Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět. Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita. Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (563)

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Ano, je pravda, že toto je jedna z těch slabších smithovek, ale ani to ještě tento film neposílá do průměru. Protože jako vždy zde najdeme spostu skvělých nápadů a hlášek, ale bohužel i pár huchých míst. Ale za skvělé postavy Rufuse, můzy a boha (Silent Boba a Jaye nepočítám, to už je taková tradice) si své hodnocení plně zaslouží. ()

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

Nevim jestli dablu upsali dusi tvurci "Sam Doma" jak tvrdi Serendipity, ale Kevin Smith proste musel. Loki: Last four days on earth. If i had a dick i go get laid. We can do the next best thing - let's go kill people... Oh not YOU.. ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Dogma je zhruba na úrovni Smithových předešlých Mallrats, tedy takovej lepší komediální průměr. Některý vtípky jsou snootchy bootchy, jiný zas vcelku hluchý. Díky bohu, alespoň námět je něčím inovativní a zároveň si dokážu představit, že svojí kontroverzností nasral spoustu křesťanů. Mě příběhy o andělech vždycky přitahovaly a tak jsem jejich komediální pojetí jen a jen uvítal. Mnohem více prostoru, než dříve, taky dostali Jay a mlčenlivej Bob, kteří úroveň zatím vždycky pozvedli a Dogma není vyjímkou. Jak už jsem pak avizoval dřív, Affleck mi sympatickej neni a Damon také ne, jako jejich protiváhu tu ale vnímám výbornýho Alana Rickmana, stále ještě hezkou Salmu Hayek a šílence Chrise Rocka. Díky nim jsem zůstal na třech hvězdičkách. Bethany: "I want to go with you." Jay: "What, steady? You want to be my girlfriend OK, but Silent Bob gets to live with us and you pay the rent." ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Geniální must see film! Desítky vtípků, hlášek, scének spolu se spoustou brutálních i napínavých scén a velkolepé finále drží pohromadě zajímavý příběh se spoustou "inovací" k postavám a událostem z Bible. A u mnoha z nich (ne Golgoťáka opravdu nemyslím) si člověk neřekne že je to blbost, ale že by to takhle klidně mohlo být. Co mě fakt dostalo byli Jay a Silent Bob (první seznámení), Alanis Morissette v ultimátní roli :-) a hlavně odhalení že Affleck umí i hrát, když chce. ()

Herráček 

všechny recenze uživatele

Jako zarytý ateista, co pohrdá církví (pozor, ne vírou...) jsem se bavil vskutku královsky...Vždyť co čekat od filmu, který Bibli upravuje po svém, Boha nebere vůbec vážně a kde se dva padlé anděly štve to, že oni, ač mnohdy ctnostnější než lidé neznají, jeho odpuštění... A nemá on nakonec pan Smith pravdu? Lidi se chovají jako mrchy... ať už proto, že nevěří v nikoho, kdo by je trestal a nebo proto, že věří v Boží odpuštění... ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Bezchybná, chytrá, nápaditá a zábavná komedie s mnoha černými podtóny. Ovšem je nutno přiznat, že lidé, kteří o křesťanství zhola nic nebo jen velmi málo vědí, se asi tolik nezasmějí - ale to je jen a jen jejich chyba. Kdo podobný nedostatek má a před shlédnutím filmu se nechá trochu poučit, litovat nebude. A za druhé, vážně to chce znát i další Smithovy filmy, protože jinak divák nepobere lecjaký kontext. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Zvláštně pojatý příběh z biblickým podtextem, ale rozhodně zábavná podívaná plná exotů v podobě padlých andělů, démonů apod. Člověk až valí bulvy, když se dozví konečně pravdu o biblických událostech o kterých nám dosud všichni jenom lhali :-)! Pokud takhle vypadají andělé, pak chci do nebe...bude tam prča! ()

Jiriczzcek 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem tento film ignoroval, ale nakonec jsem se podíval a nelituju. Dogma je povedená komedie, parodující církev. Plejáda skvělých herců, dodala filmu šmrnc a hodnotím 4*. ()

Spike23 

všechny recenze uživatele

Poslední Smithův film je za mnou a nastává období nepředstavitelné nudy, dokud nenatočí něco nového, protože jak vidím, tak je on jediný, kdo dokáže z každého filmu udělat unikát. Dogma pro mě bylo už jen takovou 'perličkou' na závěr, která s ostatními filmy ze Smithovy tvorby toho má společného minimum. Přesto je to ale něco skvělého a každý pohled na všechny vedlejší postavy ve mně vyvolával ze vzpomínek na jejich jiné role pořádný pocit nostalgie. Nedávám plný počet, kvůli jednomu zásadnímu faktoru... Silent Bob tu neměl narozdíl od všeho ostatního žádný z jeho dokonalých proslovů. Hlavně doporučuji nekoukat na Dogma bez znalosti Smithových filmů a návazností. ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se musí brát s hodně velkou dávkou nadhledu. Nemůžu říct, že bych se nebavila, ale nevím, jestli jsem se vždycky smála vtipnosti a ne spíš trapnosti. Smithovi filmy úplně nežeru, ale mám ráda ty jeho narážky na různé filmy, aby se člověk zasmál musí ty filmy vidět, což se v mém případě nestalo ve všech případech a to mě mrzí. Skvěle hrají Matt s Benem a Alan a jako obvykle skvělá dvojka Jay a Bob. ()

Nassau 

všechny recenze uživatele

Nene, Smith nezklame. Tentokrát servíruje inteligentní komedii, která za občas úchylným podáním skrývá mnohem víc, než by se zdálo. Především trefné postřehy, symboliku a na komedii promyšlený děj. Plus to herecké obsazení...výborný. Přes andělského Rickmana, až po ukecaného Rocka a božskou Alanis. Všechno sedlo tak jak má, a já posílám Smithovi další 4*. Minimálně do té doby, než zase dostanu chuť na něco...hm...řekněme, téměř božského. ()

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Loki:" Kéž by nám dovolili si ho honit..." Miestami som sa celkom bavil, no už to na mňa nemá taký silný účinok, ako kedysi :-) ()

ElizabethBay 

všechny recenze uživatele

Pro mě další z takřka kultovních filmů. Hrozně moc se mi líbí jeho "kacířský" námět a to jakým způsobem zacházejí s biblickou tématikou. Přes kontroverzi, kterou může vyvolávat je to stále ale komedie, a to komedie povedená. Rozhodně bych vyzvedla Bena Afflecka, který na mě pro změnu udělat výborný herecký dojem. Samozřejmě klasicky výborný byl Matt Damon a taky Alan Rickman, jehož role Metatrona je opravdu nezapomenutelná. ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

V našich ateistických luzích a hájích tento chytrý film, který svou provokativní myšlenkou dokázal hnout žlučí mnohým římskokatolickým věřícím, asi zanikne, ale to nijak nesnižuje jeho kvality. Osobitý režisér a scénárista Kevin Smith stvořil pro sebe tak typickou a svéráznou filmovou podívanou se svěžím a občas přisprostlým humore, která těží z dobře využitých kontroverzních myšlenek. Dva padlí andělé Loki (Matt Damon) a Bartleby (Ben Affleck) hledají cestu domů do nebe a podaří se jim přijít na způsob jak přechytračit nejvyššího šéfa, ale vůbec si neuvědomují, že by to mohlo znamenat konec bytí. Zastavit je má poslední dědička, zdravotní sestra Bethany (Linda Fiorentino) z centra pro potraty, která je předurčena, aby zachránila svět, respektive má zastavit jejich cestu za nanebevzetím a ochránit tak božskou neomylnost. Věrnými průvodci a ochránci se jí stanou dva proroci, legendární figurky Jay (Jason Mewes) a Mlčenlivý Bob (Kevin Smith), prahnoucí po divokém sexu a pomocnou ruku nabídne i černý upovídaný 13. apoštol Rufus (Chris Rock). Naopak po krku jí jde trojice výrostků z pekla ohánějící se zručně hokejkami a jeden intrikující rohatý démon Azrael (Jason Lee). Prostě pohodová zábavná podívaná sázející na chytrý scénář a povedené obsazení, která není asi pro každého, ale já jsem se dobře bavil a na konec možná přijde i Bůh. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Sice to nemá sílu Mladých mužů za pultem, ale i tak se jedná o nadprůměrnou komedii s hromadou hvězd na kterých je vidět, jak se skvělé baví. Jen ten dojemný konec by si pan Smith mohl odpustit. Ale zas třeba ten démon z hovínek nemá chybu. ()

Pussycat18 

všechny recenze uživatele

Mno...to bylo velice zajímavé ztvárnění mytologického tématu...ale tohle nařčení nemá Alanis coby Bůh ráda, takže raději ne. :-)) Bylo to vtipné, poučné?...no třeba taky, ale hlavně nenudné! Prima, dokonce ani Morisetka mi nevadila a to jí moc nemusim ani jako zpěvačku....ale celkem sympaťačka. Rickman byl roztomilej bezpohlavní hlas boží a Chris Rock je nechutně vyhublej :-))) Jedna hvězda dolů za exkremenťáka...tahle scéna se sem naprosto nehodila, přišlo mi to až trapný :-( Jinak fajne! ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama