Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

H34D 

všechny recenze uživatele

Poklidné, akorát v závěru se bouřící, konverzační drama s magickou atmosférou a nemalou špetkou tajemna. Vyznění je však striktně civilní a lidské, film si klade za cíl pohladit na duši a to se mu opravdu daří, byť k tomu v některých místech používá předpokládaná klišé, anebo citelné hrsti cukru. Každopádně sledovat Spaceyho, kterak objevuje krásy Země (ovoce) a vypráví o svém vzdáleném domově je vskutku povznášející a příjemné. Soundtrack moc nemusím, ale kamera (hra se světélky) byla ruku v ruce s celým filmem, pěkná... "Now if you'll excuse me, I have a beam of light to catch." 8/10 ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Když dáme dohromady E.T. Mimozemšťana s Formanovými Kukačkami, vznikne z toho dokonalý kočkopes. Někteří ho nazývají SVĚT PODLE PROTA. Svět, který nemůže uspět ani jako kvalitní sci-fi ani jako humanistická balada. Jsou tu určitá pozitiva a podobnosti s Keseyem. Přístup Prota k pacientům psychiatrické léčebny je lidský. Především v tom, že na ně nehledí jako na nemocné, ale na úplně normální lidské bytosti. To je hlavní a asi jediný klad filmu, který ho staví nad průměr. Mysteriózní sci-fi rozměr, který má být hlavním tahákem nefunguje, jak má. Ani dialogy s Dr. Powellem (Jeff Bridges) nepřidávají mnoho na hodnotě. Kevin Spacey hraje skvěle, ale to samo o sobě film nezachrání. Film zůstává nevýrazným a poměrně povrchním. 55% ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci herci, citlivá réžia. Ale čo ten scenár? Veď K-PAX sa zhruba od polovice (prvá hypnóza) vyvíja úplne iným smerom, než aký si spočiatku vytýčil a jeho záver je vyústením námetu, ktorý vo filme nikdy nezačal! Nehovoriac o tom, že nádeje zo sľubného úvodu a celej prvej polovice sa tým pádom vytrácajú v čiernej diere medzi Merkurom a Plutom. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Herecké exhibice a atmosférická režie v příběhu, který si bohužel sám se sebou nedokáže poradit. Kvituji každý film, který nutí pasivního diváka přemýšlet a hraje se s jeho prohlubujícím se očekáváním, proto 4*, ale asi bych musel být na zcela jiné myšlenkové či intelektuální bázi, abych si zdejší pointu a celkový smysl dokázal uspokojivě vyložit - a opravdu si nejsem jistý, jestli se jedná o bázi výkonnější či naopak primitivnější... Ale každopádně, ten Kevin Spacey je herecký FENOMÉN. 80% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dvě neuvěřitelně odlišné poloviny. Zatímco ta první je bez nadsázky strhující, uvědomělá, plná hodnotných myšlenek, druhá je roztříštěná, se špatným scénáristickým úhybem a příliš rádoby psychologická - vypadá to, jako kdyby se přeplo na úplně jiný snímek. Příjemné filozofično tak střídá nevěrohodná psychologie, která ve výsledku tak akorát kazí celý dojem a působí to, jako kdyby tvůrci nevěděli kudy kam. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • V jedné ze scén nejmladší dcera ukazuje, že jí vypadl zub. V dalších scénách je však zub zpět. (Dalfor)
  • Před závěrečnými úpravami měla původní varianta filmu stopáž 150 minut. (Beckett51)
  • Okrem známej scény konzumácie banánu aj so šupkou zjedol menej nápadne Prot (Kevin Spacey) aj jahodu s listom. (Autogram)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama