Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V 50. letech v Hollywoodu řádil Výbor pro vyšetřování neamerické činnosti, pátrající po komunistech mezi umělci. Tento „hon na čarodějnice“ zasáhne i do života režiséra Davida (Robert De Niro) a jeho ženy. David se vrací do Los Angeles s vynikajícím scénářem. Netuší však, že i on je zapsán na černé listině podezřelých. Cítí houstnoucí napětí mezi kolegy a přáteli a ocitá se uprostřed složité hry, plné intrik a nenávisti. Davida sleduje FBI, je odvolán z natáčení filmu a nakonec je předvolán k výslechu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (30)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Méně známý De Nirův film (podívejte se, jaké skvosty na přelomu osmdesátých a devadesátých let natočil, a bude vám jasné, že něco prostě muselo ze světla poodstoupit), ale stále velmi dobrý film, který byl v době vzniku podle všeho mnohem důležitější než dnes. Kdyby šla atmosféra strachu více do hloubky, bylo by to ještě lepší, ale ani tak se rozhodně nejedná o ztracený čas, protože výkon Roberta De Nira je bezchybný a finále v soudní síni strhující. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dostať sa na čiernu listinu Hollywoodu, zvlášť ako cenený režisér či scenárista, by asi nikto nechcel. Znamená to totiž, že si už ani neškrtnete a vaša kariéra je mŕtva. Byť neprávom obvinený z členstva v komunistickej strane prináša opovrhovanie nielen vašimi známymi a blízkymi, ale i celou spoločnosťou. Je to hon...Na tento film s DeNirom som nikdy nemal šťastie, no o to väčšiu radosť mám, že ho stv odvysielala. Bolo to ešte obdobie, keď DeNiro čítal scenáre a neprikývol na každú hovadinu ako dnes. Tieto vykonštruované obvinenia zo spolupráce s komunistami zničilo životy mnohým ľuďom a na rehabilitáciu čakali dlhé roky...Áno, tento film je o niečom a celkovo mám z neho dobrý pocit a hodnotenie 70% mu neprináleží, pretože neodráža jeho skutočnú kvalitu. Je to samozrejme dané malým počtom hodnotení, čo sa časom hádam zmení. U mňa 80%. ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Trestuhodne zabudnutý počin nielen u nás, ale aj vo svojej domovskej krajine. Dosť na pováženie berúc do úvahy, že v hl. rolách sú De Niro & Bening a sám Marty Scorsese tu má normálnu dialógovú postavu, nie nejaké jednovetové cameo. Rež. debut Irwina Winklera je príbehom o jednej etape pokrytectva Ameriky, rozumej o mccarthizme. Reflektuje turbulentné dianie v Hollywoode na začiatku 50. rokov a vykresľuje, ako rapídne rýchlo a prudko sa niekoho život zmenil po ocitnutí sa na tzv. čiernej listine. Snímka má vysoké produkčné hodnoty, perfektnú scénografiu a ešte lepšiu atmosféru; z prvej hodiny priam sálal film noir (pocitovo, vizuálne, nie obsahovo) a je taktiež aj pekným mementom do čias vytvárania filmov skrz štúdiový systém, kedy bol režisér v lepšom prípade na druhej koľaji za producentom a/alebo hlavou štúdia (i keď roky tu trochu nesedia). A De Niro ťahá naozaj solídne, finálna scéna potvrdzuje a pritakáva aj saxofón počas záverečných titulkov. Dám opäť znova už čoskoro, naozaj zamrzí len relatívne nízke číslo miestnych hodnotení... ♪♫ (23.12.2021) (x) (28.9.2023) ♪♫ "This isn't some big-screen drama. Just think of yourself. Don't confuse it with one of your movies." ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Obecně přijatelná omluva a pokus o odčinění jedné z temnějších stránek americké historie 20. století. Mírné odsouzení maccarthyovského honu na čarodějnice a především jeho, tak známých a prodiskutovaných, přesahů do světa kultury, zde konkrétně filmu a Hollywoodu. V hlavní roli pronásledovaného režiséra Davida Merilla exceluje přesvědčivý Robert De Niro, který tu příliš prostoru ostatním nenechává. Jako dobrý herec se každopádně předvedl i Martin Scorsese. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zatímco ve východním bloku honili komunisté imperialistické špiony, buržoázní nacionalisty, trockisticko-sionistické spiklence a všechny další typy třídních nepřátel, tak ve Spojených státech se přesně tím samým stylem pronásledovali komunisti a organizovaly se s nimi monstrprocesy. Tento snímek docela hezky vykresluje atmosféru oné děsivé doby počátku 50. let. Příběh mě bavil, ale na to o jaké se jedná téma a jaký potenciál toto téma skrývá, tak mohl být ještě silnější a dramatičtější. Závěrečné slyšení před HUACem nemělo chybu. Celkově vzato bych dal tři hvězdičky, ale za DeNira a skvělou dobovou atmosféru musím ještě jednu přidat. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Podle článku „McCarthyism Made Simple“ od Jonathana Rosenbauma publikovaného v „The Chicago Reader“ byl tento snímek „prvním hollywoodským filmem věnovaným v plném rozsahu černé listině filmového průmyslu“. Předchozí film režiséra Martina Ritta The Front (1976) se zabýval televizí. (Zetwenka)
  • Abraham Polonsky, oběť černé listiny, byl tak uražen, že Irwin Winkler změnil hlavní postavu z člena komunistické strany na liberála, že nejenže nechal své jméno z filmu odstranit, ale také odmítl uznání výkonného producenta, které by přineslo značný zisk. Polonsky byl v tisku velmi hlasitý ohledně svého hněvu na Winklera a jeho nesouhlasu s výsledným filmem. (Zetwenka)

Reklama

Reklama