Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (114)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Filmu se vůbec nepodařilo odpovídajícím způsobem vykreslit svět relativně blízké budoucnosti. Jasně, tady je důležitá myšlenka, ale pokud se ztrácí ve scénáristickém chaosu, je třeba jí alespoň částečně něčím nahradit. A to se tady nestalo. Mínusem je i obsazení Jordana do hlavní role. Ten možná zvládne Creeda juniora, ale to je jeho strop. Příliš to nejde ani Shannonovi, kterého to evidentně nebavilo a tak jediný, na koho se dá trochu koukat, je Boutellka, ačkoliv to je dáno i tím, že pro ní mám slabost. Celkově sterilní a zbytečné. 25% ()

venison 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době mne produkce HBO celkem zklamala.. "451 stupňů Fahrenheita" jako nízkorozpočtové béčko ostudu neudělá, ale jinak nic nového shlédnutí nepřinese.. Dobrá sci-finka na televizní obrazovky.. Napínavé to bylo natolik, že jsem posledních 20 minut prospala a ani nemám chuť si pustit závěr znovu.. Postavy jsou nevýrazné, nudné a jednoduché.. Řemeslně dobře natočeno, ale všeobecně hodně ploché dílko určené po shlédnutí k zapomnění.. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Úvod filmu je zmatečný, já jsem vůbec nevěděl, do jakého světa jsem se to dostal a musel jsem si film stopnout a něco si o tom přečíst, abych byl vůbec v obraze. Následně už mi to dávalo celkem smysl a mohl jsem si tak ten příběh užívat. Je to takové průměrné sci-fi, možná trochu zvláštní svým příběhem. Film diváka zabaví, není to špatné, ale podruhé si to už určitě nepustím. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Na HBO a vůbec na televizní poměry velice slabá filmová adaptace velice zajímavé knihy, která má kvalitní herce co umí hrát, ale tak špatnou režii, která nedovolí z herců vytřískat maximum emocí. Svět je navíc tak plochý, že mě nudil až k uzoufání. A hasiči mi přišli jako plytké figurky bez nějaké zajímavější filozofie, která by opodstatňovala jejich konání a důvod, proč místo hasičů nedělají například popeláře. 45% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Téma sociální spravedlnosti podle dystopické novely amerického spisovatele Raye Bradburyho z roku 1953. Román byl jedním z jeho pěti nejslavnějších děl a byl ověnčený žánrovou cenou Hugo. Názvem odkazoval na teplotu, při které se papír vznítí a hoří. Kniha reagovala na masivní rozšíření televize v amerických domácnostech a s tím spojený nárůst konzumerismu, na studenou válku, na soudobou politickou éru mccarthismu, projevy totalitarismu, na obřadné pálení knih, které byly ve třicátých letech v Německu označeny jako nepřátelské vůči nacistické ideologii. V roce 1966 román poprvé zfilmoval klasik francouzské nové vlny režisér François Truffaut. Tuto druhou, televizní adaptaci (HBO) provedl Američan íránského původu Ramin Bahrani. Je to "update", částečně i upgrade Bradburyho prozíravého příběhu. Ne však moc povedený. Zde již existují i knihy elektronické a děj se na rozdíl od předchozí adaptace odehrává v úplné tmě. Postavu hasiče zde ztvárnil černošský herec Michael B. Jordan, v původnímu filmu to byl "árijsky" modrooký blonďák Oskar Werner. Tato nová verze byla vytvořena pro generaci diváků odkojených sérií Hunger Games. Potenciál filmu o společnosti v níž jsou zakázány knihy není moc využit. Také další motivy nepůsobí moc rozvinutě (například důvody vzniku "druhé občanské války" a co se stalo po ní, jsou jen mlhavě naznačeny. Dialogy jsou doslovné a motivace postav působí nepřesvědčivě. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Mezi dalšími hořícími knihami lze vidět i knihu „Harry Potter a Kámen mudrců“ od J. K. Rowling. (Zefill)
  • Natáčelo se ve městě Hamilton (Ontario, Kanada). (BMW12)
  • Mezi hořícími knihami v prvních dvou trailerech jsou vidět knihy „Zločin a trest“ od Fjodora Michajloviče Dostojevskiho, „Lolita“ od Vladimira Nabokova, „Kdo chytá v žitě“ od J. D. Sallingera, „Things Fall Apart“ od Chinua Achebe a „Brown Skin, White Masks“ od Hamida Dabashiho. (hansel97)

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama