy, slzy, radost, smutok... Toto vsetko sa vam hodinu za hodinou zaziera pod kozu a zostane natrvalo, ako hakovy kriz vypaleny Beecherovi na zadnicu... No a pokial fandim takemu zmrdovi, ako je Ryan OReily a Chris Keller, tak to je uz co povedat a tvorcovia odviedli senzacnu pracu... Naozaj brilantne dielo, lepsi serial som nevidela a mam pocit, ze ani neuvidim. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Je trochu škoda, že jsem tenhle seriál nesledoval před lety, když byl novinkou. Dneska už je jeho formát trochu zastaralý a přiznejme si, v konkurenci současných hyperrealistických dramat HBO působí trochu rozmělněným dojmem. Přesto hlavní devíza sérií HBO, totiž dobrý scénář, zůstala zachována. Zřejmé jsou pokusy o inovaci klasické struktury vyprávění přidáním vypravěče, který nás dějem provází a upozorňuje na bolestivá místa amerického sociálního a vězeňského systému. Nemůžu se ale ubránit dojmu, že vyprávění často zbytečně retardují. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Epizoda je propojena se seriálem Rodina Sopránů (od r. 1999). Vězni sledují televizní pořad, ve kterém se objeví herec Robert Iler. V pořadu je herec doslovně jmenován jako „Tony Soprano – Robert Iler“. Takže herec hraje sám sebe, jako herce, který hraje v Rodině Sopránů. (HonzysKISS)
  • Postava Shirley Bellinger byla natočena podle skutečné vražedkyně dětí Susan Smith. (CRYPT)
  • Chuck Zito, představitel Pancama, a Craig muMs Grant, který si zahrál Básník, byli jediní herci, kteří si nějaký čas skutečně ve vězení odseděli. (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama