Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (233)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ať si o doslovné aplikaci přírodovědeckých metod na společenskovědné obory a ignorování emocionálních vazeb (mluvit takhle o lásce je docela děs, že?;)) myslím cokoliv, jedno doktoru Kinseymu nemůžu upřít - že odvedl setsakra velký a ještě daleko záslužnější kus práce. Dnes už sice (alespoň v mém okolí) nikdo nevěří, že orální sex by mohl způsobit zemětřesení (i když, pokud se to opravdu umí, jsem ochoten o tom diskutovat;)), ale naše doba má zase své ujeté tmářské postuláty. Můj extra oblíbený je ten, že homosexuálové ohrožují tradiční rodinu. Jako by v ní někdy žili:P BTW v roce 1997 při rozsáhlém průzkumu veřejného mínění ve Francii zaškrtla u homosexuality čtvrtina dotázaných možnost "homosexualita je nemoc, která by se měla léčit". Zrovna od pronároda zženštilých prokletých básníků a kolaborantských alkoholiků bych to nečekal;) Ale dost řečí, zpět k filmu - Kinsey je životopisným dramatem se vším všudy. Přistoupil jsem na Condonovo pojetí, a tak svoje výhrady k možná trochu zbytečně natáhnuté stopáži přecházím mávnutím ruky. "Vzestupy a pády" velkého společenského štváče a svým způsobem i pěkného úchyla (teď myslím tu posedlost žlabatkami;)) jsou díky Liamu Neesonovi silné tak jak mají být, a taktéž Laura Linney je - nemůžu si to odpustit - s těma svýma tmavýma očima naprosto úžasná. Mimochodem, byly tak strašně tmavě hnědé nebo prostě černé?:) I na ostatních hercích je vidět, s jakou chutí si střihli tu svoji roli, ať větší nebo menší. I díky tomu je film jako takový velmi povedený a může diváka obohatit hned v několika rovinách. Jednou z nich je například i informace o tom, v čem všem může americký senátor taky vidět zákeřnou komunistickou diverzi:)) Dalo by se toho napsat a říci daleko více, ale já končím a dávám naprosto zasloužených 80%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Od režiséra, který tak výtečně zvládl vytvořit komorní atmosféru v Bozích a monstrech, bych čekal daleko víc. Úvod, kde sledujeme Kinseyho pohnutky a zkoumáme psychologii postav, je skvělý a v Neesonových výzkumech jsem si doslova užíval. S přibývajícím časem se však síla ze začátku otupí a film z náznaků zabředne do přehlídky úchylek a místy i nechutností. Velká škoda. ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

75% ze Amerika je plna prudernich pambickaru vime vsichni uz davno. Ze za slovo sex se tam zaviralo do vezeni v dobe kdy tady Kristian klatil jednu holku za druhou je taky jasny. Scenar Kinseyho je chytry a citlive napsany, jen mozna mohl jit emocionalne vic do hloubky a vytriskat z postavy hlavniho hrdiny vic kontroverze. takhle zustava jen perfektni jednohubka, ktera rychle vysumi, a v pameti zustanou je vzpominky na pomalu uz mozna samozrejme perfektni vykony Neesona a Linney (vsimete si, jak Liam starne nejen makeupem a vlasy, ale i gesty a drzenim tela) a samozrejme na zlabatky, bezim nastudovat, co jsou vlastne zac, zaujalo me to pri zhlednuti vic nez ten vsudypritomny sex;) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Sice to viditelně není tak dokonalé jako předešlý Condonův film Bohové a monstra, ale je to velice zajímavý portrét vědce, který ve své době zašel tak daleko, že některé jeho činy šokují ještě dnes. Skoro mě překvapuje, že se v zemi, kde se téměř všichni tváří, že by bylo lepší, kdyby se o sexu vědělo tak málo jako před těmi padesáti lety, vůbec našlo studio ochotné natočit o Kinseym film. Ten vyloženě zdobí famózní herecké výkony Laury Linney a Liama Neesona. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako zkušený gigolo mám nejen jistou povědomost o tom, že děti nenosí čáp a že při orálu k otěhotnění nedochází, ale ovládám i obě dosud objevené sexuální pozice. Zejména v poloze "na lenocha" patřím ke světové elitě. Pan Kinsey však žil v době, kdy sex sloužil pouze k plodění dětí, nemanželský sexuální chtíč byl považován za nemoc a časopis Maxim nevycházel ani v samizdatu. To byly tak skvělé podmínky pro výzkum, že panu Kinseymu rozhodně závidím to, že on byl tím vyvoleným, který to začal zkoumat. Kinseyho vědecká práce byla zkrátka zajímavá, ale určitě si zasloužila méně uměleckého střídání černobíla s barvou a o něco vyšší žhavost. V této podobě byl film zábavný asi jako dvouhodinová přednáška o žlabatkách a to je poněkud škoda. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Lauru Linney za její výkon nominovali na Oscara v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Snímek získal tři nominace na Zlatý globus, mimo jiného také za Nejlepší film – Drama. (imro)
  • Byl to právě Kinsey, který stanovil, že v lidské populaci je 4% homosexuálů. (Kulmon)
  • Snímek je inspirovaný knihou Jonathana Gathorna-Hardyho „Sex the Measure of All Things: A Life of Alfred C. Kinsey“. Zoolog a sexuolog Alfred C. Kinsey (1894-1956) rozvířil hladinu veřejného mínění zejména svými výzkumy, jejichž závěry publikoval v knihách s výmluvnými názvy „Sexual Behavior in the Human Male“ (1948) a „Sexual Behavoir in the Human Female“ (1953). Až do své smrti se věnoval výzkumu sexuálního života vězňů a Evropanů. (imro)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama