Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenze (256)

Honzíno 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

31.8.2016_Konečně jsem to rozjel znova. A jenom valím bulvy. Jsem pravověrným trekkiem, většinu filmů jsem viděl několikrát (First Contact cca desetkrát), některé seriály jsem chronologicky celé zhlédnul také vícekrát (TNG, ENT, VOY). Poslední věc, co mi chybí zkoukout opravdu 'poctivě' je úvodní série s animovaným (remake hraných epizod) seriálem. Mám za sebou asi polovinu první série a zdá se, že je to jednoduše láska na celý život. Už několik (teď čerstvě) viděných epizod patří do základu sci-fi a jejich síla je na tv produkci neskutečná, a to hovoříme o seriálu starém 50 let. Bez něj by nebyli žádní Vetřelci, žádné SW, žádné Věci.. zejména milovníkům atmosféry horrorů Johna Carpentera doporučuji epizodu 1x09 (už víme odkud pochází hudební isnpirace Enia v The Thing..). Pro mě jednoduše překvapivý nátěr, který potvrzuje, že pravá síla ST není v bitkách, honičkách, laserech, nadsázce (běžně využívané komponenty), ale ve jeho originalitě čnící do mnoha směrů, která navíc ty běžné komponenty ještě originálně zamíchá. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tož taková sci-fi klasika nééé? Když se vykašleme na rozebírání roku výroby, pozdější cestu na stříbrná plátna a více či méně vydařené XYté navazující série, tak co ten Star Trek vlastně je? Tyhle prapůvodní díly mi přijdou jako exkurze do travesti show, kde občas nějakej ten mezigalaktickej hipík posádce legendární lodi Enterprise řádně zatápí. Stačí sledovat pár epizod a zjistíte, že děj se neustále opakuje. Buď chtějí zrádné, do křiklavých kostýmů navlečené a paruky neuvěřitelných velikostí nosící civilizace zničit loď, nebo zabít posádku. Pak je kapitán Kirk (William Shatner) uzemní trefnou moralistickou hláškou a zadky jim připálí takzvaným „fejzrem“ což při dnešní kadenci speciálních efektů působí dosti legračně. Stejně legračně působí i ta papundeklová maketa lodi, co je zavěšená v ateliéru, akční souboje, které v ranných obdobích vesmírného kung-fu spíše připomínají nácvik dezorientovaných kaskadérů a to už nepočítám vzhled údajně vzdálených planet, které pokaždé vypadají podobně. Navíc máte pocit, že vesmír je plný úchyláků a moci chtivých prevítů, kteří místo toho aby budovali ekonomicky silnou galaxii, zatím koukají jak by zlikvidovali nebohé návštěvníky vyslané Federací. Z hlavních postav vybočuje tak pouze legendární Spock Leonarda Nimoye, která dostal alespoň ty hybridní ušiska. Celkově je to velká legrace, sem tam nějaké to poučení, abychom si svou galaxii chránili a ať už více či méně legendární počin na televizních obrazovkách. Já dávám za 3, neb pokaždé vykouzlí na mé tváři úsměv a i když je dej sebeprimitivnější, má něco do sebe. ()

Reklama

belldandy 

všechny recenze uživatele

Nedá se nic dělat, ale radši budu za zarytého Trekkies (o jakých tu mluví třeba Galadriel), než bych se připojila ke zdejší dehonestaci Star Treku. Jasně, že jsou triky dnes už zastaralé. Já snad i chápu, že se to někomu nelíbí. Věřím, že, když někdo ctitel řekněme Bély Tára, tak má nárok si myslet, že Star Trek je vlastně dost plytký. Taky chápu, že se někdo prostě nepřenese přes své vlastní dobové zakotvení, ale ... jen mi, prosím, netvrďte, že je nový Star Trek lepší, protože ... Tohle je pravý Star Trek! I kdyby se celá garda komentátorů na CSFD na hlavu stavěla. Nic co přišlo po tom už nemělo tu ... no tu sílu nové vize. Současný filmový Star Trek je možná efektnější v efektech, ale nemá v sobě žádné skutečné vizionářství. To očekávaní směrem do budoucnosti. Nejspíš nám prostě chybí ta zkušenost, co Star Trek znamenal ve své době. Kdo by kritizoval Voskovce s Werichem, že jejich filmy mají mizernou kvalitu obrazu. No, někdo taky. :( No, já patřím k těm, kteří ve svém raném dětství sledovali Star Trek na rakouské televizi a tehdy se mi na něm nezdálo zastaralého nic. :). /// Mezi třemi původními sériemi, vede dle mého druhá série. Mám dojem, že už si tvůrci ujasnili, o čem to je, a snad proto se tu najde většina těch nejlegendárnějších epizod: Amok Time, Mirror, mirror, Journey to Babel, The Trouble with Tribbles ... zatímco v třetí šla kvalita scénářů bohužel výrazně dolů. Spolu s nepříznivým časem vysílání to bylo zřejmě to, co původní Star Trek ve své době zabilo. Jenže on stává jako fénix z popela stále vždy znova a znova ... ()

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tomhle seriálu jsem vyrůstal, dospěl atd. Nedovedu si po 30 letech představit, jaký jiný SF seriál by ho mohl nahradit. (Možná Babylon 5). stilgar1, triumfuje! A to, že tomu někdo vytýká epizodičnost a masky, mi příjde tak trochu...mimo. To je právě ta síla ST od 1964-2005. Chujoviny typu DSC aj. ukázaly, jak se to může pěkně obrátiti proti vám. Uvědomte si, jaký to mělo rozpočet a ve které době to vzniklo. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Základní pilíř žánru a tak se na to musí koukat. Nakonec ale stejně ty triky a efekty přijdou roztomilé, že je prakticky nemožné si to neoblíbit. Tomuto seriálu také napomáhá poctivě zvládnutá dramatičnost jednotlivého dílu. I když pravda, někdy je to tak patetické, že mám co dělat, abych udržel zrak. A mnohé příhody vesmírného korábu končí stejně, ale budiž. A když pominu, že 99% padouchů z celého širého vesmíru jsou vždy humanoidi nebo alespoň nějaké snové vize humanoidů, což mi přijde jako kravina, pořád je to pro mě skvělá hodinovka vesmírného dobrodružství s oblíbenými klasickými hrdiny. ()

Galerie (483)

Zajímavosti (346)

  • Režisér Gene Roddenberry v pilotnej časti ponúkol úlohu dôstojníka Spocka DeForestovi Kelleymu, ale ten úlohu Vulkánca odmietol a až neskôr si vybral postavu vesmírneho zdravotníka doktora Leonarda Horatia McCoya. (Raccoon.city)
  • James Doohan (Scotty) přišel při vylodění v Normandii v roce 1944 o prostředníček pravé ruky. V seriálu jsou proto v detailech vždy použity ruce někoho jiného. (mirliflore)

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama