Reklama

Reklama

Němá tajemství

  • angličtina Exhale (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Některé události vstupují do našich životů nezvány. A přesně taková potká i veterináře Martina (Marián Mitaš) a jeho ženu Eriku (Jana Plodková), jejichž životy obrátí naruby jediný okamžik. Okamžik, který odhalí škraloupy na zdánlivé rodinné idyle a vykreslí nejednoznačnou hranici mezi dobrými a sobeckými úmysly. Martinův úraz je navíc nejen vážný, ale i podezřelý, a tak se k rodinným trablům přidá ještě podezřívavost policie. Krimi vystavěné kolem vyšetřování případu postupně graduje do psychologického dramatu o vztazích, traumatech v nich a lžích. Jak to všechno bylo? Jak to skončí? A jaké šrámy to zanechá na rodině? (Donart Film)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (120)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Všechny ženský jsou šílený! A jak ty říkáš, já neznám žádnou, která by nelhala.“ Jenže která z těch tří žen lže? Anebo je to ještě trochu jinak? Mašín byl produktivní, když stihl loni poslat do distribuce hned 2 filmy, z toho Bratry rovnou na Oscary. Němá tajemství se mi ale líbila víc. Přišlo mi, že se tu mnohem lépe pracuje s divákem, jeho očekáváním a také dávkováním informací. Mašín stvořil poutavé psychologické drama šmrncnuté krimi vyšetřováním, u kterého má divák řadu otázek, baví ho sledovat, jak se postupně pomocí drobných indicií dozvídá, co se vlastně stalo, a tvůrci se ho snaží zviklat různými vodítky. Zároveň dá film pomocí zvuku divákovi místy pocítit, jaké to je, když nerozumí mluvenému slovu. Dílo působí vcelku uvěřitelně, malinko drhnou snad jen motivace postav, ale ve výsledku mě opravdu zarazila asi jen reakce policistů v závěru, jinak nemám s filmem větší problém. Za mě solidní 4*. „Já nesnáším tu bezmoc. Leze mi na nervy, že nevím, co chce. Nebo asi vím. Chce umřít. Nebejt. Někdy mám pocit, že už jsme mrtvý oba.“ ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Vysporiadanie sa so životom s náhle ťažko postihnutým človekom:  z pohľadu pacienta, jeho rodiny a okolia. Pomalé, ťaživé dráma okorenené v závere o jeden dejový zvrat a zabrdnutie do tématiky ktorej sa podnetnejšie venoval film a Al Pacinom ešte pred rokmi. Príliš sa v takýchto hĺbavých, psychologických a pomalých filmoch nevyžívam, ale herci (Mitaš, Steimasslová) sú vo svojich rolách pomerne presní a záver poskytuje priestor na diskusiu a dáva tomu niečo "navyše". Na jedno pozretie okej. 55-60% ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní téma eutanázie ukazuje odvahu tvůrců a alespoň je lehce zohledněno ve zdejším vysokém hodnocení, protože tragická návštěvnost jistě nepotěšila. Mašín s Nellis vytvořili silný, ale velmi komorní snímek, na který si každý divák musí udělat vlastní názor, protože nikdy neví, jestli to nebude muset řešit taky. Vyšetřování je však dost jalové a vyústění banální. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Tohle mi hodně moc sedlo. Výborný český film, který má špičkový scénář a herce, co hrají skvěle. Opravdu mě moc mrzí, že jsem tento film nepodpořil v kině, protože by si zasloužil, aby na něj přišlo mnohem více diváku, než na jiné "české klenoty", které minulý rok byly v kinech. Němá tajemství není odpočinkový film, ale jakmile se do něho zakoukáte, tak dostanete silný film, jenž mi hodně připomínal třeba Anatomii pádu, což je velká pochvala. Režisér Tomáš Mašín odvedl velmi dobrou práci, a znovu předvádí, že má řemeslo v ruce, a dokáže natočit moderně odvyprávěný příběh. Velkou oporu má Mašín ve scénáři od Alice Nellis, který je parádně napsaný, funkční a skvěle dávkuje zvraty, a ke všemu má uvěřitelně napsaný vývoj hlavních postav. Nellis a Mašin odvedli výbor práci při psaní charakterů postav, protože jsou to velmi komplexní postavy, se který mi se lze snadno ztotožnit. Jana Plodková předvedla moc krásný herecký výkon a já jsem jenom koukal. Marián Mitaš je skvělej a svou náročnou roli zvládl s přehledem. Milena Steinmasslová svůj part zvládla na jedničku a podala opravdu působivý herecký výkon. Magdaléna Borová je hodně šikovná herečka a její výkon se mi dost líbil. V menší rolí mi velkou radost udělali Révai, Chmela a Havelka, protože všichni hrají i na menším prostoru parádně. Osobně mi lehce nesedlo jen tempo filmu, protože je místy pomalejší, a kdyby film měl o deset minut méně, tak by byl mnohem údernější. Ale to je jen malá výtka. Němá tajemství jsou velmi dobrý a kvalitní český film, a pokud můžete, tak se na něj koukněte a nic si dopředu nezjišťujte. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Bude to dobrý... Musí!" Tak tento Mašinuv film je víc než dobrý. Je výborný protože tu funguje snad všechno. Námět a pointa jsou neotřelé a velmi současné (nechci spoilerovat ale ufff ..). Zpracování (propojení krimi vyšetřování a psychologického dramatu) je vskutku neotřelé. Do skoro poslední chvíle si říkáte, kdo ze tří žen na scéně je větší mrcha.. Herecky mě z nich tedy nejvíce seděla Jana Plodkova, protože byla nejvíc uvěřitelna. Ale s žádnou že zbylých hereček jsem neměl problém... Každopádně k tomu všemu je třeba připočíst úchvatnou hudba Karla Havlíčka ale  i pěknou kameru Skoro si tak ve finále kladu otázku proč na Oskara pouštíme druhý Mašínův letošní počin. Tento film mi zvláště svým tématem (nechci ani naznačovat) přijde, že by mohl mít potenciál oslovit i diváky mimo ČR, ale uvidíme co nabídnou Bratři... ()

Galerie (76)

Zajímavosti (4)

  • U výslechu lékař říká, že Martin (Marián Mitaš) bere již několik týdnů antixiolytika. Správně je ale slovo anxiolytika, tedy léky „proti úzkosti“. (mkali)
  • Marián Mitaš podstoupil poměrně drastickou proměnu a musel výrazně zhubnout a oholit si hlavu. (Donart Film)
  • Jana Plodková kvůli roli chodila na běžecké tréninky a učila se jezdit na koni. (Donart Film)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Ceny české filmové kritiky ovládla Přišla v noci

Ceny české filmové kritiky ovládla Přišla v noci

03.02.2024

Večer v sobotu 3. února 2024 proběhl v Divadle Archa v Praze 14. ročník slavnostního předávání Cen české filmové kritiky, které každoročně uděluje Sdružení české filmové kritiky výrazným a chváleným… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Reklama

Reklama