Reklama

Reklama

JFK

Trailer 1
USA / Francie, 1991, 189 min (Director's Cut: 206 min, Alternativní 181 min)

Režie:

Oliver Stone

Hudba:

John Williams

Hrají:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán atentát v pátek 22. listopadu 1963. Smrt populárního, charizmatického politika vyvolala celosvětový ohlas. V USA její vyšetřování vyvolávají rozdílné reakce. Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku odmítá oficiální verzi o atentátu, která vraždu označila za akt jedince. Domnívá se, že střelec Lee Harvey Oswald byl pouze nastrčenou figurkou. Společně s týmem spolupracovníků Garrison zkoumá dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu a prověřuje také teorii o více střelcích... Film natočil americký režisér Oliver Stone (nar. 1946), jenž se proslavil zejména volnou trilogií o vietnamské válce Četa, Narozen 4. července a Nebe a země. Kromě toho zaujal například hudebními snímky Evita a The Doors či historickým velkofilmem Alexander Veliký (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (595)

Dadel 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je vyčerpávající, jste zavaleni tunou informací, případně naopak informováni nejste, protože si tvůrci myslí, že toto již dávno znáte. Kevin Costner je po značnou část ve filmu úplně zbytečný. Teprve asi po dvou hodinách film přestane připomínat oživlou stránku z wikipedie a začne připomínat film, Kevin Costner se stane skutečnou postavou s nějakými motivacemi a film se vydrží některým dílčím otázkám věnovat i déle než jednu minutu. Závěrečný proslov je pak čistou esencí všech klasických amerických soudních dramat. Film ve mě vzbudil touhu přečíst si o vraždě JFK nějakou knihu, nemyslím to ale jako pochvalu, ale jako znamení toho, že film selhal._____Jen pro zajímavost - film šel v našich kinech již v roce 1992 - pro tehdejší diváky a hlavně obdivovatelky Costnera musel být film hodně velký mindfuck, protože tehdy tu určitě většina lidí tápala i v tom, jak se liší CIA od FBI... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Stone je natolik zručný tvůrce, že by snad byl schopen vnutit vám i myšlenku, že Kennedy byl agent KGB a zastřelili ho marťani. Kdyby to bylo natočeno stejně brilantně, jako JFK, zbaštili byste to i s navijákem. Samozřejmě přeháním, ale rozhodně je JFK formálně dokonalý a obsahově velmi kontroverzní. Jak to doopravdy bylo s Kennedym, to si budeme muset ještě pár let počkat, až CIA odtajní svoje dokumenty a uvidíme tak události týkající se atentátu v širších souvislostech. Do té doby můžeme jenom spekulovat a věřit třeba Stoneovi :o). ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zkus se trefit tímhle krámem na 80 metrů do pohyblivýho terče přes hustej strom. Je to blbost." Na atentátu Johna Fitzgeralda Kennedyho vždy něco pekelně smrdělo, protože politických důvodů k jeho odstranění se našlo celkem dost a oficiální pravda v tomto případě patří k těm nejméně důvěryhodným oficiálním blábolům, které jsou do světa z Bílého domu pravidelně vypouštěny. Neoficiální pravda Olivera Stonea sice také nestojí na nijak zvlášť pevných základech, ale vyšetřování je přiměřeně strhující a dává tím vyniknout relativitě času, při které mi ty tři hodinky rozhodně netrvaly déle než sto minut. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

ChewieDC to tu už napsal - tohle pro mě není regulérní filmová událost, ale rekonstrukce faktů s herci, místo prvoligové hollywoodské A třídy mohli nasadit cvičené opice, postavy v JFK nemají svůj vlastní charakter, slouží jen k prezentaci faktů. Richardson by to stejně nasnímal i s těmi opicemi tak dobře, že bysme mu to sežrali. Fincherův Zodiac pro mě tak zůstává filmem o hodně lepším. 70%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Tak toto trochu bolelo. V žiadnom prípade nespochybňujem kvality tohto filmu, ktoré jednoznačne má - skvelá, chvíľami jemne patriotistická hudba Johna Williamsa, prehnane sofistikovaný scenár či náročné dialógy- na čom si zgustnú najmä intelektuáli, unikátny a zároveň dojemný záverečný monológ Jima Garrisona alias Kevina Costnera a tiež skvelí herci, no nech je to, čo vidím, akokoľvek perfektné, nemôžem poprieť fakt, že som sa asi polovicu filmu nudila. Ako tu už niekto spomenul, JFK slúži len na rekonštrukciu faktov a lepšie by mu to svedčalo ako dokument než 3hodinový film. Myslím si, že je dosť ťažké pochopiť všetky tie medzinárodne prepojené ilegálne vzťahy rôznych vládnych organizácii a 3 hodiny vstrebávať šialene rýchle dialógy a film prešpikovaný informáciami, som chvíľami nezvládala, hoci ma svetové politické udalosti vždy zaujímali. Najhoršie snáď je, že tento film divákovi neposkytne naozajstnú pravdu o tom, čo sa vlastne stalo, Stone len načrtol veľké množstvo vzájomne prelínajúcich sa faktov o tom, aké ilegálne môžu byť v niektorých smeroch vládne organizácie ako CIA či FBI - čo si divák uvedomuje aj bez tohto filmového prínosu. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (41)

  • Z bývalých Kennedyho spolupracovníků se oficiálně za dílo Olivera Stonea postavil pouze Frank Mankiewicz, syn Hermana Mankiewicze, scenáristy proslulého filmu Občan Kane (1941). Ten prohlásil, že „každý Američan musí být Stoneovi za toto jeho dílo velice vděčný.“ Jediným Stoneovým problémem podle něho bylo, že „otevřel dveře, které byly příliš dlouho zavřené.“ (Gyshin)
  • Postava "X", kterou ztvárnil Donald Sutherland, je založena na osobě L. Fletchera Proutyho, šéfa zvláštních operací, který byl styčným důstojníkem mezi Pentagonem a CIA. Rovněž se podílel na výrobě filmu jako technický poradce. (Kulmon)

Související novinky

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Reklama

Reklama