Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

Bauer 

všechny recenze uživatele

První setkání s režisérem Philem Aldenem Robinsonem a je to více než milé překvapení. To, že Kevin Costner měl kvalitní filmy v době jeho největší slávy to už vím. Ale Phil zabodoval na plné čáře. Slovo, kterými bych popsal mé pocity po skončení filmu, je UCHVÁCEN. Něco tak nádherně silného jsem delší dobu neviděl. Tajuplná atmosféra, díky níž jsem byl vtáhnut do děje, je znamenitá. Ze začátku jsem nevěděl, o co jde a ke konci to všechno začalo tak krásně do sebe zapadat. Na konci mi ukápla slza. Kevin Costner je dobrý herec, jenž měl před hodně lety čuch na dobré scénáře. A tímto filmem to potvrdil. James Earl Jones je velmi sympatický. Scéna, kdy se seznamuje s Costnerem mi přišla vtipná (zbraň v kapse). Nádherný film!!! ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Keď to postavíš, ľudia prídu." Človek by sa POLU SNOV smial, keby nemalo Kevina Costnera, Jamesa Earla Jonesa, zvláštneho režiséra, nadpozemskú poetiku, originálny scenár, magicko-čarovnú atmosféru (v ktorej sa hovorí o dôležitých veciach a občas sa plnia sny), výborného Raya Lioyttau, muža s paličkou, zabehnutý párok, pole, pôvabnú Amy Madigan, pálenie kníh, rannú kávu, scény s otcom a... všeličo ďalšie :-) ()

Reklama

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Snad jen jako výstrahu lidem (jako já), kteří si film pouštěli bez budoucí znalosti děje a doufali ve vypjaté bud sportovní drama či sportovní komedii. Fanoušci baseballu si na své nepříjdou(snad jen pamětníci a znalci historie) ale není třeba zoufat. Jedná se o příjemný snímek, který rozhodně u toho srdíčka zahřeje, u někoho víc, u někoho míň. Je to příběh o snění a fantazii. Snad nevyzní poslední věta až moc krutě... ale snad až příiž moc o fantazii. ()

PetkaW. 

všechny recenze uživatele

Věřím, že kdybych Hřiště snů viděla o pár let dřív, dala bych mnohem vyšší hodnocení. I takhle jde o vážně dobře natočený film, který má co říct a rozhodně má kouzlo. Ale nějak mě to nechytlo za srdce tolik, jak jsem čekala. Mrzelo mě, že spoustu motivů nebylo vysvětlených a já tak dumala, co, proč, jak a neužívala si zbytek filmu. Oceňuju myšlenku, že člověk si má jít za svým snem, i když je šílený. Konec byl ale na můj vkus až moc přeslazený a dokonalý. ()

Krosmen 

všechny recenze uživatele

Před chvilkou jsem dokoukal tenhle..a co vlastně napsat? Film? To by byla degradace.. Z počátku jsem si říkal,že to bude asi trošku ptákovina, ale nechal jsem plynout děj, stejně jako jsem neuzavíral svoje hodnocení. A byl jsem odměněn. Moc pěkné dílo, o snech, touze, ale i o překážkách. A to, že nejsou některé otázky zodpovězeny? Alespoň každý z nás může nechat pracovat fantazii. Skvělé na chvíle jako je nedělní odpoledne, jste sami doma a kolem jen ticho. Dobře působil i český dabing ()

Galerie (60)

Zajímavosti (27)

  • Ray Liotta strávil měsíce učením jak nadhazovat a odpalovat jako levák. Režisér mu však nakonec řekl, že na tom nezáleží. Ve filmu nakonec používá pravačku. (Dreadd)

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama