Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teprve devítiletý Hogarth zachrání obrovského robota, který na Zemi přiletěl z vesmíru. Hogarth se snaží svého nového geniálního kamaráda ubránit před vládním agentem a vojáky. Ve zdánlivě klidném městečku Rockwell ve státě Maine žije v roce 1957 devítiletý chlapec Hogarth, který sní o invazi vetřelců a bitvách s komunistickými agenty. Jednoho dne se mu jeho sen splní - do nedalekého jezera prý spadl obrovský robot z vesmíru. Hogarthovi se podaří robota vylovit a navzdory protestům své matky Annie ho schová u kamaráda Deana. O robotově přítomnosti se brzy dozví vládní agent Kent Mansley, který chce vetřelce zničit za každou cenu. A bude jen na Hogathovi, jestli se mu to podaří. (HBO Europe)

(více)

Recenze (374)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Takto si ja rozprávku nepredstavujem. Má predsa zaujať to hlavné publikum – deti. Tu si myslím, že sa detské osadenstvo bude akurát nusiť a pýtať sa, čo je to tá umelá inteligencia. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Tenhle film obsáhl téměř všechna mytická témata, která se točí kolem 50.let v Americe. Studená válka, duck and cover dokumenty, přistání UFO. Atmosféra té doby z filmu dýchá příjemně pohádkovou atmosférou, podloženou nepříjemně reálnou hrozbou zbraní hromadného ničení. Je to první klasicky animovaný film po hodně dlouhé době (alespoň co já jsem viděl), který stojí opravdu za zmínku. Při pohledu na něj si člověk s lítostí vzpomene na okamžiky, kdy chodil na podobné filmy do kina. Kdy plátno neovládala chladná počítačová animace. Pravda, zas tak hrozné to s těmi počítači není, ale Iron giant přinejmenším dokazuje, že 2D obrázky při troše invence dokáží konkurovat 3D celkem hravě. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ač mě výtvarné pojetí nenadchlo, bylo staromilsky přelíbezněné, příběh za zhlédnutí stojí. Jsou to padesátá léta jak vyšitá - komiksy, brakové horory, studená válka, invaze z cizích světů, strach ze silného a nepochopitelného nepřítele odjinud. Výborně propojené s příběhem outsiderského chlapce bez otce a bez kamarádů, který si najde spojence v železném obrovi, co plní jeho přání, zapojí ho do dobrodružství a je jeho ochráncem. Takového otce by chtěl každý kluk. ___ I když dějová linka není nijak překvapivá a přináší mnohé už stokrát viděné, jako například podlého muže z vlády, který nemá žádné pochopení pro malé kluky ani pro velké roboty, obsahuje mnohé dojemné momenty včetně možná poněkud přepísklého závěru, kdy se vražedná zbraň sama rozhodne, čím chce být. To by právě v padesátých letech ve filmu asi možné nebylo. Tehdy se vše řešilo: Buď my nebo oni. Tohle nese poselství: Společně! /22. 12. 14./ ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Koukali jsme na to se synem a líbilo se nám to, i když zase ne tolik, abychom u toho oba neusnuli a nemuseli to pak nakoukávat ještě jednou. Není tady až tolik humoru jako obvykle v Pixarovkách bývá, na druhé straně je to hodně 50s, včetně správně slizkých vládních agentů. Robot je velký sympaťák a člověk mu intuitivně dost fandí. Celkově ale film, který zkouknete, ale už se k němu asi nevrátíte. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Velký věčný příběh o King Kongovi a jeho malém ochránci, velmi dojemný, především proto, že z tohohle podobenství zase jako největší svině vycházejí lidé, kteří nesnáší jinakost. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Animovaná pacifistická agitka. Shodou okolností jsem ale pacifista (byť nikoliv animovaný) - a i proto mi tento příběh, včetně svého výtvarného pojetí, připadá zajímavý. I když nikoliv převratný. Jednoduše povedený nadstandard. Pozdější Birdovi Úžasňákovi u mě však zabodovali ještě víc. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Kdo by nechtěl míti za kamaráda obrovského robota, který vždy pomůže. Skoro dokonalý "2D" animák. A to jsem na něj přišel úplnou náhodou. Napadlo mě, že si prohlídnu filmografii herce Vin Diesela a najednou jsem tam uviděl zajímavý název Železný obr. Původně mě napadlo, že to bude asi nějaký horor s přerostlou potvorou. Ale jaké bylo moje překvapení, když jsem kliknul na název a objevil se mi animák s velice vysokým hodnocením. Velice se mi líbil. Jen ta délka 80 min. mohla být delší, protože děj strašně rychle utekl. Ale zase je dobré, že film má rychlý spád a nebudete se nudit ani minutu, což o některých filmech, které mají délku 100 a více minut se říci nedá. Za uplynulý měsíc jsem viděl hodně "3D" animáků a tenhle 2D je pro mě příjemným zpestřením a tak mu dávám lepší 4 hvězdičky. ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Vůbec mě The Iron Giant nezklamal, za což jsem velmi rád. U animovaných filmů mám vždy problém s hodnocením, a to takový, že se vždy od několika hvězd hodnocení snížím někam úplně jinak po nějaké době promýšlení. Zde u Obra vím, že to nečeká. Toto kouzelné dílo má v sobě jednu speciální věcičku, a to tu velkou sílu, která vás vtáhne do tý krásný atmosférky, kterou se necháváte unášet a při tom koukáte na tu ne úplně nejlepší, ale zároveň kouzelnou animaci a v ní vidíte skvělýho velkýho Železňáka. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nádherný animovaný počin, který ve Vás bez nějakých větších problému probudí Vaše dětské já, takže si snímek užijete ještě intenzivněji. The Iron Giant má sice "jednodušší" premisu, nicméně tento fakt je bohatě vyvážen krásnou ruční animací a vtahujícím přesahem o přátelství. Režisér Brad Bird tedy stvořil výbornou pohádku, která ani po těch letech neztrácí nic na své hravosti a velkém poselství lidstvu. A to je moc dobře. Výborná práce! (iTunes) „It's bad to kill. Guns kill. And you don't have to be a gun. You are what you choose to be. You choose. Choose.“ ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

v době, kdy už byl na světě Příběh hraček, Život brouka či Mravenec Z, natočil Brad Bird tento neprávem pozapomenutý klasický animák o přátelství mezi obrovským železným robotem a malým klukem, který zároveň nese možná trochu ohrané poselství o tom, že lidstvo má zpravidla tendenci reagovat na něco neznámého automaticky nepřátelským způsobem.. hned je mi jasné, odkud čerpali inspiraci tvůrci Jak vycvičit draka :) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Slusna rozpravka na ktorej vidno, ze ma Brad Bird velky talent. Pacilo sa mi, ze to nie je prilis detinske, ale po cely cas ma stvalo, ze to je animovane. Animacia ma uz davno nebavi. Skoda, ze to nebolo urobene CGI trikmi. Druha vec, co mi vadila, ze to ma az prilis klasicky pojaty pribeh bez akehokolvek prekvapenia. Takze napriek skvelej povesti ma tento film sklamal. Cakal som od toho ovela viac. 6/10. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Humorné, molé, překvapující a příjemné. Filmový kritici z Floridy udělili snímku cenu FFCC v kategorii nejlepší kreslený film. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Existuje množstvo divácky nedocenených filmov vysokej kvalitatívnej úrovni. ŽELEZNÝ OBOR je jedným z nosných príkladov. Je záhadou, prečo sa tento snímok nedočkal zaslúženého komerčného úspechu, keďže bol vyzdvihovaný kritikou, mal príbeh, ktorý chytí za srdce malých aj veľkých a skvelú formálnu stránku, pričom CGI animáky ešte neboli v tej dobe v rozlete. Dielo, ktoré by mali filmový fanúšikovia v prípade absencie rýchlo dohnať. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Brad Bird je pašák. Železný obor síce nie je veľmi originálny, dobre animovaný či vtipný (až na pár výnimiek napr. scéna na záchode bola neskutočne zábavná- „Mum, a little privacy :-) no spôsob akým Bird režíruje vás určite nenechá chladným. V tomto animáku je kus srdca. Príbeh o priateľstve chlapca a obrieho robota svoju inšpiráciu E.T.m nezaprie a ani sa o to nesnaží. Skôr mu vzdáva poklonu. Roztomilosť, hravosť, napätie, dobrodružstvo, emócie. Ak sa týchto ingrediencii chopí zručný „šéfkuchár“, ukuchtí vám veľmi chutné Ratatouille. Navyše pre skalného fanúšika Supermana (akým som ja) je film neskutočným pohladením na duši. Vďaka Brad, toto ti nezabudnem. Jeden z najlepších animákov vôbec. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Velice pěkná kreslená záležitost, která jak se patří obsahuje prvky akce, komedie i dávku emocí. Navíc s chytlavým dějem o velkém nemotorném robotovi :) ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Co chystá režisér Úžasňákových?

Co chystá režisér Úžasňákových?

22.06.2018

Režisér Brad Bird se proslavil zejména svými animovanými filmy Železný obr nebo Úžasňákovi, má na kontě ale třeba i čtvrtou Mission: Impossible – Ghost Protocol či dnes již zapomenutý Tomorrowland.… (více)

Reklama

Reklama