Reklama

Reklama

MacGyver

(seriál)
USA / Kanada, (1985–1993), 110 h 38 min (Minutáž: 45–49 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Dana Elcar, Bruce McGill, Robin Mossley, Elyssa Davalos, Michael Des Barres, Teri Hatcher, John Anderson, Dale Wilson, Bruce Harwood (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(139)

Odvaha a všestranné znalosti - to jsou nejsilnější zbraně tajného agenta MacGyvera. Takto vybaven pak lehce vyřeší jakoukoli složitou a nebezpečnou situaci... (TV Prima)

Recenze uživatele Honza__St. k tomuto seriálu (7)

MacGyver (1985) 

Bez diskuze jedna z nejkultovnějších záležitostí osmdesátých a devadesátých let o chlápkovi, který dokáže udělat z trávy letadlo, z kravince bombu, a se švýcarským nožem, lepící páskou nebo mapou dokáže teprv hotová kouzla (tím pádem se samozřejmě počet lidí, které během svých dobrodružství zprovodí ze světa, dá spočítat na prstech jedné ruky). Samozřejmě od začátku seriál sráží dolů ten v nejednom díle přítomný černobílý americký pohled na svět, patrný zejména ve studenoválečných dílech (Maďarsko a Československo popisované jako zaostalé koncentráky, KGB a Stasi se chovají jako SS a jsou schopné bez problémů řádit klidně uprostřed USA a není z toho žádný incident - a na druhou stranu jsou tak blbí že MacGyvera zas a znova pouští na svoje území, zlí Rusové a hodní Mudžáhidi v Afghánistánu - dnes ví i malý dítě že to bylo obráceně,...). Ale za předpokladu že tohle člověk ví a prostě vypne mozek, baví se královsky. Ovšem postupně, jak jinak, začíná jít kvalita seriálu nemálo dolů. Z MacGyvera se stává učebnicový příklad sluníčkáře a neziskovka o jednom muži, víc a víc se díly věnujou právě tomu, že tahá z maléru nějakýho bezďáka/alkáče/zrádce či užitečného idiota ze socialistického bloku/dětskou šlapku/prolhaného kámoše Jacka, než na jeho kejkle, kterých se dočkáme jednou dvakrát za díl. K tomu se vyskytujou rovnou díly, které snad museli napsat chovanci psychiatrické léčebny - Mac na výletě na onen svět, Mac ve středověku, Mac u pramene věčného mládí,... Tyhle šílenosti byly překonány až pozdějšími díly Texaského jezdce Walkera. A i přesto, že v dobrodružnější části příběhů se už Mac inspiruje spíš Indym, než Jamesem Bondem, ani tady se nezbavíme dílů, kterým můžou tleskat jen šílení pravdoláskaři (díl o Čínském masakru který se nestal, Rumunsko, atd.). Ani Macův arcinepřítel Murdoc, jeden z nejlepších záporáků, už to nedokáže zachránit, protože po jeho prvních kultovních výstupech se ze souboje těch dvou stává hra na kočku a na myš. MacGyvera měli už po čtvrté řadě nechat, ať na hausbótu loví ryby a obšťastňuje kočky všech věkových kategorií. Místo toho bohužel udělali další tři série, a ještě dva nepovedené filmy navrch. Těch pět hvězdiček je tedy samozřejmě za ty první série, zejména za tu bezkonkurenčně nejlepší úplně první. ()

Pilot (1985) (S01E01) 

Tomuhle dílu nižší hodnocení než plné dát nejde. Od začátku do konce je tam přesně to, co od MacGyvera chceme a proč jsme si ho zamilovali. ()

Zlatý trojúhelník (1985) (S01E02) 

Mac se ani nestačí vzpamatovat z toho, že ho kvůli nějakým tajným kódům málem rozlisovali na vrakovišti, a už pochoduje po Barmě, aby našel krabici s jedem. Jen co se k ní stačí dostat, už ho zajmou místní otrokáři. Jelikož ale Maca okamžitě nezabijou a radši ho nechají pomalu usmažit na sluníčku, tak jim to s pomocí jednoho vesnického spratka vrátí i s úroky. Jenže MacGyverovi nestačí jen splnit úkol, rozhodne se zahrát si na Sedm statečných a vesničany osvobodit. Nejdřív nic moc, ale druhá půlka to postupně zachraňuje a závěrečný duel MacGyvera s generálem Naraiem sakra stojí za to. ()

Zloděj z Budapeště (1985) (S01E03) 

Úvodní část s koněm kultovní. Hlavní děj nic moc. Mac se vydává do Budapešti získat mikrofilm, a nakonec pomáhá Maďarsku snížit stavy Cikánů (nekrvavou cestou). Maďarsko je, jak jinak, popisováno jako zaostalý koncentrák, komunisti jsou zlo a Cikáni (téměř) svatí, atd., učebnicový příklad je scéna s Cikány v pracovním táboře, kde se k nim chovají jako Náckové. Závěrečnou honičku sráží zejména to, že je z velké části převzatá odjinud. Celkem tak 3 a půl a výš zaokrouhluju jen kvůli tomu koni. ()

Hozená rukavice (1985) (S01E04) 

Nejlepší je bez diskuze úvodní část. Většina z nás neměla nejmenší tušení, co vše jde udělat s mapou, než nám to MacGyver ukázal. Snad největší jízda z celého seriálu, navíc podbarvená dokonale sedící Edelmanovou hudbou. Hlavní děj nemá šanci se tomu vyrovnat, ale nemá se za co stydět. ()

Nepřítel uvnitř (1986) (S01E15) 

Optět jamesbondovská zápletka. Mac už poněkolikáté provádí špionáž v NDR, ale tentokrát se už bezpečnostní orgány nenechají napálit a počíhají si na něho. Naštěstí se ukázal jeho kámoš a zachránil ho před oprávněnou basou za špionáž až do sjednocení Německa. Jenže hned vzápětí musí Mac zachraňovat jeho tím, že v rychlosti víc než 120 km za hodinu opraví brzdy. Doma zjišťuje, že v maléru nebyl z důvodu, že je v NDR známější než u nás Pavel Bláha, ale že v jeho tajné službě je zrádce. Což se potvrdí, když na nóbl večírku zničehonic farář málem zastřelí přeběhlici z KGB a hned vzápětí umírá na infarkt. Macovi netrvá dlouho zjistit, že reverenda "naprogramoval" a rafinovaně odstranil zabiják z KGB, ale mnohem větší překvapení zažije, když zjistí, kdo jsou jeho společníci. Jenže oni sami (jako vždy) nevědí, s kým si začali. ()

Pro lásku a pro peníze (1987) (S02E22) 

Ani se nedivím Železnýmu, že tenhle díl nevysílal (ano, i na toho Vovku, co se v jednom kuse navážel do Honzy Zemana, bylo tohle příliš - byť mu nevadila neméně velká pitomost v případě Nulové šance). Taková blbost se jen tak nevidí. Tak Dubčeka, na kterýho Husák, Štrougal, a Jakeš víceméně kašlali, si StB a KGB seberou, a plánujou ho odkráglovat (Proč to teda neudělali už o skoro 20 let dřív? A mimochodem, jestli skutečně předem věděl, kam ten pokus o kontrarevoluci dospěje, tak si ani nezasloužil nic jinýho, než trest smrti za velezradu a masovou vraždu). Kdo ho jde zachránit? Náš MacGyver. A jak vypadá to Československo roku 1987? Zaostalej koncentrák. Silnice na úrovni cest na venkově za Uralem (i ta silnice z Brna do Mikulova, byť tenkrát nebyla zrovna v nejlepším stavu, vypadala líp), a v blázincích drží ozbrojení vojáci politické vězně (v reálu by MacGyverovi nedalo práci dostat z Bohnic nebo Černovic ani lidi držený na nejtvrdších odděleních). S opravdovým Československem to nemá nic společnýho - ne snad, že by to Reaganovým USA nějak vadilo, naopak to bylo přesně v duchu jejich propagandy. A závěrečná "otočka" báby Dubčekové to dorazila. Jedinou hvězdičku dávám za to, že ten díl je díky tomu všemu, byť nechtěně, děsná sranda. ()

Související novinky

MacGruber se vrátí do akce?

MacGruber se vrátí do akce?

27.09.2016

Šílená komedie MacGruber (u nás jako Super Mac), která před šesti lety zparodovala MacGyvera, byla těžkým propadákem. Film vydělal jen 9 milionů dolarů, v dalších letech o něj ale byl takový zájem,… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

MacGyver se vrátí hned dvakrát

MacGyver se vrátí hned dvakrát

06.02.2016

Možná víte o tom, že se blíží seriálový reboot MacGyvera. Pilotní díl natočí James Wan (Rychle a zběsile 7), který o legendárním šikulovi básní už několik let, studio Lionsgate teď ale odhalilo… (více)

Akční klasiky míří do televize

Akční klasiky míří do televize

04.10.2015

Vyjmenovat všechny nadcházející televizní rebooty by trvalo zatraceně dlouho. Na malou obrazovku se v současnosti hrne spousta starých seriálů a sem tam se objeví i snaha o transformaci filmové látky… (více)

Reklama

Reklama