Reklama

Reklama

Tokyo Ghoul

(seriál)
  • Japonsko 東京喰種-トーキョーグール- (více)
Trailer 1
Japonsko, (2014–2015), 9 h 36 min (Minutáž: 24 min)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Obsahy(1)

V Tokiu se dějí zvláštní vraždy. Díky důkazům na místě činu policie dospěje k závěru, že za útoky stojí ghúlové. Kamarádi z vysoké školy Kaneki a Hide přijdou s myšlenkou, že ghúlové se mohou převlékat za lidi, a proto je ještě nikdy neviděli. Jenže netuší, že jejich teorie by se mohla stát skutečností, když je jeden z nich napaden. (mikki089)

(více)

Recenze uživatele Teelus k tomuto seriálu (2)

Season 1 (2014) (S01) 

Po shlédnutí všech 12. dílu mi to nedalo a musela jsem se vrátit a svůj původní komentář trochu aktualizovat, protože jakkoli mne seriál zpočátku úplně nadchl a přiměl zhltnout mangu neuvěřitelným tempem, po jistém vystřízlivění se pár kiksů najde. Předně ale obecně - animace je krásná, hudba je naprosto skvělá. Trochu pozlobí otravná a všudypřítomná cenzura - některé scény jsou hozené do negativu, nebo třeba roztrhané části těl do stínu (už aby byla Blu-ray verze). Rozhodně to není, a ani v tištěné podobě nebyla záležitost pro malé děti. Příběh není černobílý, jak by se zpočátku zmohlo zdát. Hlavní postavy jsou jak na straně ghoulů, kteří se snaží přes svou specifickou dietu zařadit do společnosti lidí a normálně žít, tak na straně jejich lovců, kteří se ghouly snaží všechny vyhubit pro dobro lidstva a samozřejmě i z různých osobních pohnutek. Protipólem k oběma stranám pak jsou jak ostatní ghoulské gangy, tak leckdy podivínští lovci. Jednotlivé postavy se v manze přijatelným tempem rozvíjejí, jsou poměrně různorodé, zajímavé a každý si tam asi nějakou tu oblíbenou najde, ať už na straně ghoulů nebo lidí, leč je nutno říci, že se tvůrci anime rozhodli nám za každou cenu vnutit jich v seriálu co nejvíc a ignorovat posloupnost jejich nástupu v předloze. Co tomuto anime hlavně podráží nohy je dnes poměrně častý problém - první série čítá pouhých 12 dílů, no a aby se v těch pár dílech toho událo dost na získání divactva, je tam příběh takovým způsobem zhuštěn a hromada scén vynechaných, že to místy působí opravdu hloupě, zejména pak jednání postav. Samo o sobě stojící anime by bylo skvělé, ve srovnání s předlohou se však člověk neubrání dojmu, že to mohlo být mnohem lepší, a to i s přihlédnutím k tomu, že ne vše (myšlenky, flashbacky, hromada dialogů) lze stejně dobře jako na papíře převést na obrazovku. Na celkové hodnocení mi tu chybí stupně, neboť je to stále anime nad ostatními vynikající svým provedením a mělo spoustu momentů, které mne potěšily. Možná budu odsouzena jako fangirl, ale zkrátka srovnám-li momenty, co mě naštvaly s chvílemi, kdy jsem se tetelila u monitoru, tak je to stále ve prospěch anime - úžasné souboje, hudba, dokonalý dabbing (zejména hlas Rize, Jasona, Suzuyi a Mada) a především emotivní náboj seriálu - v prvních dílech hrůzné zážitky Kanekiho a celková depresivní atmosféra, později vnitřní konflikty Touky a Nishikiho, celý 8. díl a to ani nemluvím o tom závěrečném. Zkrátka a dobře, nemohu než dát plný počet, protože jen 80% si to dle mého nezaslouží i přes všechny ty chyby. Na závěr však nikterak nepopírám, že mne patrně ovlivňuje znalost předlohy, neboť mi díky tomu seriál nepřipadal tak zmatený, jako lidem mangou nepolíbeným, a tudíž nemohu zcela objektivně hodnotit návaznost příběhu. ()

√A (2015) (S02) 

Tak po rozpačitě přijímané první sérii se do toho vložil sám velký senpai Ishida Sui, který se chopil scénáře a rozhodl se, vytvořit novou dějovou smyčku a snad napravit pošramocenou pověst anime, jež poněkud nešťastně adaptovalo jeho geniální předlohu. Bylo to těžké - jak vrátit postavám hloubku, kterou si budovali v manze několik kapitol a kterou se studio Pierot v první sérii nehodlalo zdržovat? Osobně bych nejradši viděla adaptaci co možná nejvěrnější, a domnívám se, že se to ještě dalo zvládnout a nemusel se tvořit příběh jiný. Co je pro mne rozhodně zklamáním je animace... ta šla oproti první sérii (která byla slasti plná) dost dolů a lítá jak na horské dráze. Místy jsou záběry pěkné, plynulé a pak najednou humus - odbyté obličeje, šetření na fps a otřesný pohyb postav, krásně je to vidět třeba na porovnání dílu 4. a 5. Už jen proto nižší hodnocení, protože leccos se dá odpustit, ale krásně animované souboje byli tím, co jsem si na tomhle anime nejvíc vychutnávala, protože nalijme si čistého vína, tu promyšlenost, poetičnost, drsnost a mysterióznost předlohy to nemá a ani asi nikdy mít nebude a vizuální stránka je to, v čem má anime větší šanci TG podojit. Po shlédnutí celého seriálu a s odstupem času musím za mne říct, že druhá série první nepřekoná. Ano, byla tam snaha o hloubku, ale byla tak prvoplánová a účelová, že mi dojem z anime spíš zhoršila. Překotnost se ze seriálu neztratila, ba naopak. Vypadla většina detailů, co dělá z TG tak úžasný příběh. V tomto směru se zpětně vzato domnívám, že byla lepší ta rezignace v jedničce, kdy si vybrali z námětu to, co bude v TV hezky vypadat, a napumpovali to akcí, než snaha dvojky tam dosadit materiál týkající se již představených postav, díky kterému působí anime mdle. A do toho ty kýčovité hudební emo vstupy. Škoda je to převeliká, TG aspiruje na nejhorší adaptaci všech dob. Stranou toho jde však o seriál v porovnání s ostatními lehce nadprůměrný, takže objektivně si to zas úplně nízké hodnocení dle mne nezaslouží. ()

Reklama

Reklama