Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (473)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Proč? Proč je pro někoho koukání na 20 upocených chlapů (+ 2 statisty v brankách), jak se honí za kulatým nesmyslem, záležitostí natolik závažnou, aby považoval za nepřítele (tedy objekt hodný umlácení) každého, kdo fandí jinému týmu nekopů? Proč se vcelku neškodní a někdy ne úplně hloupí jednotlivci srocují v agresivní davy ječících a drancujících bezmozků? Proč je démonizována marjánka, když chlast, který má na svědomí podstatně víc zla a neštěstí, je tolerován do takové míry, až jsou abstinenti zbytkem společnosti dáváni na stejnou úroveň s nekrofily? Proč? Kdosi moudrý (snad pan Werich) našel odpověď: ČLOVĚK - to zní hrdě... Ale LIDI jsou hovada! 75% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"My Spartu nedáme, radši ji zbouráme, radši se zbouráme, zbouráme se." Sparťan, Slávista, Viktorián ani Baníkpičovec nejsem a nikdy nebudu. Jsem jen člověk, kterého vždycky fotbal bavil a jehož domovský klub svůj jediný titul patrně nikdy nezopakuje. Nicméně legendární cesta sparťanských hooligans do Banské Bystrice se konala v době, kdy jsem měl na stadiónu vystátý důlek a tak jsem do dneška rád, že Proč? vzniklo. Ve své době to totiž bylo odvážné téma a pro mě to má atmosféru dodnes. Přesto v nejbližší době nehodlám žádnou průvodčí vyhazovat z vlaku, demolovat vlak, nutit někoho líbat vlajku ani práskat jak nepříčetnej. I když dneska by mi to s doktorem Sokolem po boku určitě prošlo a škodu by zaplatila "neschopná" průvodčí. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tak i Československo mělo svůj Klub rváčů! O to více mrzí, že u nás stále nikdo nemá koule na drsnou generační výpověď. V dnešní době už sice některé scény nepůsobí tak drsně, většina diváků už měla možnost vidět ve filmech mnohem větší prasárny, ale to nejdůležitější poselství je pořád zřejmé. Mě samozřejmě nejvíce bavily scény ve vlaku, působivé byly i rebelské souboje s rodiči. Už slabší byly výslechové pasáže, které se snažily ukázat hloupost a nerozvážnost mladých. Vsadím se, že tyto náznaky by byly použity, i kdyby se to natáčelo dnes. Bohužel. Pokud by měl někdo odvahu natočit film ukazující demenci nejen nonkonformistů, ale i konformistů, tak má předem zaručený můj obdiv. Ukazovat na druhé a tvrdit, že jsou špatní, je jednoduché. Přijmout fakt, že všechno, co tady děláme, byť s dobrými úmysly, vždy někoho nasere, dokáže málokdo. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Film jsem zhlédla poprvé na intru na střední a všechny holky co jsme tam byly jsme měli z filmu opravdu dost těžké spaní, kdy v nás zanechal opravdu silný pocit ... Nejhůř jsem tenkrát nesla scénu, kdy chtěli vyhodit průvodčí z vlakového okýnka. Je až nepříjemné to tušení, ten pocit, že tohle není historie nebo nějaké sci-fi, ale že je to realita, která se opakuje. Která se může kdykoliv zopakovat ... možná ne v takové míře, že by fanoušci zdemolovali celý vlak jako ve zmíněném snímku. Ale přece jen, když vidím v tv jak dokážou být někteří lidé opravdu zlí a nenávistní dejme tomu na fotbalovém stadionu, běhá mi mráz po zádech ... Za neskutečně silný dojem z filmu dávám plný počet hvězdiček ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na prejavy násilia, ničenia, ponižovania a iných prejavov chuligánstva nie je potrebné byť futbalovým fanúšikom. Dôležité je vnútorné pnutie u jednotlivcov a ich potreba grupovať sa s rovnako postihnutými do skupín, v ktorých sa ich individualizmus dostáva na nový, vyšší level s pocitom správnosti a beztrestnosti správania sa skupiny. Smyczkov film bol koncom osemdesiatych rokov šokujúcim prekvapením pre väčšinu divákov, ktorí neprichádzali do styku s fanúšikovskými klubmi a vyčínaním ich členov. Pre súčasníkov je film historickým dokumentom z doby, keď málokto tušil, ako sa bude násilie v spoločnosti šíriť a tolerovať. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Režisér Karel Smyczek vedel, že Antonín Jedlička, hrajúci vodiča automobilu, nadovšetko miluje svoj mercedes a rád sa ukazuje so slečnami. Pripísal do scenára postavu významného pražského umelca, ktorý sedí v mercedese s krásnou slečnou a okolo prúdia davy fanúšikov. Scenár predpisoval, že fanúšikovia poškriabu auto kľúčom. Šikovný rekvizitár vsunul do kľúča malý kúsok ceruzky, takže to vyzeralo ako ryha. Ale herec potom sedel v aute skutočne celý bledý a trasúci sa od strachu. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Vo filme mal hrať aj Roman Pikl, vtedy začínajúci herec a muzikant, známy zo snímky Diskopríbeh (1987), ale škola bola proti. (Raccoon.city)
  • Natáčanie prebiehalo na skúšobnom okruhu železnice neďaleko Cerhenic, ktorý je cca 13 km dlhý. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama