Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

kajas 

všechny recenze uživatele

Bezesporu zajímavý dokument ukazující tvrdou a krutou realitu. Lidská rasa je zkrátka taková a já nevěřím, že tomu bude někdy jinak. Každý trochu citlivější člověk při sledování tohoto filmu jistě odvrátí oči hrůzou, znechucením (mě dostali delfíni). Nejsem vegetarián, maso jím celý život a nehodlám s tím přestat, takže tvůrce asi zklamu. To vyprávění ve stylu "kdo jí maso, je zrůda" mi docela vadilo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Těch pět hvězd je za téma. Miluji zvířata a tenhle dokument jsem dal jen s největšími obtížemi. Film nenabízí řešení, jen dokumentuje. Teď nebudu mluvit o vyloženě cíleném mučení zvířat pro zábavu. To je záležitost chorých jedinců a ti by se měli léčit a měli by být izolováni. -- Ano zvířata většina z nás potřebuje k životu. Potřebujeme z nich maso, kožešiny a další... Veškeré zacházení s nimi by však mělo být lidské ať už se jedná o jejich chovy, transporty či přímo jatka. Jakmile se ze zvířete udělá surovina, pohlíží se tak na něj a chováme-li se tak k nim je to v háji. Občas si říkám, že už jsme se tak trochu vymkli kontrole a naše pasování se na pána tvorstva skončí nějakým hodně velkým průserem. --- Sem tam se ze zpráv dozvíme jak tam a tam v drůbežárně kopali do slepic při nakládání, jak tam a tam převáželi ovce na kamionu 4 dni ve vedru bez vody, jak v Číně zabíjejí psy pro kožedělný průmysl.... Tenhle dokument je hodina a půl obžaloby lidské společnosti a je plný pouze takovýchto záznamů ze skrytých kamer apod.. Slabším povahám zásadně nedoporučuji se na to dívat. Budete plakat a budete se stydět. * * * * ()

Reklama

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

"Nechutnost" - toto podstatné jméno asi nejlépe charakterizuje to, co dokument popisuje. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se lidé po zhlédnutí tohoto snímku staly vegetariány či vegany, protože to, co je divákům předkládáno, si vyžaduje velmi silné žaludky. Nedivila bych se, kdyby někteří dokument vypnuli po prvních minutách, občas jsem od toho také neměla daleko. Každý záběr, který je divákovi servírován, je naprosto otřesný, odstrašující a nepochopitelný. Dokument na mě působil jako encyklopedie toho, co nejhoršího se dá v rámci chování na zvířatech nejen skrytou kamerou natočit. Protože některé činy se nedějí skrytě, jsou všeobecně známy a pouze tiše akceptovány. Osobně si kladu otázku, zda mám zapotřebí sledovat 95 minut takto nechutné záběry a dospěla jsem k názoru, že ano. Dokument byl za tímto účelem natočen, jeho cílem je ukázat, jak se lidé dokáží nelidsky chovat, ale chovají se tak mimo jiné proto, že spotřeba a především poptávka po mase či kožešinách neustále vzrůstá. Dokument je nepochybně jednostranný, zachycuje pouze to nejhorší, co se za poslední dobu lidem podařilo natočit. Jedno je ale jisté, zmíněné chování není výjimka, v některých případech se opravdu jedná o zajeté postupy, což je ještě více zarážející. Earthling si bere na mušku velice silné téma, po druhé bych asi nebyla schopna jej opět zhlédnout, jednou opravdu stačilo. Jediným pozitivem snímku pro mě představoval komentář Joaquina Phoenixe, jehož hlas byl velice příjemný. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Earthlings má silu akú má, pretože do ničoho nenúti, nepoučuje, iba nastavuje tvrdé, hnusné zrkadlo speciesistickej spoločnosti, ktoré každého človeka s aspoň minimom súcitu donúti zamyslieť sa, či niesme všetci koniec koncov iba pozemšťanmi a stáva sa tým - minimálne pre mňa určite - najvýznamnejším dokumentom posledných 20tich rokov. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Tak na začátek - jsem masožravec (resp. všežravec, ale maso mi jede nejvíc) a neplánuju to měnit. Tohle je film vytvořený s účelem působit na citovou stránku člověka, jsou použity nejhorší existující záběry a prezentovány nejhorší existující metody. Přece si inteligentní člověk nemůže myslet, že by to takhle fungovalo všude. Za tuhle snahu vydírat strhávám jednu hvězdičku, nemám ráda, když na mě někdo tlačí. Ty záběry na mě působily taky, ale ve všech průmyslech by se dalo najít něco kompromitujícího… Tyhle záběry jsou z jatek za oceánem, tady by se něco takového praktikovat nedalo, nebyl by prostor, nebylo by soukromí, okamžitě by se to ohromně rozmazalo v médiích a ty cvoky, co ty zvířata takhle trápí, by pozavírali. Ovšem to, co tenhle film ukazuje bez zkreslení, je, že někde to takhle funguje, že ta zvířata těm lidem nestojí už ani za humánní kulku do hlavy a radši je hodiny trápí. A s tím by se mělo rozhodně něco udělat!!! ()

Zajímavosti (3)

  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)
  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno