Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

Kimon 

všechny recenze uživatele

V době vzniku měl film asi opravdu plnit osvětovou činnost v rámci tzv. "Poučení z krizového vývoje" z let před rokem 1968 a během roku 1968, než nás okupovala nevítaná sovětská armáda, jak zde píše Marci. Já ovšem dnes, i když jsem film viděl i krátce po jeho vzniku, nevidím ve filmu pouze jen tu tehdejší socialistickou kritiku soudruhy zavrhnutého počínajícího obecně tržního hospodářství v šedesátém osmém roku, ale také výsměch hlouposti, řekněme "pomatených" lidí po politickém převratu. Vidina velkých peněz a moci prostě dělá z některých lidí zaslepené hlupáky. Ostatně, tato hloupost některých z nás se opět opakovala i po osmdesátém devátém roku (po tzv. sametové revoluci) a s údivem jsem hleděl, jak někteří doslova znovu naletěli na "vyčůranost" některých "podvodnikatelů", kteří si mysleli, že podnikání je vlastně podvádění těch druhých. Proto dnes s odstupem času, na rozdíl od toho prvního zhlédnutí kdysi v letech před rokem osmdesát (kdy jsem to chápal pouze jako nevkusnou agitku v utužujícím normalizačním procesu), chápu tento film opravdu už jen jako komedii, i když dosti nahořklou a je mi při něm stydno za ty vyčuránky i za ty podvedené trouby. :-) Podváděni a manipulováni byli všichni. Nejenom v oblasti byznysu, ale také machinacemi a intrikami v oblasti politiky. Tenkrát, jako i dnes. Lidé se nepoučí a budou stále krást, podvádět, lézt do zadků jiným, lhát, ty druhé manipulovat atd. atd. ... a na druhé straně ti naivní a poctiví na to budou zase jen doplácet. Dobře nám tak. :-) A tento film by nám to měl stále připomínat a otvírat oči. /obdobným filmem, který se snažil formou komedie ukázat naivitu a hloupost některých lidí po roce 1989 (tedy opět po politickém zvratu) je film "Trhala fialky dynamitem" s Helenou Růžičkovou v hlavní roli. Tento film nám jako na dlani předkládá opět naši vlastní hloupost a možná právě proto, že se v něm tak dobře vidíme, jsme dotčeni a následně jej hodnotíme málo body nebo ho dokonce považujeme za odpad. Stejně, jako v případě tohoto Bouřlivého vína, které dozrávalo v politicky bouřlivé době roku 1968/ ()

Pavelpi 

všechny recenze uživatele

První díl trilogie o víně a vesnici Pálavice se odehrává v roce 1968.Ukazuje naivitu tehdejších „podnikatelů“ a tzv.rozumnou politiku strany.Film je směrován tak,aby zvítězili ti dobří – komunisté.Pokud pominu tyto excesy,je to velmi dobrý film,hlavně v hereckém obsazení (Menšík,Janžurová,Vala atd).Myslím si,že vystihuje tehdejší život a představy lidí. ()

Reklama

Zevon 

všechny recenze uživatele

Burčák mám, na rozdíl od tohoto filmu, rád. Ne že bych schvaloval podnikání po česku (i zde je útrpně i sebekritikcy podvodník stejně čech), tahle zemička je celá nakřivo a jediný rozdíl mezi námi a afrikou je v tom, že se tu nestřílí, ale okrádá a podplácí s úsměvem..Ten montérkovsko strukturovaný společenský systém zalezl i do filmového projevu, všude je to jen o kolektivním myšlení, kolektivním přístupu, kolektivní sebekritice, kurva to byla doba...i ty hajzly stavěli jako boxy bez dveří, abychom srali kolektivně. Takže dobří herci, zbytek ideologická příručka KSČ, lezlo mi to na nervy tehdy, teď se na to dívám s úsměvem a divím se, co jsem tu vlastně v té době pohledával. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Komedie o víně, která zas tak moc o víně není, ale je o totální komunistické propagandě, která už i na mě byla moc. V některých jiných snímcích to překousnu, ale tady je to tak do očí bijící, že to ani není možný. S chutí bych napálil odpad, ale vzhledem k bezchybnému výbornému hereckému obsazení to nejde. Co postava, to vynikající herec. Ale musel jsem jít ze čtyřbodového hodnocení dolů, protože film jsem viděl po dlouhé době a tenkrát mě to tak komunistický nepřipadalo. Ale ted, hrůza!!! Schůzování, ukazování "hodných" komunistů v čele s Vladimírem Menšíkem a vykreslování záškodníků v čele s Čestmírem Řandou a Jiřím Valou bylo vykonstruováno na zakázku tehdejšího režimu. Je vidět, že aji Menšík do toho natáčení moc nedal, ikdyž je samozřemě herecky bezchybnej. Film je navíc roztáhlej přes dvě hodiny a v některých schůzujících pasážích jsem už hodně vřel! Příběh je navíc situován do období květen až červen roku 1968, což ukazuje jisté uvolnění po Pražském jaru, že i na vesnicích mohou sedláci začít podnikat, mohou vyhlašovat ankety a demokraticky hlasovat, ale pravda byla později samozřejmě úplně jinde. Komické prvky v tomto propagandistickým maglajsu každopádně nechybí, ale že bych se u toho vyloženě bavil, to zase nee. Nejvíc se mě asi líbila ústřední melodie, od skladatele Svobody, která se ve filmu občas opakuje, ale jinak už tento komunistickej šlendrián nechci dlouho, možná už nikdy vidět. Vlastníte-li originál dvd, tak se dozvíte spoustu zajímavých a důležitých věcí v rozhovorech s režisérem Václavem Vorlíčkem a herci Vítězslavem Jandákem a Rudolfem Jelínkem. Ale rozhodně doporučuji lidem, kteří tento normalizační "klenot" ještě neviděli, aby si rozšířili obzor, jak se tehdy dala dělat komedie na zakázku totalitního režimu. Ono se tenkrát na zakázku nedělali jenom komedie, záleželo, z čeho si tenkrát režisér, který se potřeboval "vykoupit" za nějaký svůj prohřešek vůči režimu, mohl tu kterou látku vybrat. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Snesu hodně a nevadí mi ani většina dílů Majora Zemana. Tohle je ale opravdu blábol, obviňující a dehonestující naprosto všechno, počínaje zlodějskými emigranty, katolíky a hrabivými vinaři konče. Jen poctiví komunisté to vidí správně a udrží v těch rozbouřených vodách směr. Zřejmě se všichni ti co šlápli vedle v dalších dílech poučí z krizového vývoje a chytí se za nos...40% Na druhou stranu je obdivuhodné, co ta propaganda dokázala vyplodit za blbiny... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Když jede Michal Janák (Vladimír Menšík) s Kateřinou (Božidara Turzonovová) na výlet, je vnitřní zpětné zrcátko přibližně obdélníkového tvaru. Poté, co se líbají ve vinohradu a vrací se k autu, kde farář (Jiří Lír) vychovává Karlíka (Boleslav Skalski), je vidět, že zrcátko změnilo tvar. Už to není obdélník, ale horní strana je kratší než dolní a obě boční strany jsou zešikmené. (pjotri)
  • Filmový národní výbor v Pálavicích je ve skutečnosti kulturní dům a obecní úřad v obci Vrbice (okr.Břeclav). (hippyman)

Reklama

Reklama