Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Adolf Eichamann, možná poloviční Žid, pěkný bastard, ale v téhle sešlosti ten asi nejsympatičtější. Doktor Stuckart, autor zákona na ochranu německé krve, který chce Židy vybít, ale jen podle zákona. A především "náš" Reichsprotektor Reinhard Heydrich, asi ten nejbezohlednější ze všech, nadárijec. Film pro všechny, které štve ten moderní německý pohled, který i v nacistech hledá něco lidského a soucitného. Konference ve Wannsee se rozhodně nepodřizuje pitomé politické korektnosti. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokument-drama, který by měl být výukovým materiálem. Také díky hereckému obsazení upoutává pozornost, jak bylo o životě miliónového národa rozhodováno s chladnými hlavami, jako by si ti lidé domlouvali, jak povedou účetnictví. Autoři udrželi film v rovině civilního komorního vyprávění, kterému lze uvěřit, že právě tak nějak to muselo probíhat - tím je to děsivé. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Přestože jde o televizní film, dovedu si představit živější a vynalézavější zpracování, než jakého se mi dostalo. V žádném případě nebylo špatné, ale bylo hrozně formální. Frank Pierson se možná snažil o co nejvěrnější rekonstrukci, ale trochu filmařského umu by do toho také mohl vložit. Nemá smysl rozebírat obsah, protože bychom se (snad kromě pár zaslepených neonácků) jistě shodli, že tahle porada byla zrůdnost sama o sobě. Nicméně obsah je jedna věc, ale ten obal trošičku pokulhával. P.S.: byl jsem nevýslovně šťastný, když Heydrich požádal své kolegy, aby na čas přestali s tím hajlováním. Když byl totiž po prvních pěti minutách záběr asi na třicátou osobu se zdviženou pravicí a se jménem milovaného führera na rtech, modlil jsem se, ať film není moc dlouhý..:-) 3 a 1/2 * ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film, který se v akčnosti příliš nepřetrhne a většinou pouze sleduje v dlouhých, nepřerušovaných záběrech rokování několika mužů sedících kolem stolu. Nuda? Když se tato hrstka vyvolených baví o jednom z největších zvěrstev v dějinách lidstva a když tyto muže hrají herci jako Branagh, Firth a Tucci, tak ani náhodou. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Veselá sonda do života úřednické smetánky. Takhle nějak si představuji komplikované jednání na odboru dopravních přestupků magistrátu hlavního města Prahy o tom, zda jsem skutečně v Holešovičkách řídil já, nebo persona mě blízká, například Yetti. Ovšem dnes mají klucká korupčnický o trošku menší pravomoce i cíle, zaplať Prozřetelnost. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • V jednom dialógu postavy diskutujú o tom, ako velenie na východnom fronte prebral nejaký babrácky generál, ktorý nikdy nevelil žiadnej brigáde. Odkazujú tým na poľného maršala Friedricha Paulusa. (Real Tom Hardy)
  • Dom, ktorý vidíme, keď generál Reinhard Heydrich (Sir Kenneth Branagh) letí lietadlom na konferenciu, je ten istý, v ktorom sa skutočná konferencia naozaj odohrala. Vnútorné priestory domu boli však pre tento film vyrobené. (Eeve)
  • Jelikož se nezachoval detailní popis konference, musely být některé detaily (podáváné jídlo, rozsazení účastníků kolem stolu, oblečení jednotlivých postav) vymyšleny natáčecím týmem a nezakládají se tedy na žádném historickém podkladu. (StarsFan)

Reklama

Reklama