Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Z tohohle snímku mi šel mráz po zádech. Několik málo lidí v čele s Adolfem Eichmannem rozhodli během pár hodin o osudech statisíců nevinných židů. Vynikající výkony Stanley Tucciho, Kennetha Branagha a Colina Firtha. Zkrátka velmi dobře zfilmovaná výpověď o řešení poslední židovské otázky. Navíc mám rád filmy odehrávající se na minimu prostoru a jsou založeny na skvělých dialozích..... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

V zasneženom sídle uprostred zimy 1942 sa stretáva skupina vysoko postavených nemeckých dôstojníkov a úradníkov, aby rozhodli o konečnom riešení židovskej otázky a nezmazateľne zapísali tento deň do histórie. 15 neľútostných mužov, ktorý rozhodli o osude miliónov Židov v podaní zostavy britských hereckých es. Komorná, ťaživá a naliehavá atmosféra, skvelý scenár a dialógy, v ktorých vypláva na povrch to najhoršie z týchto ľudí. Ani neviem, či sú je pre nich slovo ľudia to správne označenie. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dvanáct lidí, dvě hodiny, navždy pozměněný svět. Z toho nezávazného tlachání, kde největší půtky vznikají proto, že se odporuje některým dřívějším zákonům, mrazí. Branaghův usměvavý, věčně optimistický a přátelský Heydrich patří (minimálně) do top dvacítky největších filmových hajzlů všech dob. Ohrnovat nos nad tím, že se kamera víceméně nepohne od stolu, mi přijde u televizní rekonstrukce události takového charakteru dosti scestné. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, pokud si tenhle film pustí nějaký TOTÁLNÍ historický analfabet, neznající ani pojem "2. světová válka", tak bude asi děsně zklamán, jelikož celý film se jen kecá a kecá a kecá... Ale každý, kdo má alespoň nejzákladnější historické znalosti a ví alespoň přibližně, O ČEM se kecá, musí prostě tomuto filmu dát alespoň ony 4 hvězdičky. Prosté mono- a dia-logy nevypoví nic, pokud člověk nezná, co následovalo... Vynikající a neskutečně chladně snad až nad-árijský Kenneth Branagh. Stanley Tucci v životní roli Adolfa Eichmanna. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně v půlce válečného období se odehrála v zámku ve Wannsee. tato neméně důležitá porada o konečném řešením židovské otázky a fakt, že se dochoval jeden jediný záznam, ještě k tomu kopie originálu, kterou nalezli v soukromých lejstrech Martina Luthera značí, že porada to byla velice důležitá a znázorňující tehdejší rozpoložení Německa. Excelentní herecké výkony dodali autenticitu porady a tímto se také film stává jedinou konstrukcí zachycující okamžiky předních velitelů Německa samozřejmě v produkci renomovaného studia HBO, který se ten samý rok chytl se seriálem Bratrstvo neohrožených. Při sledování mi až mrazila nepříčetnost několika pohlavárů a sebemenší jistota výhry nad celým světem...možná toto nakonec způsobilo pád Třetí říše. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Stanley Tucci bol jediný americký herec v produkcii. Zaujímavé je, že nebol tvorcami požiadaný upraviť svoj prízvuk na britský, aby ladil s ostatnými. (Real Tom Hardy)
  • 63. minuta, zrovna se jedná se o vraždění v plynových autech. V tu chvíli je záběr na A. Eichmanna (Stanley Tucci), který si zrovna zapaluje cigaretu. V dalším záběru, kdy vidíme A. Eichmanna z profilu, tak si vkládá opět novou cigaretu do úst a zapaluje si ji znovu. (Jimmy15)
  • Dom, ktorý vidíme, keď generál Reinhard Heydrich (Sir Kenneth Branagh) letí lietadlom na konferenciu, je ten istý, v ktorom sa skutočná konferencia naozaj odohrala. Vnútorné priestory domu boli však pre tento film vyrobené. (Eeve)

Reklama

Reklama