Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sedm hodin výuky a oběd. Taková je nabídka newyorské Střední školy muzických umění. Hvězdná kariéra? Ta je zase hlavním cílem mladých hudebníků, herců, tanečníků a snílků po celou dobu jejich působení na škole. Vidina slávy je hnacím motorem, tříbí talenty, konfrontuje iluze s realitou, provází hledání lásky i smyslu života. Režisér Alan Parker (Evita, The Commitments) přináší pohled na příběhy studentů, které hrají: Irene Cara (později oceněná Oscarem), Paul Crane (seriál Pohotovost), Barry Miller (Horečka sobotní noci) a Gene Anthony Ray spolu s Leem Currerim. Film byl nominován na šest Oscarů, dva získal, a to za skvělou dynamickou hudbu a titulní píseň. (Magic Box)

(více)

Recenze (46)

Sofia 

všechny recenze uživatele

Natočené je to brilantně se spoustou nezapomenutelných scén (např. už zmiňovaná Rocky Horror Picture Show), ale na druhou stranu mi některé hromadné scény (např. ve školní jídelně) přišly strašně umělé a nucené (asi jako když v Discopříběhu na konci celá Plzeň skákala po náměstí...) a většina z těch rádoby talentovaných puberťáků, co si mysleli, že dobudou svět, mi lezla na nervy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Skoro dokumentárním stylem zachycuje režisér Alan Parker osudy několika studentů střední školy dramatických umění – od konkurzů přes náročnou výuku, stavy deprese a nedůvěry v sebe sama až po konečné finální vystoupení na jevišti. Film získal řadu cen i Oscara, ale dnes již působí nudně a vyčpěle. DVD: Bonusy nabízejí komentář režiséra, trailer (bez titulků), původní dokument o natáčení, návštěvu ve skutečné škole, 12 rozhovorů s herci dnes (s GB titulky) a seznam cen. Film 2/4, Bonusy 3/4, Zvuk 2/4, Obraz 2/4 ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Objeví mě, prorazím, budu slavný? Několik (vlastně až příliš moc) studentů newyorské umělecké školy si vybral pro svůj film osvědčený britský tvůrce Alan Parker. Po čtyři semestry je to místy hodně svá, pak zas sympaticky civilní, jindy naopak poměrně táhnoucí se záležitost, která nicméně v době svého vzniku musela zvedat ze židlí. Vděčit za to může působivé realizaci a strhujícímu hudebnímu aranžmá, což inspirovalo vznik dalších podobných kousků. Hollywoodsky nesladké.. a to se cení!! Přesto beru s mírou a víceméně hlavně odškrtávám ze seznamu.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Při odborných vědeckých testech, experimentálně na mně prováděných v pobočce NASA v Bohnicích, nebylo v mých genech potvrzeno ani stopové množství uměleckého talentu. Patrně proto mne nikdy nenapadlo navštěvovat uměleckou školu, která z budoucích Baryšnikovů, Mozartů či DeNirů neomylně vytváří stádo číšníků doufajících ve svou šanci. Nicméně tato dvouhodinová exkurze do čtyřletého studia byla rozhodně zajímavá, poučná i zábavná a nakonec v ní ukápla i ta kapka naděje směrem k možné kariéře. Jen mne trochu mrzí, že Irene Cara si svou Fame nestřihla naživo, ale pouze z útrob taxikářských reproduktorů, což, vzhledem k její přítomnosti, považuji za trestuhodnou formu mrhání. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Bol som ohúrený, nadšený a ostal mierne sklamaný. Tento film úžasne zobrazuje bohémsky život študentov umeleckej školy. A spočiatku je aj veľmi vtipný. Takmer každý si tu môže nájsť postavu sebe blízku. Prelínanie vyučovacích predmetov je tiež fajn. O dobovej atmosfére raných 80’s nehovoriac. Aj keď o vtedajšej móde by som radšej pomlčal. Neskôr z toho síce začnú robiť veľkú melodrámu hraničiacu s citovým vydieraním, to je ešte u týchto umelecky založených ľudí celkom normálne. Ale nevyváženosť priestoru, ktorý majú "na plátne" neskôr postavy, má celkom deštruktívne účinky na záverečné vyznenie filmu. Až sa mi nechcelo veriť, že to práve končí. Zhrnutie: Z počiatočného zábavného spolunažívania množstva talentovaných bláznov, vznikol rozvinutím ale nedokončením príbehov jednotlivých postáv, nekompletný celok. Aspoň pre mňa. Čiže žiadna sláva, ale bavil som sa určite nadštandardne. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (7)

  • Postava Leroy Johnson dost odpovídá svému představiteli – Gene Anthony Ray se narodil v New Yorku a ve svých necelých osmnácti letech vyhrál konkurz na tento film díky svému talentu, ačkoli žádnou profesionální průpravu neměl. Jeho matka už v té době prodávala drogy. Ray se stal hercem, tanečníkem a choreografem, ale život plný večírků, alkoholu a drog vedl jak k nákaze HIV, tak nakonec k infarktu. Zemřel v New Yorku v 41 letech. (TroiMae)
  • Jedná se o první snímek, v němž bylo použito slovni spojení "fag hag", popisující vztah Doris (Maureen Teefy) a jejího homosexuálního kamaráda Montgomeryho (Paul McCrane). Její pozdější přítel Ralph (Barry Miller) na tento fakt reaguje doporučením, aby se ucházela o hlavní roli v neexistujícím filmu I was a Teen-Age Fag Hag. (snoopik)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama