Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (114)

cariada 

všechny recenze uživatele

Svět , který je až moc temný a novodobá inkvizice likviduje všechny knihy, či minulost a nemilosrdně to pálí. Není minulost lidi nemají důvod válčit, jenže nic není tak jednoduché jak se zdá, že vše spálit nestačí. A lidi si vždy najdou cestu jak si vědomosti uchovat. Hodně zvláštní sci-fi, které není pro každého. Vykreslení futuristické vize světa, je hodně ošklivé a ponuré, chápu že díky ohni se většina filmu odehrává v noci,ale všeho moc škodí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Povrchní a zbytečná adaptace možná tak dobrá právě pro ty čtenáře pouhých nadpisů a smajlíků. To, co film kritizuje, sám předvádí. Zbytečně se to celé soustředí na akční a vnější stránku a zcela, ale naprosto zcela ignoruje psychologickou a duševní rovinu. Což ve filmu zrovna o pálení knih je podle mne velmi, ale velmi tristní. Navíc to nemá ani atmosféru, ani uspokojivou podstatu místa a děje. ------ Průběžné poznámky: Fakt to režíruje Íránec? dokáže ten porozumět duchu předlohy, když jde o západní díla? Proč musí být multikulturně z Montaga černoch? Proč se pálí notebooky, harddisky a tablety, když to není tou knižní podstatou? Celé je to zatím spíše na obrazový efekt, než vnitřní poselství včetně toho vyřvávání na ulici - kde ho sice točí na kameru a přenáší se to na mrakodrapy, ale sleduje to pět a půl lidí. Působí to až nepříjemně komorně oproti tomu, jak se to snaží být bombastické. V podobě šéfa hasičů vykradený začátek 1984, ale no tak. Tvl, s tou babou jako atentátníkem s knihami kolem pasu, to musela vymyslet hlava. :-( Uniformy vykradené z Equilibria. ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

(4.5/10). Rozhodně nejde o něco revolučního a takto známý román by si určitě zasloužil lepší zpracování, ale mi ten film ve výsledku nevypálil díru do hlavy z důvodu, že by byl tak špatný.. Rozhodně není dobrý, ale není ani hrozný.. Zachraňují to většinou herci, protože pojetí celého toho tématu je dost nešťastné a pitomé.. Osobně jsem knihu nečetl, takže pokud bych ji předtím četl, tak bych šel s hodnocením velmi pravděpodobně níž.. Zatím zůstávám na průměru. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Bradburyho předlohu jsem (ještě) nečetl, ale tohle nebylo až tak špatné, jak jsem očekával. Jasně, kdovíjak dobrá adaptace to nebude. I pro neznalce je to takové nedomrlé, jako kdyby scénáři něco chybělo. Možná určitější pointa. Tahle adaptace vlastně docela působí jako další epizoda ze seriálu Black Mirror, který různá dystopická témata ztvárňuje velmi obdobně - tedy tak, že se logika poddává myšlence. Ten je ale taky absurdnější a uvědoměle nerealistický, což v tomto případě asi tak úplně chtěné a uvědomělé nebylo. Tady to bylo prostě spíše jen nedotažené. Pořád ale velmi koukatelné béčko, byť s mizerným scénářem. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Proč já jsem si jako součást prezentace ke knize musela vybrat zrovna tuhle verzi... Nechtěla jsem věřit zdejším zklamaným reakcím, ale je to bohužel pravda, tenhle film za moc nestojí ani jako adaptace ani jako sci-fi sama o sobě. Kdybych to promítání nemusela hlídat, zaručeně bych u toho usnula. 4/10 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Mezi dalšími hořícími knihami lze vidět i knihu „Harry Potter a Kámen mudrců“ od J. K. Rowling. (Zefill)
  • Natáčelo se ve městě Hamilton (Ontario, Kanada). (BMW12)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 2018 na filmovém festivalu v Cannes. (BMW12)

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama