Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malebnou českou krajinou projíždí motoráček. Lidé uvnitř sedí, švitoří, nebo naopak mlčí, pokukují z oken nebo pospávají. Vlak se náhle porouchá a strojvůdce Miloš musí vystoupit z vlaku, aby poruchu napravil. Vlak stojící v mírném spádu se však samovolně rozjede zpět do výchozí stanice a vyděšenému Milošovi nezbývá než se poklusem vydat za ním. Cestující ocení, že zase jedou, ale záhy si uvědomí, že špatným směrem. Hlasitě protestují a dožadují se informací. Kabina strojvedoucího je neprodyšně uzavřená a nikdo se zpoza dveří neozývá. Mezi cestujícími se šíří první ataky paniky – že by to byl únos, pomsta nebo naprosté selhání systému? Kontakt s okolím prostřednictvím mobilních telefonů selhává a nepomáhá ani zoufalý křik z oken. Cestující za pomocí brutálních prostředků a myslivcovy pušky otevřou dveře obou kabin strojvůdce, ale dosáhnou pouze potvrzení svých nejhorších očekávání, a to - že motoráček nikdo neřídí… (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (598)

claudel 

všechny recenze uživatele

Mimořádná událost nedosahuje kvalit Vlastníků, ale pořád se jedná o lehce nadprůměrný filmový zážitek v divadelním pojetí uzavřeného prostoru s několika rozmanitými a svéráznými postavičkami. Jiří Havelka se strefuje do české malosti, zaprděnosti, předsudkům a vyprázdněnosti lokální politiky. Daří se mu to velmi dobře, i když ne na sto procent. Řady narážek si všimne poučený divák sledující dění kolem nás i ve světě. Převládají pozitivní dojmy. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, neměl bych věřit high conceptům, protože mi přišlo, že tohle musí být díky námětu na nějaké rovině ok. Nakonec to jsou ale nesoustředěné scénky, které mluví jazykem satiry, ale o ničem nejsou, pouze stvrzují stereotypy - což je vážně smutné, protože to otevírá dvířka k hodně věcem, které to nakonec ignoruje. Nejblíž se to dostane ke kritice médií, ovšem i ta je značně neaktuální a povrchní. Vyloženě blbé rozhodnutí (ale bohužel typické) je zobrazení českého rasizmu jako bodré a roztomilé vlastnosti, která je postavě dána do vínku a prostě jí zůstane a nikdo nad tím nehne brvou. Ačkoliv ten film takové chování neschvaluje, rozhodně ho normalizuje. Scéna implikovaného sexu mezi Pleslem a dvakrát mladší vyděšenou holkou je naprosto nepřípustná a nechápu, jak mohl film projít celou fází produkce, aniž by ji někdo vyškrtl ze scénáře. I kdybych ale pominul tyhle naprosté stopky, tak zbyde urputně průměrný film, který je jen jakýmsi duchovním nástupcem Troškova Kameňáku s lepší obrazovou postprodukcí. Aspoň ale vím, jaké to je být uvězněný ve vlaku s nesnesitenými karikaturami a čekat na smířlivé vysvobození smrti. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO Scala-předpremiéra 30.1.2022 za účasti tvůrčí delegace/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 7/10 Kamera 9/10/// PLUS: nevím kde začít, ale nejvíc oceňuji zdařilé skloubení scénáře, režie, dialogů a castingový výběr hereckých představitelů, to vše je takřka bezchybné a obrovská kulturní encyklopedie tvůrců nám představila nádherný film MÍNUS: možná mladší ročníky si film tolik neužijí a jak podotkl někdo mě blízký "myslím si, že za dvacet let se diváci u tohoto filmu už smát nebudou, protože ho nepochopí a nebudou znát kontext" jo a ten zmiňovaný trol na té předpremiéře, to asi myslel vážně, ale pokud je to jediný nespokojený divák v sále, tak je to myslím jasná kvalita filmu/// Shrnutí: Páni, tak tohle byla vážně mimořádná událost. Nejen atmosférou a způsobem, jaké reakce film v divácích vytvářel. Když to vztáhnu na sebe, tak více jako polovinu filmu jsem se hlasitě smál a dobrých dvacet minut jsem smíchy probrečel. Neuvěřitelný. Uznávám, že kolektivní zážitek tomu určitě pomáhá, takže až se na to někdo bude dívat sám v televizi, tak možná z toho nebude mít takový dojem. V kině je to ovšem zřejmě největší divácký zážitek za hodně dlouhou dobu. /// Celkem 93%/// ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Vlastníky jsem nemohl vystát, a proto jsem od Mimořádné události vlastně čekal podobné utrpení plné nevkusu. Musím ale uznat, že mě film suma sumárum mile překvapil. Nejenže se mnohem víc dařil onen humor, ale dokonce si tvůrci dovolili zariskovat i mírnou invencí, kterou si myslím, že konzumenti českých komedií vlastně v závěru ani nedocení. Pravdou však je, že místy je film opravdu přepálený a ne moc konzistentní, nicméně za tu odvahu nelézt cílovce vyloženě do zadku tupými vtipy (viz Vlastníci) má u mě film spíš palec nahoru (ačkoli se zřejmě nedočká takového úspěchu). 3,5* ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Herce Jiřího Havelku příliš nemusím (a lví podíl na tom má jeho výkon v seriálu Až po uši), ale scénárista a režisér Jiří Havelka si mě rozhodně získal. Výborně jsem se bavil u jeho Vlastníků a zpočátku to vypadalo na stejný výsledek i tady, pak ale celá záležitost jaksi zaskřípala, takže jsem se v závěru rozhodoval mezi třemi a čtyřmi pěticípými. Na začátku jsem byl nadšený, protože sestava v lokálce byla téměř dokonalá, ne, téměř škrtám, byla dokonalá, komunikace mezi jednotlivými postavami byla jako ze života a Romana Jany Plodkové všechno skvěle glosovala. Zklamání přišlo až s teroristickým útokem. I tento nápad mě zprvu bavil, pak do něj tvůrci ale příliš zabředli a celý snímek to zpomalilo a zbavilo zábavnosti. Naštěstí se všechno ještě před závěrem vrátilo do správných kolejí (:-D) a já jsem mohl jít do vyššího hodnocení. Vidět alespoň jednou za čas českou komedii, u níž se můžu zasmát je fakt radost, přestože musel pro výsledek Václav Kopta málem potit krev:-) Divný ale obětavý andrtejkr Jaroslava Plesla byl skvělou figurkou. / "A ty máš vrtulník?" "No, já jo, ale nerad ho pučuju." / "Krizový štáb zasedá nostop, mnohdy i déle." / Poučení: Nepij bez dovolení z cizí termosky. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (27)

  • Inspirací pro představitele majitele pohřebního ústavu byl Ivan Genov, taktéž majitel pohřebního ústavu, který se sám nazýval noblesním funebrákem. (Nugat)
  • Příběh veterána RAF (Alois Švehlík) je inspirován skutečnou postavou, a to válečným veteránem Janem Horalem (1923–2011), který si na besedách a v rozhovorech vymýšlel příběhy ze své minulosti v RAF, u které však nikdy nepůsobil. (jk78)
  • Most, který se ve filmu objevuje, ve skutečnosti vůbec neleží na trati mezi Kolešovicemi a Chřášťanami. Jedná se o Strachovický most a leží na trati 162 (vzdušnou čarou cca 15 km od Kolešovic). Také tunel, kterým vlak projíždí, se na trati Kolešovice–Chřášťany nenachází. (Krabroz)

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama