Francis LawrenceKamera:
Philippe RousselotHrají:
Keanu Reeves, Rachel Weisz, Shia LaBeouf, Tilda Swinton, Pruitt Taylor Vince, Djimon Hounsou, Gavin Rossdale, Peter Stormare, Max Baker, Francis Guinan (více)VOD (2)
John Constantine od malička vidí svět takový, jaký opravdu je. Má schopnost rozeznat anděly a démony skryté pod lidským vzezřením. Tím, že se dříve snažil spáchat sebevraždu a nežil zrovna životem světce, si přímo koupil vstupenku do pekla. Když jeho plíce začnou vypovídat službu kvůli neustálému kouření cigaret, dozví se od lékařů, že zemře mlád a bude to brzy. Dá se dohromady s nedůvěřivou policistkou Angelou Dodsonovou, aby společně vyřešili záhadnou sebevraždu jejího dvojčete. Pátrání je přivede do světa andělů a démonů, který existuje těsně pod povrchem Los Angeles. Stanou se zajatci sledu katastrofických událostí z jiného světa a pokusí se najít vlastní klid za jakoukoli cenu. (Nova Cinema)
Recenze (1 274)
Občas se film podle komiksu podaří, občas ne, občas se podaří víc než by kdy byl člověk vůbec čekal. Takovýmto případem je pro mě Constantin, a ten především. Do doby, než jsem se podíval na tento film, jsem měl dojem, že komiksové postavy, ať už nadpřirozené nebo kreslené nikdy nebudou nikterak úchvatné na samotném filmovém plátně, ale v tomhle je i něco jiného. Nejenom, že komiks už je dost temný sám o sobě, tenhle film si na nic proto nehraje a snaží se o co nejsyrovější zachycení hereckého výkonu Keenu Reevese, který se luxusním způsobem odtrhl od dost možná celoživotní role ve světě Matrixu a dokázal, že má i na ne na víc, ale na další herecké výkony, které nebudou takové jako by plno lidí čekalo, ale dokážou zlidovět a zkultovnět, stejně jako v tomto případě. Příběh je výborný, zpracování úchvatné. Není co by se dalo filmu takovéhoto formátu vytknout. Vyždímal z komiksu to, co vyždímat šlo včetně prachů za tržby a splnil své povinnosti na jedničku. Jsem zvědavý s čím se vyklube druhý díl. --- Johne, jak jsi moh tohle udělat, když jsi věděl, že mi to auto nepatří? - Řekl jsem ti, že máš odjet. - To máš pravdu, Johne, tos mi řek. Ale kdybys mi taky řek, že z okna vyhodíš tunový zrcadlo s nasraným démonem, vodjel bych s tím trochu dál. ()
Inu, z Constantina může být leccos, ale jen sotva druhý Matrix. Ačkoli, vizuální stylizace i motiv alternativních světů, které se prolínají, by se zdály dobrým základem. Jenže Lawrencův film nemá ani zdaleka obrazivou sílu opusu bratří Wachowských a i nosná idea je sdělována až příliš zajíkavě, přerývaně, jakoby se snažila kamuflovat svojí jednoduchost. Ano, všechny ty religózní řečičky jsou únosné, snesitelné, místy i zajímavé, ale postmoderní přímočaré síle matrixovské metafory se prostě nevyrovnají. Jenže to je tak to jediné, co bych Constantinovi vytkl. Jinak je to po všech stránkách velice zábavný a svou stylizací zajímavý film. Celkem se mi zamlouvá Reevesovo rozervané pojetí, byť té jeho andělské tváři se temná strana věří těžko... Ale hvězdu Constantine potřeboval. Řemeslné balení včetně efektů a vizuální stránky je věru dobré a příjemně koresponduje s příběhem. Závěrečná gradace i náznak twistu nakonec převážily můj dojem zcela a stranu dobra. Čtyřhvězdičková podívaná s nadějně pootevřeným koncem. Jen si nejsem jistý, zda by druhý díl Constantinovi prospěl. ()
Scénář: Kevin Brodbin, Frank A. Cappello .. Nijak zvláště originální souboj dobra (Nebe) se zlem (Peklo) na civilním bitevním poli někde mezi těmito světy (Země, LA). Několik scén mě vyloženě nudilo, některé ovšem skutečně nadchly (ztvárnění pekla, cynické výjevy a hlášky Constantina). Ale samotný konec mě jako spoustu ostatních nijak nenadchl a kreace nejvyššího z Pekla (Peter Stormare) mě neoslovila, tudíž o možné pokračování/ždímání dolarů nijak nestojím (žvýk..). Naštěstí je John 'NEO' Constantine poctivě zahraný a výkon Keanu Reevese patří ke stěžejním kladům snímku. K tomu poctivá, když začátečnická režijní práce, která není postavená jen na hloupé akci nebo samoúčelných trikových efektech (které se ovšem povedly). Nejslabším článkem ale i přes dobře napsanou postavu Constantina je scénář. Zejména mnoho slabých dialogů. V mém případě se celkově žádné překvapení nekonalo.. (6)66%. ()
John Constantine, odborník na demonismus, okultismus a exorcismus..... /// Mám rád filmy, kde mají navrch cool hlášky. John s nimi nešetří a drží jimi film nad vodou Občas to sice zaskřípe, ale zaplať Pán Bůh, mu to John (ani jinej svatej) nedovolí. Nejen svým sobectvím, ale také díky akčním scénám, ve kterých nám ukazuje důvody, proč si pro něj Ďábel chce přijít osobně. Nemá smysl se víc rozepisovat, protože i když scénář není ničím výjimečnej, je děj zajímavě poskládán a já jsem se bavil. Bohužel už teď je mi jasný, že POUZE HŘÍCHY SYNA, PŘEKONAJÍ HŘÍCHY OTCE, ale přesto se smrti nebojím, protože ďábel dokáže bejt tak vtipnej. ()
Na můj vkus až příliš mnoho digitálních triků činí z Constantine přehlídku všelijakých pekelných kreatur s několika nápaditými akčními scénami. Peklo ovšem opět ostrouhalo a zůstalo jen u chabého znázornění lidských martýrií včetně chroptících démonů. Vizuální nedostatky a kostrbatost děje však vynahrazuje charismatický Reeves, který jako cynický spasitel posouvá celkový dojem do kladných pozic. Oddychovka jako vyšitá ()
- Design pekla byl inspirován obrazy polského malíře Zdislawa Beksinského. (ledzepfan)
- Šlo o první celovečerní režijní počin Francise Lawrence, který předtím točil jen videoklipy. (hippyman)
- Shia LaBeouf byl do role Constantinova (Keanu Reeves) učedníka Chase obsazen na doporučení Willa Smithe. Shia si zahrál vedlejší roli ve snímku Já, robot (2004). Smith, který si zahrál roli hlavní, byl jeho výkonem natolik zaujat, že se o něm zmínil producentovi Akivovi Goldsmanovi. (pornogrind)