Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V 50. letech v Hollywoodu řádil Výbor pro vyšetřování neamerické činnosti, pátrající po komunistech mezi umělci. Tento „hon na čarodějnice“ zasáhne i do života režiséra Davida (Robert De Niro) a jeho ženy. David se vrací do Los Angeles s vynikajícím scénářem. Netuší však, že i on je zapsán na černé listině podezřelých. Cítí houstnoucí napětí mezi kolegy a přáteli a ocitá se uprostřed složité hry, plné intrik a nenávisti. Davida sleduje FBI, je odvolán z natáčení filmu a nakonec je předvolán k výslechu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (30)

Pete 

všechny recenze uživatele

Docela šílená nespravedlnost vládla 50.létům očividně všude po světě. USA to postihlo v menším měřítku, také tam nešlo úplně o holý život, jako u nás, přesto ten zběsilý hon na nepřátele režimu zničil dost nevinných lidí. A nejtěžší pak bylo se morálně nezlomit a nezaprodat. Předem vinni je tedy sice tématem nesmírně důležitý film pro paměť národa, méně nadšení už však vyvolává nijak výjimečné provedení. Každopádně je radost sledovat tradičně skvělého DeNira v nejlepší formě. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Totéž jako Rittův film Na černé listině (1976), jen bez allenovského humoru. Co se týká samotného závěrečného slyšení před Senátním výborem pro neamerickou činnost, je De Niro jako vždy skvělý, Woody Allen to ovšem ve zmíněném snímku pojal ještě úderněji. A ten western, na nějž byla De Nirova postava ostrakizovaného režiséra najata, nápadně připomínal V pravé poledne. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dostať sa na čiernu listinu Hollywoodu, zvlášť ako cenený režisér či scenárista, by asi nikto nechcel. Znamená to totiž, že si už ani neškrtnete a vaša kariéra je mŕtva. Byť neprávom obvinený z členstva v komunistickej strane prináša opovrhovanie nielen vašimi známymi a blízkymi, ale i celou spoločnosťou. Je to hon...Na tento film s DeNirom som nikdy nemal šťastie, no o to väčšiu radosť mám, že ho stv odvysielala. Bolo to ešte obdobie, keď DeNiro čítal scenáre a neprikývol na každú hovadinu ako dnes. Tieto vykonštruované obvinenia zo spolupráce s komunistami zničilo životy mnohým ľuďom a na rehabilitáciu čakali dlhé roky...Áno, tento film je o niečom a celkovo mám z neho dobrý pocit a hodnotenie 70% mu neprináleží, pretože neodráža jeho skutočnú kvalitu. Je to samozrejme dané malým počtom hodnotení, čo sa časom hádam zmení. U mňa 80%. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zatímco ve východním bloku honili komunisté imperialistické špiony, buržoázní nacionalisty, trockisticko-sionistické spiklence a všechny další typy třídních nepřátel, tak ve Spojených státech se přesně tím samým stylem pronásledovali komunisti a organizovaly se s nimi monstrprocesy. Tento snímek docela hezky vykresluje atmosféru oné děsivé doby počátku 50. let. Příběh mě bavil, ale na to o jaké se jedná téma a jaký potenciál toto téma skrývá, tak mohl být ještě silnější a dramatičtější. Závěrečné slyšení před HUACem nemělo chybu. Celkově vzato bych dal tři hvězdičky, ale za DeNira a skvělou dobovou atmosféru musím ještě jednu přidat. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"NEPLEŤTE SI REALITU S NĚKTERÝM ZE SVÝCH FILMŮ." Jedna z těch méně hezkých kapitol z americké historie, na druhou stranu povedený film o ní pojednávající. A zase to táhne ten De Niro, jemuž si krátce herecky zasekunduje také spřízněná duše, převážně režisér, Martin Scorsese (a ostudu mu věru nedělá - povedené)... I když film vlastně není o příjemných věcech, dívá se na něj dobře, je pěkně obstaraný, výpravu má povedenou, není špatně napsaný a i ve vypjatých situacích působí střídmě. 85% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Na zdi pokoje Merrillova syna je baseballová vlajka týmu Milwaukee Braves. Tento film se odehrává v letech 1951 a 1952. Tým do Milwaukee přišel z Bostonu až v roce 1953. (Zetwenka)
  • Abraham Polonsky, oběť černé listiny, byl tak uražen, že Irwin Winkler změnil hlavní postavu z člena komunistické strany na liberála, že nejenže nechal své jméno z filmu odstranit, ale také odmítl uznání výkonného producenta, které by přineslo značný zisk. Polonsky byl v tisku velmi hlasitý ohledně svého hněvu na Winklera a jeho nesouhlasu s výsledným filmem. (Zetwenka)
  • Sam Wanamaker (Felix Graff) byl v reálném životě jednou na černé listině během McCarthyho éry HUAC (Výbor pro neamerické aktivity). (Zetwenka)

Reklama

Reklama