Reklama

Reklama

Zelená vlna

Československo, 1982, 87 min

Scénář:

Vladimír Kalina

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Radovan Lukavský, Rudolf Jelínek, Josef Chvalina, Jiří Adamíra, Pavel Zedníček, Monika Hálová, Lukáš Bech, Jiří Bartoška, Veronika Jeníková, Karel Koloušek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Poviedkový film o Prahe a Pražanoch a začínajúcom víkende. Veselé i vážne sekundy jedného piatočného popoludnia. Známa zvučka Zelenej vlny oznamuje obyvateľom Prahy, že sa začal víkend a s ním i tradičné "sťahovanie národa" do prírody. Zatiaľ čo policajné hliadky v helikoptére môžu iba konštatovať, ktorá z komunikácií je čiastočne alebo celkom neprejazdná, kamera nám v pestrej mozaike drobných príbehov približuje zážitky tých, ktorí uviazli v nekonečnej kolóne áut i v životných ťažkostiach. Stretávame sa s peknou Jiřinou a jej priateľom Milošom, ktorý po fláme nejaví najmenšiu chuť vstávať z postele, opustiť byt svojej vydatej priateľky a na radnici povedať inej žene svoje rozhodné manželské áno. Predstavia sa nám manželia, ktorí našli na starej odbočke z hlavnej cesty stratené spomienky, dávno zabudnutých priateľov i kúsok dávneho hrejivého šťastia. Poznáme i doktora Pelca z Linky dôvery. Chystal sa práve na výlet, keď zazvonil telefón a celkom zmenil jeho víkendové plány. Staneme sa svedkami "lovu" na papagája, ktorý uletel starým manželom, nepodareného vlúpania do bytu, z ktorého nie je čo vziať, prvého ľúbostného sklamania i nekonečného čakania naplneného obavami z prvej vážnej životnej skúšky... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

sud 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem o tomto filmu četl jako o nejslabším filmu Václava Vorlíčka či jako o ztrátě času. Já bych se nejspíš nepřiklonil ani k jedné variantě. Osobně bych jej spíše tituloval jako překobinovaný film se slušným (a nepříliš využitým) námětem. Zobrazit páteční shon obyčejných obyvatel Prahy je téma k nezaplacení, avšak těch příběhu je hrozně moc a většina z nich vyznívá do prázdna. Stačilo zvolit méně témat (Lukavský hledající potenciálního sebevraha, Adamíra a Hubeňáková nostalgicky vzpomínající na mládí či vtipná epizoda se ztraceným záletným ženichem) a mohl vzniknout o hodně lepší film. Takhle tu máme (pouze) pozoruhodný film, který ocení spíše pamětníci a fandové Václava Vorlíčka (navíc si v tomto pro něho obzvlášť netradičním díle zahrál malinkou roličku řidiče v dopravní zácpě). 50%. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Pekne ;-). Kto to zazil, doceni. Citlivo vypravanych asi milon pribehov, len skoda, ze sa clovek nedozvie ich pokracovanie. Tu nejde ani tak ale o tie pribehy, ako ten suhrnny dojem z komunistickej existencie beznych biedakov, co robili na papalasov. Sceny ako cyklista v kudoloch dymu po Tatrovke, proste nemaju chybu :-D! V pohode 4*, vysoko pozeratelna pohodovka, ktora cloveka prenesie z kapitalizmu domov pod patcipu hviezdu ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nejslabší film Václava Vorlíčka. Nestojí vůbec za nic, jen jsou v něm k vidění nekonečné desítky známých herců v epizodních rolích. VV to zřejmě pojal jako kamerové zkoušky na další filmy, protože až na výjimky (Menšík, Filipovský, Kostelka, Šimánek) sem obsadil samé herce, s nimiž nikdy předtím nepracoval. 20% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Některé epizodky byly celkem vtipné. Takových předvíkendových honiček jsem si jako malé dítě taky pořádně užila. Dneska prchám z práce stejným způsobem. V dnešní době je Praha zasekaná nejen před víkendem. Škoda, že je to takový zvláštní slepenec. Překvapilo mě, že hudbu složil Karel Svoboda. Vorlíček už natočil mnohem lepší filmy. Holt, není každý den posvícení. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je méně známý československý film, který v programech TV stanic najdete jen svátečně. A já opravdu nechápu, proč tomu tak je. Téměř po celou dobu filmu jsem se docela bavil a byl jsem zaujat originálním nápadem zpracovat mozaikovitý film na téma, jak se národ chatařů chová v pátek odpoledne v hlavním městě. Ale musím zdůraznit tu pasáž, že jsem se bavil téměř celou dobu. Ke konci totiž film začínal ztrácet na zajímavosti a atraktivitě. To, co bylo téměř celou dobu originálním a zajímavým nápadem se už ke konci přejedlo a film tak začínal být nudným a mé nadšení začínalo uvadat. Mohlo to být asi tím, že těch příběhů tu bylo opravdu mnoho, příběhy některých postav trvaly jen několik málo vteřin (Jiří Růžička na přechodu pro chodce), jiné postavy dostaly prostoru mnohem více (Radovan Lukavský). Ale celé dohromady to bylo velice zajímavé, to bezesporu. Známých herců zde najdete opravdu mnoho, najdete zde příběhy vtipnější a atraktivnější, ovšem i příběhy méně podařené. Njdete zde příběhy ze zacpanýc silnic, přecpané MHD, z parku, z bytů, ale i příběhy z koupaliště či ze svatby. Každopádně já jsem se ale bavil a film považuji za velice originální. A nebýt toho, že jsem se už ke konci nudil, tak to mohlo být maximální hodnocení, takhle jsou z toho jen nadprůměrné čtyři hvězdičky. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Režisér Vorlíček se objevil na začátku filmu v koloně aut. (M.B)
  • Pracovní název filmu zněl Milión každý pátek. (Xell)

Reklama

Reklama