Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenze (256)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ok, uznávám, že za přínos žánru by se tomu mělo děkovat a nosit dary, ale z objektivního hlediska je to hroznej šit. Kdo v tom nevyrůstal, tak ani nemůže mít k tomu takovej vztah, jak třeba zažranci v US, kteří mají Spocka za boha (neřikám, že to nebyla nejlepší postava). Je na tom prostě zahlodanej zub času pohřbenej v masovým hrobě na spodu pod těly židů. Efekty nic. Příběhy se furt motaly kolem 20. století nebo kolem historie Země. Nepřátelé vtipní. Členové posádky hrdinní, ale na druhou stranu tak chybující, že to logika nebere. Čumim, že s nima Spock vydržel, když dělali takový nelogický nesmysly. Takže po třech sériích jsem rád, že jsem to všechno přetrpěl, abych mohl bez nadsázky zhodnotit a říct tomu pro příště jedno velký NE. ()

higuain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tímhle to všechno začalo. Star Trek: The Original Series je z dnešního pohledu třeba brát s rezervou, protože zub času se na něm samozřejmě podepsal. Některý epizody se okem dnešního diváka jeví skoro až komicky, a to nejen svou vizuální stránkou, ale mnohdy i zápletkami. Nicméně je zde i řada epizod, které naopak dost příjemně překvapí některými svými myšlenkami nebo zpracováním. A pokud nežijete v jeskyni a nějakým nedopatřením vás minulo cokoliv s názvem Star Wars, tak rovněž uvidíte, že Lucas se zde inspiroval nejedním nápadem. Dávám 3*, protože těch průměrných epizod bylo přece jen o něco víc, než těch opravdu povedených, a taky proto, že striktně epizodní charakter seriálu dost omezil možnosti na nějaký ucelenější příběh nebo vývoj postav, ani jedno z toho zde prakticky neexistuje. 65%. ()

Reklama

Joe321 

všechny recenze uživatele

I po tolika letech má TOSka své kouzlo. Hlavně filozofická a dramatická stránka. Hlavní trio dokáže podat většinu scén uvěřitelně. Hlavně Shatner má neuvěřitelné charisma. Když vynecháme na tu dobu "vtipné" kousky. Bohužel po tolika letech mě velký počet epizod nudil po příběhové stránce, i když originalita se na svojí dobu a často i na naší nedá zanedbat. Prostě je jen značný počet nápadů zastaralý a člověka dnes příliš nechytí. I tak původní seriál stojí za prolítnutí, jen kvůli těm pár výborným epizodám a zpětné uvědomění si spousty narážek poTrekovských seriálů, filmů, kultury všeobecně, kterou ovlivnil. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Názor, že tohle je "příliš staré" je na mě příliš pitomý...tohle je naprosto úžasné dílo a nezaměřování se na efekty není přece záporem. Nedokážu uvěřit, že je to tady tak podhodnocené...trochu se za uživatele csfd stydím, když se podívám na hodnocení IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0060028/ ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

výčet mých nejoblíbenějších (≠ nejlepších) epizod seriálu: původní pilot The Cage (Klec); 1. sezóna: 1x01 Where No Man Has Gone Before (Kam se člověk dosud nevydal), 1x06 The Naked Time (Čas obnažení), 1x08 Balance of Terror (Rovnováha hrůzy), 1x13 The Galileo Seven (Sedm z Galilea), 1x17 Shore Leave (Dovolená), 1x23 A Taste of Armageddon (Příchuť zkázy), 1x24 Space Seed (Vesmírné sémě), 1x25 This Side of Paradise (Vyhnání z ráje), 1x26 The Devil in the Dark (Ďábel v temnotě), 1x27 Errand of mercy (Věc soucitu) a 1x28 The City on the Edge of Forever (Město na pokraji Věčnosti); 2. sezóna: 2x01 Catspaw (Návnada), 2x02 Metamorphosis (Proměna), 2x03 Friday's child (Páteční dítě), 2x05 Amok Time (Čas amoku), 2x06 The Doomsday Machine (Stroj zkázy), 2x07 Wolf in the Fold (Vlk v ovčíně), 2x15 Journey to Babel (Cesta k Babylonu), 2x20 A Piece of Action (Podíl z akce) a 2x26 Assignment: Earth (Místo přidělení: Země); 3. sezóna: 3x01 Spectre of the Gun (Přízračná přestřelka), 3x04 The Enterprise Incident (Případ Enterprise), 3x07 Is There in Truth No Beauty? (Což v pravdě žádná krása není?), 3x09 The Tholian Web (Síť Tholianů), 3x10 For the World is Hollow, and I Have Touched the Sky (Neboť svět je dutý a já se dotkl nebe), 3x13 Wink of an Eye (V mžiku oka), 3x17 The Mark of Gideon (Prokletí Gideonu), 3x21 Requiem for Metuselah (Rekviem za Metuzaléma) a 3x23 All our yesterdays (Všechny naše včerejšky). PS. : nutno dodat, že kouzlo mnoha epizod má původ ani ne tak v seriálu samotném, ale v literárních adaptacích od Jamese Blishe (tak řečené "blishovky"), které vyšly i česky a já měl tedy příležitost si je přečíst dávno před zhlédnutím seriálu, kdy jediným limitem byla fantazie čtenáře. ()

Galerie (483)

Zajímavosti (346)

  • Slovo „trekkie“, které označuje fanoušky Star Treku, je jediným označením fanouškovské skupiny, které lze najít v Oxfordském anglickém slovníku. (mirliflore)
  • Ze seriálu pochází termín redshirt, který označuje osobu, jež zemře brzy po svém představení a slouží pouze ke zdramatizování příběhu. Říká se jim tak kvůli červené barvě uniformy. Nicméně v seriálu nenosily červenou uniformu všechny postavy z 59 účinkujících zmíněným způsobem, ale přibližně tři čtvrtiny. (mirliflore)
  • Epizódy boli vyrobené v inom poradí, než boli pôvodne vysielané. Epizóda "Amok Time" bola vysielaná ako prvá, preto je niekedy označená ako S02E01. (koba)

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama