Reklama

Reklama

Napoleon

(seriál)
Francie / Německo / Itálie / Kanada, 2002, 6 h (Minutáž: 90 min)

Režie:

Yves Simoneau

Předloha:

Max Gallo (kniha)

Scénář:

Max Gallo, Didier Decoin

Kamera:

Guy Dufaux

Hrají:

Christian Clavier, Isabella Rossellini, Gérard Depardieu, John Malkovich, Anouk Aimée, Heino Ferch, Sebastian Koch, Ennio Fantastichini (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Napoleon je ryze francouzský hrdina, ale jeho sláva, činy a rozhodnutí mnohokrát "překročily" francouzské hranice a pod jeho kroky se doslova otřásala celá Evropa. Na filmový projekt, který měl popsat Napoleonovu cestu nehynoucí slávy až po samý konec, však nestačily jen francouzské finance. Čtyřdílná minisérie byla natočena v koprodukci dalších sedmi států: Německa, Itálie, Kanady, USA, Velké Británie a Španělska. Oficiální rozpočet zní na 41 milionů eur, natáčelo se ve Francii, Rakousku, v Maďarsku se točily velké bitevní scény za účasti tisíců statistů, naši diváci samozřejmě poznají mnohé české exteriéry. Producenti plánovali tento projekt již několik let, měnil se režisér a samozřejmě se dlouho spekulovalo o hlavní postavě. Mnohé překvapilo jméno Christiana Claviera, který ve filmech uplatňuje především svůj komediální talent (Operace Corned Beef, Návštěvníci I, II, filmové zpracování známého komiksu o Asterixovi). Současný francouzský velkofilm se neobejde bez Gérarda Depardieua, který zde zahrál roli nepopulárního šéfa tajné policie Josepha Fouchého. Stejně jako v Bídnících získali producenti účast americké hvězdy Johna Malkoviche, který svým výrazným minimalistickým herectvím uchopil postavu Napoleonova diplomata Charlese Talleyranda. Z výrazných ženských postav jmenujme Isabellu Rosselliniovou jako Josefínu a Anouk Aiméeovou jako Napoleonovu matku. Velká historická dobrodružství velkého muže se otvírají roku 1816 na ostrově Svaté Heleny, kde má Napoleon dost času na to, aby ve své duši znovu prožil svůj život... (Česká televize)

(více)

Recenze (109)

TwoFace 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené filmy se skvělou výpravou. Velice působivé a zajímavé. Sice se najdou historické nepřesnosti, a film přeskakuje roky jako kdyby to byly dny, ale i přesto můžu Napoleona označit za nejlepší historickou adaptaci, co jsem kdy viděl. Christian Clavier se do charakteru Napoleona naprosto ponořil a je to znát na jeho skvělém výkonu jeho životní role. Sám jsem Napoleonovým obdivovatelem. Člověka, který se z vojáka vlastním úsilím, cílevědomostí, neústupným duchem a inteligencí dostal až na císařský trůn, stal se vládcem půlky Evropy, změnil svět a navždy se zapsal do dějin. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Co jen bych mohl dodat k tomuto fascinujícímu velikánovi. Snad je tenhle film jeden z mála, který byl schopen aspoň částečně obejmout jeho osobnost. Jsem jeho obdivovatelem. Spíše než tento film bych ale doporučil jeho biografii, která je tak zajímavá a překvapivá. Napoleon měl problémy se svými spolužáky, později nebyl ochotný nastoupit do armády a flákal se. Přesto se ukázal v době Velké francouzské revoluce, kdy přivedl tolik potřebná vítězství pro nově stvořený a osvobozený francouzský lid. Dodnes si vzpomínám na snímek, kdy malý Napoleon schazuje v jídelně ze stolů talíře jako odplatu za to, že ho nikdo nemá rád. Zde můžeme vidět, že velké věci často dělají lidé, kteří měli problémy v mládí se svými spolužáky. Přesto se později Napoleon naučil lidem odpouštět a nezahořknul. Přivedl chuť svobody do celé evropy a díky němu pak vzniklo povstání Děkabristů v Rusku. Chtěli nastolit stejný režim jako byl po celé evropě. Snad nejznámější jeho dílo byl občasnký zákoník. Nás Napoleon navštívil též, přespával v mnoha obydlích, například u Brna, nebo na zámcích. Jeho doba patří k nejhrdějším dějinám Francie. Bohužel či bohudík, kdo ví, první republika je již dávno pryč a dnes máme ve Francii pátou. Je důležité a srdečné, že se na stvoření tohoto skvělého shrnujícího filmu podílelo několik států. Vždyť všichni mu máme být co vděčni. Tak jako budou vděčni naši potomci Hitlerovi. A to za to, co přinesl vědě. Vzhledem k okolnostem natáčení, velikosti popisované osoby, preciznosti, plnosti a nesmísitelnosti s ostatními filmy. Pro hluboké poselství tohoto velikána. Nikdo ho lépe ještě nenatořil. Jsem plně rozhodnut vyřknout veto pět. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Tohle není špatné. To vůbec není špatné... Možná jsem díky nejrůznějším a nejhrůznějším filmům vydávaným za historické upadla do deprese už tak hluboké, že jsem schopná pochválit cokoli, kde se v 18. století nestřílí ze samopalu, ale i tak si myslím, že tohle stojí za podívání. I tady se nesporně najde hromada nepřesností a omylů a milovníci doby napoleonské by mohli oprávněně namítat, že Napoleonův životopis by měl mít jinou podobu než ve své podstatě komorní drama. Mně osobně to tentokrát nevadilo a vychutnala jsem si Christiana Claviera, kterého jsem do té doby znala jen z komediálních rolí, v roli jednoho z nejslavnějších Francouzů všech dob, k níž má předpoklady nejen herecké, ale též fyzické. Na rozdíl od takového Marlona Branda, který hrál Napoleona ve snímku Desirée (promiň, Marlone, víš, že tě miluju, ale tohle sis mohl odpustit). Jo a na Korsiku se zajeďte podívat, až budete mít možnost, stojí za to. ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Jelikož série "Bídníci" a "Napoleon" běželi v TV krátce po sobě a také proto, že obě série jsou si hodně podobné (herecké obsazení, struktura, čtyřdílný cyklus) musím chtě nechtě porovnávat. A zatímco "Bídníci" šlapali, byli napínaví a zajímaví, o "Napoleonovi" se to samé říct nedá. Možná je to dáno také tím, že tahle série mohla čerpat "jen" ze života významné historické postavy, zatímco "Bídníci" měli za předlohu světové prozaické dílo. Herecké výkony jsou v obou sériích na dobré úrovni - Claviera mám ráda a svou roli "malého a zároveň velkého muže" zvládl na jedničku. Ale jak říkám - chyběla tomu trochu šťáva...Víc děje, míň vaty! ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Velkolepý seriál o Napoleonovi, který mi více přiblížil tuto historickou osobnost opravdu hodně. Před sledováním jsem toho o Napoleonovi moc netušila, věděla jsem, že zemřel na ostrově sv.Helena, prohrál bitvu u Waterloo a byl to mrňous. Tím mé znalosti o něm končili. Tento seriál mi ho ukázal v úplně jiném světle a doslova mě navnadil na cestu do Francie nebo lépe řečeno na cestu po jeho stopách. Byl to velkolepý voják a taktik. Bohužel měl kolem sebe lidi, kteří mu našeptávali někdy dobré nápady, někdy špatné a moc mu sem tam lezla na hlavu, ale i tak toho pro francouzský lid udělal mnoho. Netuším, jestli je všechno z toho pravda. Celkově seriál Napoleona vykreslil ve velice pozitivním světle a možná to tak nebylo, ale nevadí. Christian Clavier se pro tuhle roli narodil, byl dokonalý, věřila jsem mu každé slovo i gesto a asi navždy si budu Napoleona představovat přesně tak jak vypadal Clavier v tomto seriálu. Má to svá hluchá místa, třetí díl mě třeba opravdu hodně nebavil a skoro nic mi to nedalo, většina je ale skvěle natočená a hodně povedená. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (26)

  • Seriál bol veľmi pozitívne prijatý vo Francúzsku, ale v Taliansku nastal pravý opak. Taliansky politik Umberto Bossi bol touto sériou nahnevaný, keď uviedol, že ospevovala Napoleona napriek tomu, že jeho okupácia Talianska mala za následok smrť státisícov a drancovanie mnohých umeleckých pokladov krajiny. Herec Gérard Depardieu sa projektu zastal, poznamenal, že ukázala len pravdu a uviedol, že "Bossi by bol asi radšej, keby zobrazili Napoleona ako idiota". (Arsenal83)
  • Část této epizody se natáčela v Mikulově na náměstí. Toto místo bylo vydáváno ve filmu za Polsko. (Hellraiser12)

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Reklama

Reklama