Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Originálním a velmi humorným způsobem se k nedávné historii bývalého Východního Německa vrátil režisér Wolfgang Becker. Příběh začíná v roce 1989, kdy nadšeně socialistická paní Kernerová upadne do kómatu, když uvidí v televizi svého syna, jak se účastní protistátní demonstrace. V kómatu přetrvá celých 8 měsíců a zaspí tak pád berlínské zdi, sjednocení Německa i konečné vítězství kapitalismu. Po jejím procitnutí je pak na jejím synovi Alexovi, aby dle doporučení lékařů zabránil šoku, který by ji mohl zabít. Alex začne v panelákovém bytě o výměře 79m2 rozehrávat velkolepou mystifikaci. Paní Kernerová připoutaná na domácí lůžko si tak dále užívá socialismu a tv zpráv s líbajícími se soudruhy (netuší, že si synáček zařídil své malé TV studio, kde se svými kamarády připravuje dobové zprávy).

Zavzpomínejme si na motocykly Simson, krepsilonové ponožky, vzorkované tapety, víkendové kempy, optimistické znělky televizních novin, starty Sputniků... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (447)

lappet 

všechny recenze uživatele

Tedy přesněji 3 a půl. Goodbye Lenin mi krapítek připomíná Eastie boys/Sluneční ulici. Máte-li rádi humor na téma zápolení východního Berlína se západním, doporučuju oba. ()

deep 

všechny recenze uživatele

někde jsem četl že se tenhle film dá srovnat s Pelíšky,po shlédnutí jsem si uvědomil,že tohle srovnání je strašná blbost.pokud hledáte komedii právě pelíškovskýho typu tak tohle není správná volba.není to špatný film,jen označení komedie mi nepřijde ideální. ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a hlavně originální německý film ( žánr komedie není až zas tak namístě, samozřejmě usměv na ustech občas vyčaruje, ale i přesto...) který ukazuje sílu lásky a obětování pro dobro nejbližší osoby. Hlavní hrdina ( za pomocí kamarádů, přítelkyně, sestry a dalších) se opravdu snaží nové kapitalistické Německo vrátit o 8 měsíců zpět a daří se mu to na jedničku. Zasloužil by si snad i státní vyznamenání :). Přesto malinko k dokonalosti chybělo... ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Goodbye Lenin je především nesmírně dojemný film. Dojemná je Alexandrova snaha vybudovat kolem matky malý soukromý ostrov socialismu, dojemné jsou retro zpravodajské záběry, dojemná je samozřejmě zápletka kolem rodinné krize před pádem NDR, dojemný je někdejší kosmonaut v taxíku... a přiznejme si, malinko dojemná je i snaha "západoněmeckého" režiséra vyjít takhle okatě vstříc někdejšímu Východu. Vůbec mi nevadí, že si Becker rok 1989 idealizuje (schválně, najděte ve filmu zápornou postavu). Pokud totiž na jeho hru přistoupíte, možná si vzpomenete, že i v ČSSR se vlastně tou dobou daly prožít nádherně krásné i ukrutně smutné okamžiky, které s politikou měly - a přitom zároveň neměly co dělat. Otázkou je, jestli o tom někdo z nás dokáže někdy natočit tak citlivý a pěkný film. 90 %. ()

Adámo 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si nezaslouží titulek "komedie", on totiž není... Takže ti, co čekali výbuchy smíchu a komediální pasáže na předem provařených místech, ti se nedočkali a ohodnotili jako 2*. To ale neznamená, že jsem se u filmu nezasmál, pár povedených scén a hlášek... Ja Houston, wir haben einen Problem... =DDDD Zbytek filmu je hlavně o lásce, vztazích v rodině (hlavně ale k matce) a to už je jen a jen drama, zasazené do doby před 19 lety... Ale moc příjemné, hudební doprovod vše jen podtrhuje a... tohle že bylo natočeno v Německu? Film, který potěší, stejně tak milí herci... p.s. Vadily mi ty dvě hlavní televizní reportáže o změně - to chtělo jiný nápad, kvůli tomu ale film neodsoudím.... | 02/2009 ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

I přes neoriginálost základní dějové linie musím uznat, že na rozdíl od několik srovnávaného Hibernáta, se tento snímek nesnaží být cáklou komedií, těžící jen z absurdních situací dvou rozdílných dobových prostředí. Spíš se jedná o sondu do života obyčejných lidí v obou prostředích. To filmu dodává trochu puncu dokumentárnosti (např. scéna s trabantem), ale i absurdnosti (umělé zprávy, kde si Západ uvědomil chybu). Šlo o film o milosrdné lži (či spíše mystifikaci) ne ze zlého úmyslu, ale z pudu ochránce. Důkaz, že pro své blízké jsou lidé schopní mnohé obětovat. ()

B.Jay 

všechny recenze uživatele

Tento film není ničím jiným, než filmem o lásce. O lásce syna k matce. Filmem, který nám ukazuje, co všechno jsme schopni udělat pro člověka, kterého milujeme. Žádný jiný hlubší odkaz nehledejte. Nenaleznete jej, protože nic hlubšího než láska není. ()

Caliboss 

všechny recenze uživatele

tenhle film jsem viděl pouze v němčině, proto možná dávám o * míň než si zaslouží, ale i tak jsem se bavil, prestože jsem všemu nerozuměl ()

Le artist nova 

všechny recenze uživatele

Vskutku reálné, měl jsem pocit, jako sám bych prožíval dobu, kterou jsem nezažil, na moment v zemi, kterou jsem nepoznal. Cítit nostalgii časů, které znám pouze z vyprávění "starých dědů", tvořilo kouzelné duo se stejnojmenným počinem Yanna Tiersena. Abych to shrnul... Nebyl to nejlepší film, nejlepší kamera, námět, střih, hudba a přesto nemám co vytknout. ()

GordonCZ 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem čekal trochu něco lepšího, ale ani tak nelze říct, že by tento film byl vyloženě špatný. Jen prostě ten skvělý námět není dotažený do konce. Holt není každý den posvícení, že? ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý nápad s konfrontací Východu a Západu ve městě, kde byly tyto rozdíly největší. V Berlíně. Komické prvky zanedbány, ale o to víc je rozvedena snaha zachránit matku od Západního imperialismu a buržoazie. Rozvláčný a trochu nudný děj zachraňuje až poslední čtvrthodina, která za to čekání nakonec stála. Budiž nám tento film jako důkaz toho, že komunismus, jako alibisticky zabarvené zlo, do naší krásné zemičky nepatří. ()

borohub 

všechny recenze uživatele

Filmy tohoto typu vyloženě nevyhledávám, každopádně tenhle byl dost dobrý. Obsazení bylo taky super a myslím že D. Brúhl, kterého si spíše pamatuji jako německého hrdinu ve filmu Hanebný parchanti(popř. jako Nikiho Laudu v Rivalech) byl výborný a do této role se vyloženě hodil. Nevím co bych tomu vytknul, ale prostě na 5 hvězd to nemá.. ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Milý film,super nápad.Milá atmosféra i pěkně vystižená atmosféra na té smutnější straně berlínské zdi!Opravdu se mi tento film velmi líbí!!!Jeden z mála německých filmů,podotýkám. ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Libilo, pobavilo = co vic od filmu na pondelni vecer chtit? Navic zu jsem to videla asi po desate. Brühl sympatak a Katrin Saß to ma u me taky dobre. Prijemne Retro. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Ono je úplne fuk, či to je, alebo nie je komédia (nie je), hlavné však je, že to vytvorilo hlboký emočný zážitok a tým aj veľkú spokojnosť. Silný a dojímavý príbeh o detinskej láske k ťažko chorej matke, pre ktorej záchranu života treba urobiť čokoľvek. I zmenu domácnosti a televízneho sveta v (ne)dávno minulý socialistický ,,Matrix" spätú s menším, zato dobrosrdečným klamstvom. Klavírna hudba dodáva filmu tú správnu dramatickú melanchóliu, sopliak Brúhl to tu skvelo tiahne. Pointa celého filmu nespočíva v ostrom kritizovaní starého režimu a výhodnom chválospeve počiatkov toho dnešného, ale sociálny kontext poukazujúci na to, že pre naše najbližšie mamy treba spraviť maximum pre ich bezpečný komfort a za žiadnych okolností si ich nemôžeme prestať vážiť. U mňa 4*... A nech mi nikto nehovorí, že Nemci nevedia točiť filmy! ()

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama