Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh, dobře známý z populárního stejnojmenného bestselleru M. Viewegha, vypráví s ironickým nadhledem a nadsázkou o osudu, který jedné obyčejné rodině připravila léta normalizace. A jak to všechno začalo? Manželům Heleně a Alešovi (ve skvělém podání L. Šafránkové a O. Vetchého) se narodí kluk Kvído. Již okolnosti jeho narození během představení Čekání na Godota jakoby předznamenaly jeho pozdější dráhu. Když je Kvídovi šest let, přijedou ruské tanky a rodina se stěhuje do prvorepublikové vily na Sázavu. Jenže nedostanou celou vilu, ale jen část v zasklené terase, kde je zima jako v „psírně“. Komunistický ředitel skláren Šperk podmiňuje zlepšení jejich situace tím, že se tatínek bude veřejně angažovat. To ale Aleš odmítá. Celou situaci nakonec zachrání Kvído… (Česká televize)

(více)

Recenze (498)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Myslím, že pochopili ti, kteří to zažili, i ti, co to nezažili. Patříc k druhé skupině, doufám v to. Další Vieweghovy knihy už šly mimo mě, tahle mě ale ve své době dostala a její adaptace je velmi, velmi povedená, na čemž má z hereckých představitelů podle mě největší zásluhu jemná, leč nesmlouvavá matka Libuše Šafránkové, která neváhá posedět u táboráku s okresním disidentem. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Komedie natočená podle románu Michala Viewegha s humornou nadsázkou zachycuje osudy jedné obyčejné rodiny za komunistického režimu, v době, kdy bylo Československo okupováno sovětskými vojsky. Život se tehdy podobal spíše frašce než tragédii, ale hranice mezi oběma extrémy byla tenká a lehce překročitelná. Hrdinové filmu se najednou ocitají v existenčním a politickém tlaku, ale konečné řešení příběhu je smírné. Knižní předlohu jsem nikdy nečetl a tak nemůžu srovnávat nakolik je odlišná od filmového zpracování, ovšem výsledek je z rodu těch originálních. Svůj podíl na tom nesou i dobře zvolení herci, kteří své role v dlouhém časovém období, ve kterém se film postupně odehrává, sice ne vždy přesvědčivě vystihli ,nicméně působili v absurdní době poměrně autenticky. 80% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nebejt tady Ondry Vetchýho, tak bychom tu v devadesátých letech měli o jednu legendární komedii míň. To co předvádí v Okresním přeboru bez problémů totiž zvládal už v tomto filmu. A už tenkrát to působilo neuvěřitelně herecky, že jste mu to věřili od začátku do konce. Báječná léta pod psa třeba nejsou nejvhodnější knižní příběh pro zfilmování v českém rybníčku současné kinematografie, ale skrývají se v něm tak výrazné scény, že se k němu budete mít důvod zas a znovu vracet. A to jak ze strany humoru, tak i ze strany filmové atmosféry tehdejší vypjaté doby šedesátých let. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Škoda, že o Kvida tu ani moc nejde. České tragikomédie mi časo lezú na nervy, a aj tu je veľa času venované obyčajnému životu postáv, čo funguje len v tom prípade, ak ste dané historické momenty zažili alebo k nim máte vybudovaný nejaký vzťah (týmto neduhom v podstate trpí celá filmová vlna venovaná "vysporiadaniu sa s minulosťou"). Film má však niekoľko silných momentov, ktoré ťažia predovšetkým zo skratkovitosti, pár pohľadov, pár slov. Práve preto ma mrzí, že väčšina príbehu je len o spomýnaní na časy minulé.. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dávám sice jen dvě hvězdičky, ale jinak musím konstatovat, že to není tak hrozné. Dokonce se mi to skoro líbilo, ale asi proto, že jsem nikdy Vieweghovi nepřišel na chuť, nepřirostl mi k srdci ani tenhle film. Přesto je to veledílo oproti jinému "vieweghovi" Výchova dívek v Čechách. Edit 2013 Po opakovaném shlédnutí jsem přitlačil jednu hvězdičku nahoru. Vlastně to bylo docela zábavné. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (34)

  • Divadlo, ve kterém se Kvido (v pozdějších podobách Jan Zahálka a Jakub Wehrenberg) narodí, je pražské Divadlo v Dlouhé. Ze sálu je vidět do foyer, v němž visí, stejně jako ve filmu, portréty herců. Veškerý interiér, který je ve filmu vidět, později (konkrétně v roce 2008) zničila povodeň. Malou roli diváka si zahrál Jan Vondráček, hvězda souboru tohoto divadla. (Fenek001)
  • Natáčení probíhalo v Praze, Týnci nad Sázavou a Novém Vestci. (rakovnik)
  • Když v úvodu filmu vystupují Helena (Libuše Šafránková) a Aleš (Ondřej Vetchý) z taxi, následuje záběr na přibíhajícího psa, za kterým je vidět vchod do domu a ulice stáčející se doleva. Hned v dalším záběru, když psa odhánějí, vede ulice rovně. A v následné scéně se opět stáčí vlevo. Postavy pak vstupují do rohového domu, který se nachází v Haštalské ulici na Praze 1. (oldmut)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Reklama

Reklama