Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na politiku ve Stoneových filmech je třeba si zvyknout, i když zde je režisér poměrně uměřený v souladu s tím, že točil příběh o skutečném člověku, i když si knižní předloha s jeho názory relativně kvituje. Nepatrná část z Vietnamu je technicky naprosto vynikající a jelikož většina filmařů míří do pralesa, je jeho písečná sekvence relativně originální a o to více působivá. Přesto spočívá celé břímě filmu na hereckém koncertu Toma Cruise, který mě donutil rozvést vlastní polemiku, jak někdo, kdo dokáže zahrát takový part par excellance, se následně může shazovat ve všem možném. Uvěřitelně civilní projev, bravurně zvládnuté party (zvláště ten v nemocnici pro veterány je úžasný), to vše dělá z Cruise v tomto filmu pana herce. Pak snad už jenom škoda trochu nevyžitého prostoru Willema Dafoea a chvilkového sentimentu, jenž však k tomu všemu zřejmě patří a může se konstatovat, že do problematiky vietnamského komplexu přispěl Stone hodně zajímavých dílem, které nutí každého, aby se zamyslel nejenom nad tím, jak se chovat k vysloužilým vojákům. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný protiválečný film. Cruise bravurně zvládl proměnu z idealistického mladíčka k zdeptanému veteránovi. Je to skvělý výsměch všem těm nadšeným debilům bažícím po válce ("a budu mít takovou uniformu jako vy, pane?), zvláště mě v tomto směru srala Ronova matka. Oscar za režii a střih, nominace za film, scénář, kameru, hudbu (skvělý John Williams), zvuk a pro Cruise v hlavní roli. Ten získal alespoň Zlatý glóbus, stejně jako film, režie a scénář. Ze současných režisérů má jen Stone, Spielberg a Forman dva Oscary za režii. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $70,001,698Tržby Celosvetovo $161,001,698 ║ Obsahovo na danej dĺžke mi to príde dosť prázdne, výpoveďou povrchné a celkovo to je uvlečené, kľudne to mohlo mať o 30minút menej a bolo by to určite účelovejšie. V štýle vyprávania Olivera Stone sa je niekedy fakt ťažko nájsť. /60%/ ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

"Narozen 4. července" nedokážu klasicky zhodnotit jako jiné filmy, protože vypráví o válce a hlavně je natočen podle skutečného příběhu. Ron Kovic, který s Oliverem Stonem napsal scénář, skutečně sloužil ve Vietnamu a ochrnul na spodní polovinu těla. Už jen vykreslení Spojených států konce let šedesátých a počátku sedmdesátých je dokonalé, ale nejen to, naprosto dokonalý je výkon Toma Cruise a samozřejmě režie Olivera Stonea, takže nejen, že snímek vypovídá o důležitých tématech, ale je i velmi dobře natočen. Další skvělý film, ve kterém není válka zobrazena a přesto o ní dokonale vypovídá. Jasných 5*****. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Další Oliverův pokus ztvárnit Vietnam trochu jinak, sice je rpavda že kvalit Čety to nedosahuje ale i tak se jedná o velký film. Cruise zahrál svojí postavu dokonale, ale i tak bych tam chtěl vidět zvažovaného Sheena, role ostatních herců(a že se tu pár známých tváří objeví) jsou dobré a zaharné zrovna tak. Fenomenální řeč Cruise je dechberoucí. A film má spád, ale pár scén mi prostě přišlo zbytečně natahované, a zdlouhavé. Ale akční scény jsou naprosto famozní. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Režisér Oliver Stone poslal dvakrát Toma Cruise do výcvikového tábora. Cruise kopal neustále zákopy, četl o vietnamské válce a setkával se s dalšími vietnamskými veterány. (Monco)
  • Film měl být původně natočen v roce 1978. Čtyři dny před začátkem natáčení to producenti stopli. Tehdy měl opravdu natáčet Oliver Stone. Ron Kovic byl zklamaný, že se film nebude točit. V roce 1988 zavolal Oliver Stone Ronu Kovicovi a řekl mu, že tento film nakonec natočí. (Monco)
  • Druhý ze tří filmů o válce ve Vietnamu režiséra Olivera Stona. Dalšími dvěma jsou Četa a Nebe a země. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama