Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Puvodni Usvit mrtvych si je se svym remakem v dost vecich podobnej. Opet tu mame uvodnich zhruba 40 minut, nez se dej presune do obchodaku. A tenhle uvod se Romerovi fakt poved, vsude zmatek, prestrelky, zombici, sama krev a cely je to takovy dost syrovy. Jenze pak se zbytek filmu odehrava v obchodaku a kuli premrsteny delce 140 minut se za chvily dostavi lehka nuda. Ale je fakt, ze tady je to zajimavejsi, nez v remakeu, sice se tu taky nekosi moc zombiku, ale particka 4 prezivsich si to v obchodaku skvele uziva, zadny prokreslovani postav a film se trosku stava cernou komedii. Pak ale prijede na motorce krutak Tom Savini a zacne zaverecnej, asi pul hodinovej masakr. Do toho vseho hraje misty az infantilni hudba, triky jsou spravne krvavy a obcas uvidime i nejaky to strivko nebo mozek. Jen ti zombici se misty tvarily moc inteligentne a udelat je vsechny sedivy nebyl nejstastnejsi napad. Takze kdyz tohle porovnam s remakem, kterej jsem videl driv, musim uznat, ze oba filmy jsou zhruba na stejny urovni, ale kazdej ma neco, co tomu druhymu chybi, takze se vyplati podivat se na oba dva filmy. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Armáda preberá vedenia vo svete zamorenom zombíkmy, dvaja vojaci, jeden pilot a jeho priateľka sa na vrtuľníku dostávajú do obchodného centra kde sa to rozhodnú prežiť. Žena čaká malé a ako si štvorica postupne zvykáva na situáciu, ja zakrátko konfrontovaná s miestnym gangom, ktorý spustoší obchoďák aj všetky ich zabezpečenia, zombíci objavujú ich úkryt a tak na koniec musia preživší opustiť svoje útočisko nevedno kam... Po druhom zhliadnutí tentoraz Directors Cut verzii, mi to už prišlo oveľa lepšie, hlavne keď to porovnám s THE CRAZIES a MARTINom. Tom Savini našiel svoj legendárny zostrih ako jeden z členov gangu čo prepadnú obchod je proste neskutočne cool. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Niet sa veľmi kam schovať. Supermarkety sú dňom-nocou plné nemŕtvych lačne obliehajúcich tovar s prázdnymi, tupými tvárami. Zatiaľčo živé mŕtvoly sa prehŕňajú láskyplne v handrách, hračkách a čačkách rozličného druhu a účelu, zlodeji (zombíci iného druhu) sa pokúšajú okradnúť ich dočasne neprítomné príbytky alebo priamo nakupujúcich, využívajúc ich zaujatie lesklými a farebnými povrchmi nákupov. Ak sa niekto túži odstrihnúť od tohto spôsobu života, chtiac-nechtiac podľahne tiež spotrebno/ likvidačnej mánii v zmysle algoritmu: Kvalitne a veľa konzumuj a pokor konkurenta Tvojho druhu. A tak sa ľudstvo požiera navzájom, postupne sa sťahujúc do veľkomiest, plných farebných stien nákupných centier, kde je všetko ľudské hmýrenie a súperenie pod jednou strechou. Vstupom do týchto konglomerátov zažije človek spravidla celú škálu emócií od napätia z očakávania cez horor v pohľade na davy navlas rovnakých robotov až po srandu v podobe rôznych kreácií tvárí, účesov aj kože spolupútnikov v snahe sa odlíšiť (v skutočnosti všetci viac a viac podobajú - viď napr. dnes obľúbené tetovačky - vo filme majú všetci biele bahenné masky). Romero to všetko videl už pred vyše 40. rokmi a v sérii obživnutých mŕtvol si zobral na paškál pochybenia a rozpory spoločnosti. Táto časť sa vyznačuje zvláštnym no funkčným prepojením skvelej zábavy s napätím a postrehmi na adresu nenásytne kupujúcich, ktorých mánia - nákupná horúčka prežíva aj zdanlivo konečný fenomén akým je smrť. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Otevřeně řečeno, na to, že se jedná o uctívanou klasiku svého žánru, jsem na velkých rozpacích, i když bůhvíjak vysoká očekávání jsem věru neměl. Prvotním problémem je samotný námět, protože zombie mě jednoduše neberou - ani v literatuře ani ve filmu. Tím hůř v této podobě, protože Romerův film vůbec, a to ani v nejmenším, v mých očích nefunguje jako horor. Objevuje se v něm několik nechutných scén pojídání vnitřností, které snad působí i dnes odpudivě, ale určitě ne strašidelně. Pomalu, nemotorně se pohybující nemrtví ve mně jednoduše nevyvolávali pocit ohrožení a dost dobře jsem nechápal jejich vzrůstající převahu. Po celou dobu sledování mi přicházela na mysl scéna boje se strašlivým králíkem, který masakroval nebohé rytíře v parodickém snímku Monty Python a Svatý Grál. Vzbuzovalo to ve mě zkrátka tuto asociaci. Proto na mě snímek nemohl fungovat. Dobrému dojmu neprospěl ani mizerný dabing, který byl zvlášť odbytý ve scénách v televizním studiu. Pokud nepůsobí Úsvit mrtvých jako horor, je možné ho do jisté míry akceptovat jako podobenství postkatastrofického světa a kritiku konzumní společnosti. Film nastartoval tradici, kdy se děj odehrává v prostředí velkého supermarketu, na kterou později navázala řada dalších úspěšných snímků. Jenže i tady je problém s celkovou délkou, hluchými pasážemi a psychologií postav.. Celkový dojem: 40 %. Snyderův nedávný remake považuju za výrazně funkčnější a působivější filmový kousek. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu to Snyder se svým remakem Romerovi docela natřel. Začátek dobrý, ale s příchodem do obchoďáku tempo upadne, některé scény neskutečně natahované, chtělo by to trochu prostříhat ( napadlo mě, že to souvisí i s rychlostí zombie, je logické, že v Snyderově verzi to odsejpá rychleji ), dvouhodinová stopáž je vážně moc. Pár scén má tu správnou postapokalyptickou atmosféru.nejvíce mě popudily obrovské výkyvy v atmosféře filmu. Občas jsou zombie vykresleny jako nebezpečné a silné, když se k vám blíží, jde z toho strach a pak se tu objeví scéna, kdy si z nich postavy dělají nehoráznou legraci, dávají jim pěstí, probíhají mezi nimi jen tak, hází po nich koláče a hraje do toho humorná hudba - a rázem je všechno fuč. tohle si zombíci nezasloužili. Jinak film hodně táhne charizmatický Ken Foree ( obdoba postavy Vinga Rhamese v remaku ), který je správně drsný. rozhodně nejsympatičtější postava. Celkově nejsem nespokojen, ale Snyder rulez. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Dvě dětské zombie, které útočí na Petera v areálu letiště, si zahráli neteř a synovec Saviniho Donna Savini a Mike Savini. (Chatterer)
  • Blades (Tom Savini) má ve filmu zbraň Colt M1911A1 ráže .45 ACP. (dc125)
  • Scéna, kde lovci, policisti a vojáci střílí na nemrtvé, byla natočena za pomoci dobrovolníků. Lovci si přinesli vlastní zbraně, vojáci Národní gardy přišli rovnou v plné polní a všichni z pohotovostních týmů (policie, záchranná služba a hasiči) přišli dobrovolně. (DivX)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama