Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (114)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Bradburyho předlohu jsem (ještě) nečetl, ale tohle nebylo až tak špatné, jak jsem očekával. Jasně, kdovíjak dobrá adaptace to nebude. I pro neznalce je to takové nedomrlé, jako kdyby scénáři něco chybělo. Možná určitější pointa. Tahle adaptace vlastně docela působí jako další epizoda ze seriálu Black Mirror, který různá dystopická témata ztvárňuje velmi obdobně - tedy tak, že se logika poddává myšlence. Ten je ale taky absurdnější a uvědoměle nerealistický, což v tomto případě asi tak úplně chtěné a uvědomělé nebylo. Tady to bylo prostě spíše jen nedotažené. Pořád ale velmi koukatelné béčko, byť s mizerným scénářem. ()

krauset 

všechny recenze uživatele

Michael B. Jordan, ač jinde charismatický, zde působí nepatřičně. Jeho přerod není úplně věrohodný, protože zde chybí jeho pochybnosti ještě před dějovým spouštěčem. Spíš než obsah zakázaných knih vám hlavu zaměstná otázka: čím to, že je tato adaptace tak neuspokojivá. Je to ironie, že scénář filmu, v němž téměř zaniklo tištěné slovo, tolik šustí papírem. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Úvod filmu je zmatečný, já jsem vůbec nevěděl, do jakého světa jsem se to dostal a musel jsem si film stopnout a něco si o tom přečíst, abych byl vůbec v obraze. Následně už mi to dávalo celkem smysl a mohl jsem si tak ten příběh užívat. Je to takové průměrné sci-fi, možná trochu zvláštní svým příběhem. Film diváka zabaví, není to špatné, ale podruhé si to už určitě nepustím. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

HBO a jejich velkolepý a zároveň tajemný trailer vzbuzovaly velké naděje a já si říkal, že na tenhle seriál koukat nebudu. Po tom, co jsem zjistil, že půjde pouze o film jsem si řekl, že tomu šanci dám, ačkoliv pro mě duo Michael Shannon a Michael B. Jordan nevzbuzují žádné speciální sympatie, až donedávna to bylo u obou právě naopak. O to víc mě doslova šokovaly zničující reakce z festivalu v Cannes a bylo zjevně jasné, že tady pšenka nepokvete a dost by mě zajímalo, kde se stala chyba. Já to rozhodně tak černě nevidím, spíše než se zpracováním filmu jsem měl problém s příběhem, který mi přišel vyloženě hloupý, ačkoliv je to prostá agitka, během níž hlavní hrdina zjistí tu skutečnou pravdu, tak mi prostě přijde připitomnělé, aby hasiči začali pálit knihy a pořádně to ani nikdo nevysvětlil, proč se tak děje (krom toho výmývání mozkem nějakým ministerstvem). Je mi úplně jasné, že knižní předloha je patřičně geniální a v níž to perfektně dává smysl, ale to je pro mě zkrátka málo. Asi bych spíše sáhnl po pádesátiletém stejnojmenném snímku, jelikož úplně nevěřím, jak by se příběh mohl zásadně lišit. Místo toho budu mít v mysli jenom tenhle lehce nadpůrměrný film, který krásně vypadá, krásně zní a má v obsazení známé herce. Před premiérou by film hodně připomínal obří propadák Equilibrium s panem Balem v hlavní roli a teď dokonce vidím, že je to tu v podobných snímcích. Takže pointa je jasná, pokud jste četli knihu, filmu se zásadně vyhněte, ačkoliv si tedy myslím, že 40% je zásadně podstřelených. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dva roky jsem se těšil na novou verzi. Právě proto, že jsem četl knihu a viděl původní film, nešlo nebýt natěšený na to, jak si tvůrci poradí s remakem (to jsem netušil, že i s přenesením děje do současnosti). Protože ruku na srdce, s nástupem internetu Bradburyho zásadní dílo totálně ztratilo na aktuálnosti. A ve filmu je to bohužel od začátku vidět. Řeší se tu, že jsou zakázané a prakticky neexistují věci jako papír, tužka (což je ale z praktického hlediska vyloučené) a místo internetu je tu "Devítka", nová verze interaktivního internetu s vlastní formou el. inteligence napojené online (rozuměj, máš webku u sebe doma pořád online a kromě jiného tě tak špehuje). Atmosféra není propadák, ale dalo se zabrat víc, naprosto neúčinná je snaha tvůrců obhájit, proč v dnešní době (odhaduju, že film se odehrává v budoucnosti, jsou tu odkazy na druhou občanskou válku - umřelo 8 mil. lidí) může fungovat podobné omezování. Shannon je perfektní, Jordan promine, ale jeho postavu mohl zahrát jakýkoliv mladý černoušek. Soufia málo sexy. Celkově hodnotím střízlivě, atmosféra filmu 1966 ani zdaleka nedosažena, v tomhle HBO projektu se mi líbila jedině ta scéna s pálením. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 2018 na filmovém festivalu v Cannes. (BMW12)
  • Natáčelo se ve městě Hamilton (Ontario, Kanada). (BMW12)
  • Mezi dalšími hořícími knihami lze vidět i knihu „Harry Potter a Kámen mudrců“ od J. K. Rowling. (Zefill)

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama