Reklama

Reklama

Čínský syndrom

  • USA The China Syndrome (více)
Trailer 1

VOD (1)

Chybělo málo a novodobá noční můra se v tomto napínavém dramatu o "nehodě" v jaderné elektrárně stala skutečností. Příběh se točí kolem ambiciózní televizní reportérky (Jane Fondová), která je svědkem jaderné havárie, jíž vedení elektrárny označilo za "drobnou závadu." Reportérčin kameraman (Michael Douglas) však nehodu tajně natočí a vyjde najevo, že ona "závada" málem způsobila roztavení reaktoru, k čemuž může dojít prakticky kdykoli. Když dlouholetý zaměstnanec elektrárny (Jack Lemmon) zjistí, kde se stala chyba, a snaží se ji vynést na světlo, někdo se jej pokusí zabít. A tak inženýr v zoufalství násilně převezme nad elektrárnou kontrolu a pozve média, aby vyslechla jeho svědectví. Vedení reaktoru je však rozhodnuto skrýt utajovanou pravdu za každou cenu! (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (122)

MissJ 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller, místy na mě sice působil nevěrohodně, ale už kvůli tématu za vidění určitě stojí. Zákaz uvedení do kin za komunismu podle mě může mít co dočinění s tehdejším děním v Jaslovských Bohunicích, kdy se režimu podařilo ututlat havárii z ledna 1976 (ne tu "hlavní" z roku 1977), přičemž elektrárna se potýkala i s dalšími problémy (např. nevhodné skladování jaderného odpadu) a film s podobnou tematikou by mohl vyvolat nežádoucí pozornost veřejnosti. Na tomto odkazu je reportáž o dvou statečných, kterým se podařilo hrozící katastrofu v roce 1976 zažehnat: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/208411000100105/obsah/40829-milan-antolik-viliam-paces-neznami-hrdinove/ ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku, kdy byly jaderné elektrárny ještě v plenkách, musel tento film u diváků vzbudit nemalé mrazení. Dnes jsme již o dost dále a máme za sebou nejeden výbuch jaderné elektrárny (Ukrajina, Japonsko), takže trochu víme, o co jde. Film Čínský syndrom ale zase tolik nezestárl, protože korporace se takto chovají i dnes. Takže si ho klidně pusťte. ()

Reklama

Pecival 

všechny recenze uživatele

Pokud odmyslíme standartní antijaderný a antikorporální balast a taky, že to asi není příliš reálné (což mě osobně navadilo pač sem tomu stejně houby rozuměl), jedná se o napínavý film, který se sice pomaleji rozjíždí, ale ke konci nabírá solidní obrátky. Škoda trochu nevýrazného konce, který jaksi vyzní doztracena. Lemmon byl skvělý. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Excelentní trio Jane Fonda - Michael Douglas - Jack Lemmon září ve snímku se zajímavým a varovným obsahem, který je na první pohled naivní a pesimistický (hned vidí nejhorší variantu), ale na druhou stranu realistický. Celý film sledujeme moderátorku, která se dostane k zajímavému materiálu o nebezpečnosti atomové elektrárny, která má být v nejbližších dnech opět uvedena do provozu. Peníze jsou všude na prvním místě, ale jako správná reportérka ala Louise Lane bez supermana se snaží přijít všemu na kloub. Pomáhá jí drzý kameraman bez zábran a jeden z pracovníků elektrárny, kteří připouštějí riziko a drží důkazy... Film je i přes svou slušně dlouhou stopáž plyne rychlím tempem, aby v nejzajímavějších momentech ukázal skvěle načasovaný smysl pro napětí pana režiséra Jamese Bridgese. Rozhodně stojí za podívání a snad působí i jako malé varování, aby se podobné věci nestávaly. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tak jako je mnou nedávno viděný Kozoroh 1 modlou konspiračních teoretiků, tak je Čínský syndrom modlou ekologických pošuků. A stejně jako u něho, i tady můžu napsat, že "takhle by to opravdu fungovat nemohlo". Když odhlédnu od zjevné nechuti Jamese Bridgese k atomové energii, tak musím říct, že natočil a napsal nevýrazný thriller, tažený jen vynikajícím hereckým obsazením. Katastrofické filmy byly v sedmdesátkách v kurzu, investigativní taky a tenhle je průměrný v obou disciplínách. Načasování premiéry dva týdny před Three Mile Island byl dar z nebes a ve své době mu to dodalo na atmosféře a naléhavosti, ale během těch dvaačtyřiceti let efekt vyprchal. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (11)

  • Film byl po premiéře nevybíravě napaden odborníky na jadernou energii. (Olík)
  • Úvodní zápletka filmu (zaseknutý ukazatel stavu vody) je založena na incidentu, který se stal 5. června 1970 na reaktoru č. 2 elektrárny Dresden Generating Station. (Jarek572)
  • Ve 14. minutě filmu se Jack Godell (Jack Lemmon) hned po zastavení turbíny dívá na výstup z tiskárny. Vidíme na vytištěném výstupu právě nastalé události (zastavení turbíny, odstavení reaktoru atd.), ale také události, které teprve nastanou o více než minutu později (zavření izolačních ventilů). Některé události tam chybí úplně (otevření ventilů č.14 a č.15). (Jarek572)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama